ماهان شبکه ایرانیان

استراحت مطلق در بارداری

پزشکان متخصص در زمینه زنان و باروری بنا به برخی شرایط خاص به بیمار خود استراحت مطلق را توصیه می‌کنند تا از برخی خطرات احتمالی جلوگیری کنند. اما چه مواقعی به استراحت مطلق نیاز است؟

استراحت مطلق در بارداری

اعظم اسلامی مجد

 

از هر 5 زن باردار در جهان، 1 نفر نیاز به استراحت مطلق در طی این دوران دارد.

استراحت مطلق یعنی سپری کردن بیشترین ساعات شبانه روز در رختخواب و به حالت درازکش، استراحت مطلق می‌تواند از چند روز تا چند ماه باشد.

معمولا متخصصان و پزشکان به خانم‌های باردار استراحت مطلق را توصیه نمی‌کنند چرا که طبق شواهد و مدارک در اغلب مواقع، استراحت مطلق باعث سلامت بیشتر مادر و جنین نمی‌شود.

خانم‌ها‌یی که مجبور به استراحت مطلق در بارداری می‌شوند، نسبت به این کلمه حساسیت زیادی دارند چرا که معتقدند تحمل این دوره در خانه بدون آنکه فعالیتی داشته باشند، بسیار سخت و طاقت‌فرساست در حالی‌که در استراحت مطلق نیز می‌توان از زمان لذت زیادی برد.

علائمی مثل خونریزی و انقباضات شدید از مواردی هستند که منجر به استراحت مطلق می‌شوند در طول دوران بارداری پزشک انجام برخی آزمایشات را به بیمار خود توصیه می‌کند نتیجه‌ این آزمایشات و سونوگرافی‌ها نیز می‌توانند منجر به چنین تصمیم‌گیری شوند.

اگر رشد جنین بسیار کم باشد و یا برخی مسائل و مشکلات پزشکی برای او به وجود آمده باشد فعالیت‌های روزمره مادر محدود می‌شود.

در بارداری‌های دو و یا چند قلوئی و نیز مواردی که در آنها احتمال می‌رود. زایمان زودرس رخ دهد، نیز توصیه پزشک استراحت مطلق است.

جفت سرراهی (وقتی جفت در قسمت پایین رحم و یا در دهانه رحم قرار می‌گیرد) نیز نیاز به تجویز دستور استراحت مطلق دارد.

حتی فشارخون بالا در بارداری نیز می‌تواند به استراحت مطلق در بارداری منجر شود.

از آنجا که هر نوع بارداری، با سایر بارداری‌ها می‌تواند فرق داشته باشد تجربه هر زن از استراحت مطلق نیز می‌تواند با دیگر فرق کند.

برخی از خانم‌ها فقط چند هفته نخست بارداری نیاز به استراحت دارند ولی عده‌ای تمام طول بارداری لازم است که استراحت کنند.

استراحت مطلق چه کمکی می‌کند؟

خانم‌هایی که در طول دوران بارداری فشارخون بالا را تحمل می‌کنند با استراحت مطلق، استرس‌ها و اضطراب‌هایشان کاهش می‌یابد (هم از نظر فیزیکی و هم از نظر روحی روانی) و همین امر موجب کاهش فشارخون در آنها می‌شود.

خونریزی‌های واژینال نیز می‌توانند در اثر فعالیت‌های روزمره، ورزش کردن، بار سنگین بلند کردن، تشدید شوند ولی با استراحت کردن، این خطرات نیز کاهش می‌یابند. خانم‌هایی که در معرض زایمان زودرس هستند نیز با کاهش فعالیت‌های روزمره خود و البته کاهش استرس، این خطر را تا حدود زیادی رفع می‌کنند.

با توجه به شرایط پزشک تصمیم می‌گیرد که آیا مادر نیاز به این شیرایط خاص دارد یا خیر.

در زمان استراحت مطلق چه کارهایی را می‌توانید انجام دهید و چه کارهایی را نباید انجام دهید؟

گاهی اوقات پزشک به زن باردار استراحت مطلق را توصیه می‌کند ولی در حدی که می‌تواند بنشیند و راه برود ولی با همسرش ارتباط زناشویی نداشته باشد، ورزش نکند و چیزی بلند نکند، عده‌ای دیگر از خانم‌ها باید فقط در رختخواب باشند و فقط برای غذا خوردن می‌توانند بنشینند و تعدادی نیز باید در بیمارستان بستری شوند چرا که نیاز به مراقبت‌های جدی دارند.

نوع استراحت مطلق هر چه که باشد باید یک نکته اهمیت داده شود، اینکه حتما گاهی اوقات پاها را حرکت دهید تا خون در آنها جریان پیدا کند و لخته خونی ایجاد نشود. به خاطر داشته باشید که حتما در این باره از پزشک خود سوال کنید:

- آیا می‌توانم به تنهایی حمام بروم؟

- آیا می‌توانم گاهی در آشپزخانه غذای سبکی درست کنم؟

- به هنگام استراحت کردن باید بدانم در چه حالتی باشد؟

- آیا می‌توانم سرکار بروم؟

- هر روز چقدر می‌توانم پیاده‌روی کنم؟

- آیا می‌توانم فعالیت جنسی داشته باشم؟

- برای افزایش گردش خون در بدن، بهتر است چه کارهایی انجام دهم؟

استراحت مطلق همان اندازه که می‌تواند برای برخی از خانم‌های باردار مفید و لازم باشد در برخی مواقع دردسرساز نیز می‌شود.

به غیر از خطر کم‌تحرکی و حتی بی‌تحرکی که به ایجاد لخته خون منجر می‌شود، می‌تواند باعث کاهش سوخت و ساز بدن به وجود آمدن برخی دردها، مشکلات روحی و روانی مثل احساس تنهایی، بی‌حوصلگی و خستگی نیز شود.

در واقع برای استراحت مطلق،‌ هیچ استانداردی تعیین نشده است. سوزش معده، تورم پاها، یبوست،‌ دیابت نیز از سایر عوارض احتمالی استراحت مطلق است.

کاهش فعالیت‌های روزانه منجر به کاهش اشتها نیز می‌شود. کاهش وزن مادر، روی وزن جنین اثر می‌گذارد حتی برخی از خانم‌ها در این شرایط دچار افسردگی می‌شوند.

نوسانات خلقی و روحی روانی همگی از مادر به جنین منتقل می‌شود.

همه خانم‌هایی که پزشک برای آنها استراحت مطلق را توصیه کرده است، باید تمام دوره را تحت نظر پزشک باشند تا از این خطرات احتمالی دور بمانند.

چند توصیه

- تا جائیکه ممکن است و خطرآفرین نیست حرکت کنید حرکات بسیار سبک، مخصوصاً در نیمه بالایی بدن، باعث می‌شود که برای زایمان قوی بمانید و بعد از وضع حمل نیز سریع بهبودی پیدا کنید و از نوزادتان مراقبت کنید.

- بدن خود را بکشید. (حرکات کششی) پاها و دستها خود را بکشید ولی حرکاتی که انجام می‌دهید را حتما به پزشک خود بگویید تا با تأیید او باشد.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان