تحریریه زندگی آنلاین- گروه دنیای سلامت
ترس، چیزی است که در اکثر کودکان در سنین مختلف و موقعیتهای متفاوت وجود دارد؛ اما ترسی که مانع از حضور او در برخی موقعیتها شود و او را از برخی روابط دور کند، وحشتی است که نیاز به توجه و درمان دارد.
اگر کودک شما از آب وحشت دارد، ترس او باعث میشود که نتواند به همراه خانواده و دوستان از تفریحاتی مثل رفتن به استخر و یا ساحل دریا لذت ببرد؛ حتی سایر نزدیکان نیز به خاطر او این تفریحات را محدود میکنند. وحشت کودک، ترسی است که بیرحم، تحمل ناپذیر و بزرگ شده است.
این پدیده از مهمترین علل مراجعه والدین به متخصصان سلامت روحی روانی است؛ زیرا وحشت را به سختی میتوان کنترل و مدیریت کرد؛ به خصوص اگر موضوع ترسناک چیزی باشد که نتوان از آن اجتناب نمود؛ مثل رعد و برق و طوفان. برخی از متخصصان سلامت کودکان معتقدند علت ترس کودکان از آب، احساس قرار گرفتن در یک موقعیت بی حد و مرز است.
این موقعیت میتواند برای یک کودک بسیار ترسناک باشد؛ چرا که در اطراف خود جایی برای تکیه دادن و امنیت داشتن پیدا نمیکند و از هر طرف فقط آب وجود دارد.
علائم وحشت
کودکانی که دچار وحشت میشوند، از برخی موقعیتهای ترسناک دوری میکنند. کودکی که از آب میترسد، از رفتن به استخر و حتی دوش گرفتن خودداری میکند. آنها از محرکهای ترس شکایت میکنند و ناراحتی و نارضایتی خود را کاملاً بروز میدهند.
حتی برخی واکنشهای فیزیکی نیز کاملاً در آنها مشهود است؛ مثلاً هنگام ترس ضربان قلبشان تند میزند، دچار دل درد میشود، دستهایشان میلرزد و کف دستهایشان عرق میکند. اگر ترس کودک از آب در حدی باشد که حتی از وان حمام نیز دوری کند، ترس او تبدیل به وحشتی جدی شده است.
یکی از راههای مقابله با چنین وحشتی، روش «در معرضگذاری» است. در این روش، عامل ایجاد وحشت در محیطی امن، آهسته آهسته در معرض کودک وحشتزده قرار میگیرد. مثلاً ابتدا کودک را در شرایطی قرار میدهند که به آب فکر کند. کم کم واکنشهای او نسبت به آب افزایش مییابد؛ تا جائیکه حتی علاقهمند میشود همراه شما تا ظرفشویی بیاید و دستی به آب بزند. خیلی زود ارتباطش با آب بهتر میشود و خودش تمایل پیدا میکند همراه شما به استخر برود.
ترس ازآب
پدر و مادرها باید ترس و وحشت کودک خود را بشناسند و جدی بگیرند. اگر نسبت به ترس او بیاهمیت باشید و یا به آن بخندید، به زودی اعتمادش را به شما از دست میدهد و دیگر به حمایت شما فکر نمیکند. از کودک خود بخواهید که اندازه و میزان ترس خود را به شما بگوید. شما باید از میان حرفهای کودکانهاش دریابید که ترس او چقدر است. بعد به او روشهای ریلکس کردن را بیاموزید تا بهتر با مقوله آب مواجه شود.
رفتار پدر و مادرها
مثلاً او را به استخر کوچکی ببرید و به او بگویید که دورتر بایستد و شما را تماشا کند؛ بعد خودتان داخل آب شروع به بازی و بالا و پایین پریدن کنید؛ طوری که او بفهمد از اینکار لذت زیادی میبرید. در نهایت، آنقدر شجاعت به دست میآورد که سعی کند خودش حتی برای یکبار داخل آب برود. اگر این اتفاق افتاد، حواستان باشد که هیچگاه او را مجبور نکنید بیشتر در آب بماند؛ بگذارید با انتخاب خودش وارد آب و از آنجا خارج شود.
کلاس شنا
یکی دیگر از راههای آسان و درست برای مقابله با ترس کودک از آب، بهرهگیری از کلاسهای آموزش شنا است. در نخستین جلسات اجازه دهید از دور و خارج از آب به بازی و شنای سایر کودکان نگاه کند. وقتی به او شنا کردن را یاد میدهید، احساس امنیت بیشتر و اطمینان خاطر نسبت به آب را به او منتقل میکنید...
برای خواندن بخش دوم- وحشت از آب، صدا و تاریکی- اینجا کلیک کنید.