حتما این دانه های رنگی را روی صورت دیگران دیده اید، که به نظرتان بانمک و زیبا است. شاید هم خودتان صورت تان پر از کک و مک است و آرزو می کردید نبود و یا نگرانشان هستید. بعضی می گویند که بیماری پوستی است، بعضی می گویند عامل سرطان و یا حتی به دلیل سوختن توسط آفتاب به وجود می آیند. اما واقعا این کک و مک ها چیستند و چگونه به وجود می آیند؟
مقاله مرتبط:
کک و مک زیر ذره بین
کک و مک دستههای متمرکز رنگدانههای تیره روی پوست هستند که اغلب در افراد با پوست روشن قابل ملاحظه است. کک و مک ها سلولهای تولید کنندهی رنگدانهی تیره نیستند، بلکه دارای سلولهایی است که بیش از حد رنگدانه تولید می کنند که باعث تغییر رنگ پوست می شود.
صرف نظر از پیشینهی ژنتیکی، کک و مک می تواند روی پوست هر فردی ایجاد شود؛ با این حال، تعداد کک و مک ارثی است. تشکیل کک و مک به قرار گرفتن در معرض خورشید مرتبط است. قرار گرفتن در معرض اشعه ی UV-B (فرابنفش-بی) باعث افزایش تولید رنگدانهها و تیره و واضح تر شدن آنها میشود.
کک و مک بیشتر روی صورت دیده میشوند، اما ممکن در قسمتهای بدن در معرض نور خورشید مانند دستها و پاها نیز ایجاد شوند. تمرکز سنگین رنگدانهها ممکن است باعث افزایش کک و مک و پوشاندن کامل یک قسمت از بدن مانند صورت می شود. کک و مک در نوزادان نادر و در نوجوانان پیش از بلوغ متداول است.
کک و مک بیماری پوستی نیست، اما افراد دارای کک و مک تمرکز ملانینهای محافظ نور کمتر و حساسیت نسبت به اثرات مضر اشعه ی فرابنفش هستند. توصیه می شود که افراد دارای کک و مک تا حد ممکن از قرار گرفتن در معرض آفتاب اجتناب نموده و از کرم ضدآفتاب استفاده کنند.
انواع کک و مک
دو نوع اساسی کک و مک وجود دارد: کک و مک ساده و کک و مک آفتاب سوخته.
کک و مک ساده، معمولا برنزه، گرد و کوچک (تقریبا به اندازهی پهنای یک میخ) هستند.
کک و مک آفتاب سوخته، اغلب تیره تر، دارای مرزهای نامشخص و نامنظم هستند و ممکن است از اندازهی پاک کن ته مداد نیز بزرگتر باشند. کک و مک آفتاب سوخته بالای پشت بدن و شانهها که بیشتر در معرض آفتاب سوختگی هستند، متداولتر هستند.
چگونه از ایجاد کک و مک جلوگیری کنیم؟
از آنجایی که نمیتوان ژنتیک را تغییر داد، اکثر روشهای جلوگیری شامل اجتناب از خورشید و محافظت از پوست در برابر آن است:
1-استفاده از کرم ضدآفتاب SPF 50
2-استفاده از کلاههای لبهدار
3-پوشیدن لباسهای محافظ در برابر خورشید، مانند شلوار و آستین بلند
4-اجتناب از ساعات اوج تابش خورشید، 10 صبح تا 4 بعد از ظهر
5-ماندن در سایه و یا منزل
درمان
1-آبلیمو:
آبلیمو عامل سفید کنندهی طبیعی است، که باعث روشنتر شدن رنگ کک و مک می شود.
2-ماسکهای لبنی:
لبنیات، مانند شیر و ماست نیز روشن کننده هستند و به محو شدن این لکهها کمک می کنند.
3-اسید میوه:
میوههای مختلف مانند کیوی و توتفرنگی را با هم مخلوط کنید و روی پوست قرار دهید. اسید این میوهها باعث لایهبرداری میشوند.
4-میکرودرمی:
به دکتر پوست مراجعه کنید تا برایتان لایه برداری به وسیلهی میکرودرمی را برنامهریزی کند. (توجه کنید که این فرآیند حتما باید توسط پزشک انجام شود!)
در آخر
همانطور که گفتیم، ممکن است بعضی افراد کک و مکهایشان را دوست داشته باشند و برعکس دیگران بیشتر از ظاهرشان اذیت بشوند. بهبود زیبایی پوست درخواست شایعی میان افراد کک و مکی است. از طرف دیگر خیلیها کک و مک را دوست دارند و آن را می پسندند. به نظر ما هم هر آنچه که طبیعی است زیباست، با ما دعوا نکنید که چون خودتان ندارید، الکی حرف می زنید و نمیدانید ما چی میکشیم!
نوشته شده توسط: مینا داودی