وب سایت سلامتیسم: اضطراب، غم و نگرانیهای گوناگون همیشه یار و همراه استرس هستند و یکی از مهمترین دلایل ایجاد خشکی در دهان استرس است. در شرایطی که روح و روان ما دچار فشار و تنش زیاد باشد بدن عملکرد متفاوتی از خود نشان میدهد که یکی از بارزترین آنها خشکی دهان است.
خشکی دهان و یا زروستومیا حالت و یا وضعیتی است که در آن دهانتان به میزان کافی بزاق ترشح نمیکند تا مرطوب و خیس بماند و این موضوع باعث میشود دائما درون دهانتان احساس خشکی شدیدی داشته باشید. خشکی دهان عارضهی است که با افزایش سن تشدید میشود و یا در افرادی که داروهای خاص مصرف میکنند دیده میشود. با این وجود عوامل پنهان دیگری هم در ایجاد این عارضه تاثیرگذار هستند. در ادامه این مطلب با علتها و نشانههای این عارضه ناخوشایند آشنا میشوید.
چه عواملی موجب خشکی دهان میشوند؟
این حالت زمانی اتفاق میافتد که عملکرد غده بزاقی دچار اختلال میشود. عوامل مختلفی در ایجاد این اختلالها تاثیرگذارند که در ادامه با بعضی از آنها آشنا میشویم.
انواع داروها
مصرف داروهای مختلف شانس ایجاد این عارضه را تا حد زیادی تشدید میکند. بسیاری از داروهای بدون نسخه و تجویز پزشک مثل داروهای درمان افسردگی و یا فشارخون میتوانند عوارض جانبی متفاوتی از جمله خشکی دهان ایجاد کنند.
سن و سال
عملکرد و توانایی طبیعی بدن با افزایش سن دچار تغییر و تحول و حتی دگرگونی میشود و موازی با آن استفاده از داروهای مختلف که با بالارفتن سن نیازمند مصرف آنها میشویم هم، همگی با هم یکی از تاثیرگذارترین عوامل در ایجاد خشکی دهان در افراد مسن هستند.
آسیب اعصاب
چنانچه صدمهای جدی به ناحیه سر و یا گردنتان وارد شده باشد احتمال اینکه دچار آسیبدیدگی اعصاب هم شده باشید بسیار زیاد است و یا حتی عمل جراحی خاصی در سر و نواحی اطراف آن داشتهاید. در هر صورت آسیب دیدگی اعصاب میتواند یکی از مهمترین عوامل موثر در خشکی دهان و عملکرد ناصحیح غده بزاقی باشد.
سیگارکشیدن
ممکن است خود سیگارکشیدن عامل ایجاد خشکی دهان نباشد اما میتواند به مقدار زیادی این عارضه را تشدید کند.
استرس
اضطراب، غم و نگرانیهای گوناگون همیشه یار و همراه استرس هستند و یکی از مهمترین دلایل ایجاد خشکی در دهان استرس است. در شرایطی که روح و روان ما دچار فشار و تنش زیاد باشد بدن عملکرد متفاوتی از خود نشان میدهد که یکی از بارزترین آنها خشکی دهان است.
سلامت بدن
خشکی دهان میتواند در سایر مشکلات جسمی هم دیده شود. برای مثال تب و بیماری دیابت هر دو میتوانند عامل ایجاد کننده این عارضه باشند. خشکی دهان به عنوان عارضه جانبی بسیاری از بیماریها شناخته شده است. بیماریهایی مثل ایدز (HIV) و یا آلزایمر. علاوه بر همه اینها، خشکی دهان یکی از متداولترین نشانههای ابتلا به انواع بیماریهای تیروئیدی است.
بارداری
در طول بارداری بدن شما دستخوش بسیاری از تغییرات مختلف هورمونی میشود. در برخی موارد خانمهای باردار ممکن است مبتلا به دیابت بارداری شوند که این خود عامل خشکی و تورم در ناحیه دهان است.
تنفس از دهانتنفس از طریق دهان، مخصوصا در حین خواب یکی از شایعترین دلایل ایجاد خشکی در دهان است. این اتفاق بیشتر در طول شب هنگامی که شما خواب هستید میافتد و اغلب صبحها که از خواب بیدار میشوید احساس سوزش در گلو دارید و لبهایتان خشک و ترک خورده میشوند.
خوب تا به اینجا با بعضی از دلایل متدوال ایجاد خشکی دهان آشنا شدیم و بد نیست با علائم و نشانههای همراه با این عارضه هم آشنا شوید.
معمولا خشکی دهان توام با چندین نشانه رایج است. علائمی مثل:- خشکی همراه با احساس تورم و درد در دهان
- سوزش گلو: خشکی گلو و گرفتگی صدا (خسخس گلو)
- عطش و احساس تشنگی: معمولا خشکی دهان و احساس تشنگی همراه با هم هستند. کم آبی بدن یکی از دلایل اصلی خشکی دهان است.
- اشکال در بلعیدن خوراک (دشخواری) و دشواری در صحبت کردن و یا بلعیدن و فروبردن غذا
- کاهش تشخیص طعم و مزه غذا
- خشکی و ترکخوردگی لبها
- سفیدی زبان: خشکی دهان باعث رشد باکتریهای گوناگونی و یا عفونتهای قارچی در دهان میشود و اینها خود عامل سفید رنگ شدن زبان هستند.
- رنگپریدگی و یا کمرنگ شدن لثهها
- سردردها: خشکی دهان دال بر کمآبی بدن است. سردردها هم یکی از عوامل ناشی از بیآبی بدن هستند.
- بوی بد دهان: خشکی دهان کمک میکند تا انواع باکتریها به راحتی در دهان ما تولیدمثل و رشد کنند و این موضوع باعث ایجاد بوی بد دهان و تنفس است.
- سرفههای خشک و گرفتگی بینی
- خشک شدن گوشههای دهان
- زخم (به ویژه در غشای مخاطی)
- خونریزی لثهها و خرابی و پوسیدگی دندانها