پنجشنبه هفته گذشته اپل رسماً اعتراف کرد که پس از عرضه مدل های جدید عمدا سرعت آیفون های قدیمی را کاهش می دهد، اما آیا واقعی نیازی به این کار وجود دارد؟
مسئولان این کمپانی تاکید کردند که از سال گذشته به منظور جلوگیری از کرش کردن یا تخلیه بیش از اندازه شارژ، سرعت آیفون های با ظرفیت پایین باتری را کاهش می دهد.
انتشار این خبر بحث های گسترده ای را درباره دوام موبایل ها و حقوق مصرف کننده به راه انداخت و حتی به شکایت از این کمپانی منجر شد.
یکی از متخصصان باتری در «آزمایشگاه ملی برکلی» به نام «مارکا دوئف» می گوید برای درک بهتر این موضوع باید باتری را مانند سیستم لوله کشی آب در نظر بگیرید.
با گذشت زمان فعل و انفعالات بین مواد شیمیایی باتری موانعی را در لوله ها ایجاد کرده و باعث کاهش سرعت جریان آب می شوند، بنابرین به مرور زمان ولتاژ برق و عمر باتری پس از هر شارژ کاهش پیدا می کند.
هوای سرد نیز به دوام باتری صدمه می زند چرا که شارژ باتری به حرکت یون های لیتیوم به دو طرف آن بستگی دارد و کاهش دما به کند شدن حرکت یون ها منجر شده و در نهایت با توقف این حرکت موبایل خاموش می شود.
خاموش شدن غیرمنتظره موبایل در شرایطی که اپل آن را «تقاضای حداکثر جریان» می نامد امری معمول محسوب می شود. در این شرایط سیستم برای مدتی محدود به بیشترین میزان انرژی نیاز پیدا می کند.
اپل برای جلوگیری از چنین مشکلی میزان آبی را که از لوله جریان پیدا می کند کاهش می دهد. متخصصان این کمپانی بدین منظور از سیستم مدیریتی استفاده می کنند که امکان رهگیری ظرفیت را در تمام باتری های لیتیوم یون فراهم می کند.
با این وجود پروفسور «جربرند سیدر» از متخصصان علوم مواد در دانشگاه «یو سی برکلی» معتقد است که راه های بهتری نیز وجود دارد. از نظر او توسعه دهندگان باتری بین طول عمر و ظرفت باتری تعادلی را که به سودشان است برقرار می کنند.
ذخیره میزان بالایی انرژی در یک باتری از نظر اقتصادی و منتقدان موبایل ها یک حسن محسوب می شود اما این امر در نهایت به تخریب زودهنگام باتری منجر می شود.
از نظر او راه حل این مساله نه کاهش تعمدی سرعت موبایل، بلکه باز طراحی باتری ها است.