در طول دوران بلوغ، نوجوانان بسیار زیاد بهظاهر خود پرداخته و به آینه نگاه میکنند. پوست معیوب، اغلب یک مشکل است. آکنه، تعریق و... اغلب اعصاب آنها را به هم میریزد. زمانیکه پوست خراب میشود باید چهکار کرد؟ بهخصوص که در این زمان همهی توجه نوجوانان به جلب نظر جنس مخالف متمرکز شده است. در دوران بلوغ، ترشح هورمون آندروژن در مردان و استروژن در دختران نوجوان افزایش پیدا میکند. این تغییرات در تعادل هورمونی، بر روی پوست و رشد موی نوجوانان، بروز آکنه و افزایش عرق تأثیر میگذارد. بوی بدن تغییر کرده و آزاردهنده میشود. روال مراقبت از پوست به این تغییرات و آگاهی از افزایش بهداشت فردی، بستگی دارد. بهمحض شروع دوران بلوغ، اطلاعات پسرهای نوجوان از شامپو و صابون و ژل بیشتر شده و دختران نوجوان هم بیشتر از لوازمآرایشی آگاهی و اطلاع پیدا میکنند. اما نوجوانان برای مراقبت بهتر از پوست خود، چه میدانند و چهکارهایی باید انجام دهند؟ با بنیتا همراه باشید.
پارامترهای مد

لباسهای تنگ و چسبان بر روی سطح پوست تأثیر میگذارند. این لباسها باعث تعریق و ایجاد رطوبت روی سطح پوست شده، گردش خون را در عروق سطحی مختل کرده و محیط مطلوب و مناسبی برای رشد میکروبها فراهم میکند. اینکه چگونه حساسیتهای پوستی باعث بروز واکنش میشوند را میتوان بعد از نظافت زیر بغل و یا ناحیهی تناسلی و یا شرایط پوست بعد از استفاده از دئودورانت مشاهده کرد. ترشح عرق منجر به افزایش میل به پاکسازیشده و این بهنوبه خود باعث بروز اختلال در فلور میکروبی طبیعی بدن شده و درنهایت باعث ایجاد میکروبهای بیماریزا میشود. اساسا بوی پا، بر اثر پوشیدن بوت و کفشهای کتانی ایجاد میشود. استفاده از محصولات آرایشی ضد باکتریایی و نیز قابضها، در این مورد بسیار مفید است. عوامل فعال ضد باکتری و مواد نگهدارنده باید در این محصولات بهکاررفته باشند و همچنین برای استفاده در پوستهای حساس نیز مورد تایید باشند. در یک مصاحبه مطبوعاتی در سال 2007 میلادی، موسسهی فدرال ارزیابی ریسک، به مصرفکنندگان نسبت بهاحتمال بروز اگزمای تماسی آلرژیک ناشی از کرومات موجود در محصولات چرمی و بهخصوص صندلها، هشدار داد. قرمزی، خارش و تاول آبدار از علائم این بیماری است. محصولات موبر نیز به علت وجود ترکیبات آروماتیک میتوانند باعث بروز مشکلات پوستی شوند.
تغذیه، مواد مخدر دارویی و صنعتی

با شروع دوران بلوغ، نوجوانان بهدنبال زیبایی آرمانی هستند که اغلب با نیازهای بدنی فرد تداخل دارد. رژیم غذایی نامناسب و تغذیهی نامتعادل بر سلامت و پوست تأثیر دارد. در این زمینه با وجود اینکه کمبود ویتامین نقش اساسی ایفا میکند، اما نوع و مقدار اسیدهای چرب ضروری که جذب میشوند و سپس به فرم پروستاگلندینها در میآیند که درواقع هورمونهای بافتی هستند و فرایندهای التهابی و درد را تحت تأثیر قرار میدهند، نیز تأثیرگذار هستند. استفاده از داروهای پیشگیری از بارداری به منظور رفع کیست تخمدان برای دختران نوجوان، تأثیرات مخربی بر روی پوست دارد همچنان که پیامدهای پوستی ناشی از تأثیر داروها بر سردرد و میگرن و داروهای روانگردان برای مقابله با استرس در مدرسه نیز همین تأثیرات رادارند.
بر اساس مجموعه عوامل گفتهشده، واکنشهای مختلف پوستی مانند آکنه و اختلالات رنگدانهای ممکن است اتفاق بیفتند. در این صورت یک سری توصیههای پزشکی با صرف هزینههای زیاد لازم است تا علل و تأثیرات این موارد مشخص شود. تجربه نشان داده است که آرایش کردن فقط علائم ظاهری را میپوشاند.
در پوستهای حساس، یک بیدقتی در پوست کندن میوه میتواند باعث التهابات دور دهانی شود. عصارههای گیاهی التیامبخش مانند کندر و سرخارگل بانام علمی اکیناسیا، میتواند در درمان سریع و بهتر اینگونه التهابات مؤثر باشد. همچنین کندر در رفع التهاب جوش نیز مؤثر است. علاوه بر اسیدهای چرب، عوامل ضدالتهابی فعال، مانند بارهنگ، علف خرس، بابونه و خارشتر نیز توصیه میشود. اسید سالسییلیک، جلبکها و اسید آزلائیک نیز اثرات ضد میکروبی دارند.
آرایش کنید اما مانع آبرسانی به پوست نشوید

اصول مراقبت از پوست در مورد آرایش نیز باید اعمال شود. پوست باید قادر به نفس کشیدن باشد. کرم پودرها ممکن است فقط ناخالصی پوست را بپوشانند اما باعث درمان آن نمیشوند. آنچه موردنیاز است، ارائهی توصیههای مناسب برای دستیابی به نتایج مثبت و بلندمدت است. مراقبت از پوست و آرایش باید بهگونهای انجام شود که عوامل ضدالتهابی و ضدمیکروبی را وارد پوست نکند. محصولات مراقبت از پوست مناسب نباید مانع از انتقال آب و رطوبت به لایههای زیرین پوست شود. در اینجا باید اشاره کرد که ترکیبات این پودرها، چیز خاصی نیستند و شما میتوانید رنگدانههای معدنی و مواد ضد خارش را جایگزین این کرم پودرها کنید.
میتوانید نگاهی هم به « بایدها و نبایدهای مراقبت از پوست در دوران بلوغ [قسمت اول]» بیندازید.