سازمان جهانی بهداشت (WHO) در تلاش برای ترویج شعار امسالِ روز جهانی مالاریا با عنوان "آماده برای مقابله با مالاریا" با دیگر سازمانها همکاری میکند و این شعار بر نیروی اجتماعی و تعهد جامعه جهانی در متحد کردن جهان برای دستیابی به هدف مشترک جهانِ عاری از مالاریا تاکید دارد.

سازمان جهانی بهداشت خواستار سرمایه گذاری بیشتر و گسترش فراگیری ابزارهای لازم جهت جلوگیری، تشخیص و درمان مالاریا شده است چرا که برای مبارزه جهانی با مالاریا اقداماتی فوری لازم است.
پس از گذشت یک دوره سابقه موفقیت در کنترل مالاریا در حال حاضر پیشرفت متوقف شده و سرعت فعلی برای دستیابی به نقاط عطف 2020 در "استراتژی فنیِ جهانی WHO برای مبارزه با مالاریا بین سالهای 2016 تا 2030" کافی نیست در حالی که این استراتژی به طور خاص خواستار کاهش 40 درصدی موارد ابتلا به مالاریا و نرخ مرگ و میر حاصل از آن است.
در سال 2016 میلادی 216 میلیون مورد مالاریا در 91 کشور یافت شد که نسبت به سال 2015 افزایش پنج میلیونی داشته و به آمار سال 2012 بازگشته است.
همچنین در سال 2016 تعداد 445 هزار نفر در سراسر جهان جان خود را به علت ابتلا به این بیماری از دست دادهاند که در مقایسه با سال 2015 کاهش 1000 نفری داشته است.
از مهمترین قربانیان مالاریا کودکان زیر پنج سال هستند به طوری که هر دو دقیقه یک کودک جان خود را در اثر این بیماری از دست میدهد. 80 درصد از موارد مالاریا در جهان در 15 کشور که همه به جز یکی از آنها در منطقه «آفریقای سیاه» قرار دارند، یافت میشود.
به طور کلی کشورهای آفریقایی بار 90 درصد از موارد ابتلا به مالاریا و 91 درصد از مرگ و میرهای ناشی از آن را بر دوش میکشند و نیجریه، پرجمعیتترین کشور این قاره به ترتیب 27 و 24 درصد از سهم این آمار را در سال 2016 به خود اختصاص داده است.
به همین منظور دکتر "تئودور آدهانوم"، مدیرکل سازمان جهانی بهداشت، مهمترین عامل بازگشت مبارزه با مالاریا به مسیر اصلی آن را حمایت بیشتر از کشورهای آفریقایی که بیشترین آسیب را متحمل میشوند، دانست.
یکی از انتقادهای اصلی در برنامه مبارزه با مالاریا سرمایه گذاریهای جهانی در این زمینه است. بودجه ناکافی در این خصوص منجر به ایجاد شکافی عمده در فراگیری شبکههای تحت درمان با حشرهکشها، داروها و دیگر ابزارهای حیاتی نجاتبخش در سطوح داخلی و بینالمللی شده است و افرادی که در جوامع دورافتاده و صعب العبور زندگی میکنند را به شدت تحت تاثیر خود قرار داده است.
برای دستیابی به اهداف 2030، علاوه بر تقویت سرمایه گذاری در توسعه و گسترش نسل جدید ابزارهای مبارزه با مالاریا، مداخلات جدید که کنترل گزیدگی توسط پشههای محیط خارجی را هدف قرار میدهد نیز مورد بررسی قرار میگیرد. همچنین فرمولاسیونهای شیمیایی جدید برای کاهش خطر مقاومت به حشرهکشها و استراتژیهای جدید جهت بهبود تامین شبکههای درمانی و اسپریهای داخلی در حال توسعه هستند.
اواخر سال جاری نیز اولین واکسن مالاریای جهان در مناطق انتخابی از غنا، کنیا و مالاوی بطور گسترده استفاده خواهد شد. واکسن RTS,S تنها واکسن موجود حال حاضر برای نشان دادن حفاظت نسبی در برابر مالاریا در میان کودکان کم سن و سال است که بطور گسترده امتحان میشود.
از سال 2010 میلادی شش کشور ارمنستان، مالدیو، مراکش، قرقیزستان، سری لانکا و ترکمنستان تاییدیه عاری از مالاریا را کسب کردهاند و تعدادی دیگر از کشورها در حال نزدیک شدن هر چه بیشتر به این وضعیت هستند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان جهانی بهداشت (WHO)، در ماه ژوئن سال جاری دومین مجمع سالانه جهانی کشورهای ریشه کن کننده مالاریا با حضور نمایندگان 21 کشور برای به اشتراک گذاشتن درسهای آموخته شده و مشخص کردن گامهای مشخص مورد نیاز برای رساندن موارد مالاریا به صفر، برگزار خواهد شد.