به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از مهر، اماراتی که ایرانیها با سرمایههای خود سالها قبل آباد کردند و با منابع مالی خود، بسیاری از طرحهای توسعهای این کشور را برای سرآمد شدن در عرصه بینالمللی و تجارت جهانی رونق بخشیدند، اکنون رفتار زننده و خارج از عرفی را با ایرانیها دارد. بسیاری از تجار ایرانی، برخوردهای اخیر اماراتیها را آنقدر تحقیرآمیز دانستهاند که شاید ترجیح دهند از این پس سرمایههای خود را از شیخنشینهای این کشور بیرون بکشند و کشور دیگری را به عنوان پایگاه فعالیتهای تجاری خود انتخاب کنند؛ هر چه باشد خوش رقصی اماراتی ها برای سعودی ها و اسرائیل این روزها منجر به بلوکه کردن منابع مالی و سرمایههای ایرانیها در این شیخ نشین حاشیه خلیج فارس شده است.
خیمهشب بازی برای تجار ایرانی
حال بسیاری از تجار ایران میگویند که کم کم باید سرمایههای خود را از امارات بیرون بکشند و راه دیگر کشورهای حوزه خلیجفارس که حداقل برخورد غیرسیاسی با سرمایههای آنها دارند را در پیش بگیرند.
خوش رقصی حاکمان امارات اگرچه از سرناچاری است و آنها ناسازگاری با تجار ایرانی را به صرفه و صلاح اقتصاد امارات نمی دانند اما آنگونه که آمار غیررسمی میگوید در سال گذشته، اماراتیها حساب بانکی سه هزار تاجر و شرکت ایرانی را مسدود کرده و حتی اسامی تعدادی از بازرگانان ایرانی را هم در فهرست حامیان تروریسم قرار داده است. البته در جدیدترین آماری که اعلام شده در اردیبهشت ماه امسال، 272 ایرانی صاحب شرکت در امارات با محدودیتهای جدید بانکی مواجه شدهاند.
پشت پرده رفتارهای امارات با تجار ایرانی
مسعود دانشمند، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و امارات میگوید: ماجرای بستهشدن حساب ایرانیها در امارات بر اساس دستورالعملی بود که بانک مرکزی امارات صادر کرده و بر مبنای آن باید حساب شرکتها و اشخاص حقیقی و حقوقی که با ایران کار میکنند، بسته شود. بر این اساس هر تاجری که در دوبی با ایرانیها کار میکند نیز مشمول این تحریم شده است؛ بنابراین حتی افرادی که از ایرانیها کالا میخرند نیز حسابشان مسدود میشود.
وی افزود: در این مرحله تجار اماراتی میتوانند بروند و ثابت کنند که با ایرانیها کار نمیکنند تا حساب آنها مجدد گشایش شود. یا حتی برخی از شرکتهایی که با ایرانیها کار میکنند اگر ثابت کنند که کار شفاف انجام میدهند و تراکنش مشکوکی ندارند، باید تعهد بدهند که کار با ایران را رها میکنند.
دانشمند میگوید که این مسائل و برخوردهای امارات با تجار ایرانی بیشتر به خاطر مسائل سیاسی است و به سیاست گره خورده است؛ چراکه اکنون امارات بغل دست عربستان ایستاده و احساس این کشور آن است که با ایران در یمن در حال جنگ است و این امر مزید بر علت شده که تجارت با ایران را سخت بگیرند.
وی با بیان اینکه حتی سختگیری اماراتیها در مورد ایران، بسیار بیشتر از سختگیری آنها در مورد کشورهای دیگری است که از سوی آمریکا تحریم شدهاند، خاطرنشان میکند: اگر رفتار اماراتیها با تجار ایرانی را مقایسه کنیم، مشاهده میشود که سختگیری آنها برای ایرانیها به مراتب بسیار سختتر از سایر کشورهایی است که اکنون در تحریم به سر میبرند.
رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و امارات با اشاره به حجم روابط تجاری ایران و امارت در سال 1988 میگوید: در این سال حجم واردات امارات 10 میلیارد دلار بود که امروز حجم واردات آنها به 300 میلیارد دلار رسیده است؛ ضمن اینکه حجم صادرات امارات با احتساب نفت 60 میلیارد دلار بود که اکنون به 350 میلیارد دلار رسیده است. بنابراین نیازی به ایرانیها در تجارت ندارند و بسیار راحت روابط گذشته خود با ایران و تجار ایرانی را نادیده میگیرند.
وی ادامه میدهد: حجم تجارت ایران و امارات در سالهای گذشته 20 میلیارد دلار است که نسبت به 300 میلیارد دلار، رقم بسیار کمی است. این در حالی است که این عدد اکنون برای آنها قابل توجه نیست و حاضرند که از آن بگذرند. پس دلیل این برخوردها را اگر اقتصادی بدانیم، نکته اینجا است که وضع اقتصادی امارات اکنون مناسب شده است و آنها راه و رسم تجارت بینالمللی را از نظر قواعد شناختهاند؛ ضمن اینکه این کشور اکنون همراه با عربستان، کاملا در طرف آمریکا ایستاده است.
دانشمند میگوید: علیرغم تمامی مشکلاتی که در رابطه با تجارت ایران و امارات وجود دارد، اما حداقل در یک بازه 4 تا 5 ساله نمیتوان تجارت با امارات را نادیده گرفت و سایر کشورها را جایگزین کرد؛ چراکه باید زیرساختهای سختافزاری و نرمافزاری را برای این کار فراهم کرد. امارات مجموعا 15 درصد کل تجارت ما را تشکیل میدهد؛ در حالیکه برخی کشورهای حوزه خلیج فارس سهم 1.5 درصدی دارند بنابراین نمیتوان یک کشور 15 درصدی را با یک کشور نیم درصدی در کوتاه مدت، نادیده گرفت.
ایرانیها از سختی کار تجاری با امارات میگویند
یکی از تجار ایرانی مقیم امارات میگوید: اماراتیها به شیوه بسیار تحقیرآمیزی با ایرانیها برخورد میکنند و حتی اگر آنها بخواهند که از حسابهای شخصی خود به صورت روزانه دریافت وجه داشته باشند بیش از هزار درهم را اجازه نخواهند داشت برداشت کنند. این در حالی است که در گذشته چنین محدودیتهایی وجود نداشت؛ یا اینکه در فرودگاه، برخوردهای بسیار زنندهای با ایرانیها صورت میگیرد.
وی میافزاید: اکنون امارات بسیاری از حسابهای ایرانیها را زیر ذرهبین قرار داده و اگر گردش آنها بالا باشد، این حسابها را مسدود کرده و تلاش میکند که رسوب حساب را هم بلوکه کند؛ البته این در رابطه با برخی از ایرانیها صورت میگیرد و اگر فرد با مراجعه به دستگاههای ذیربط بتواند ثابت کند که مراوده مالی مشکوک نداشته است و اثبات کند که همه این تراکنشها در جهت کار صرفا تجاری بوده است، در برخی مواقع میتواند حساب خود را مجدد به گردش درآورد؛ اما این کار دردسرهای زیادی دارد.
او میگوید: بر روی تمدید کارت اقامت نیز برای بسیاری از ایرانیها، سختگیریهای زیادی صورت میگیرد که همین امر، فرآیند فرسایشی را پیش روی تجار ایرانی قرار داده است.
یکی دیگر از تجار ایرانی که سالها با امارات کار تجاری انجام میدهد نیز میگوید: ایرانیها شرکتهایی را در امارات تاسیس کرده بودند که مشخصات اصلی موسس آن یک فرد اماراتی بود تا بتوانند راحتتر کارهای تجاری را انجام دهند، اما اکنون امارات همین شرکتها و حسابهای مرتبط با آن را نیز مسدود میکند. این در حالی است که برخی از تجار ایرانی نیز مجبور بودند که با شرکتهای صوری در امارات کار کرده تا کمتر تحت فشار از سوی دولت امارات قرار گیرند، در حالیکه این شرکتها کاملا یک فرآیند قانونی و با چارچوبهای مالی شفاف را انجام میدادند، اما اکنون امارات به صورت دقیق این شرکتها را شناسایی کرده و تلاش دارد راه فعالیت آنها را سد کند.
محمود، تاجر ایرانی دیگری که مدتی است به فکر افتاده از امارات کوچ کند، می گوید: برای تجار با سابقه، این تغییر رفتار اماراتی ها کاملا معنادار است و نمی توان آن را صرفا به اجرای مقررات پولشویی و نظامات بانکی ربط داد؛ اماراتی ها تعمدا تلاش می کنند در فرایند فعالیت تجار ایرانی سنگ اندازی کنند و تجار «ایرانی» را مجاب کنند تا از کار با «ایران» دست بکشند. که این محال است.
او ادامه می دهد: تجار ایرانی بیش از سه دهه است در امارات ریشه دوانده و دارای روابط خانوادگی هستند؛ با این وجود در این برهه زمانی که شرایط کار هر روز سخت تر و سنگ اندازی ها هر روز بیشتر می شود، عقل حکم می کند اقدامات احتیاطی را انجام دهیم چرا که دامنه فشارها هر روز بیشتر می شود و باید به فکر نجات سرمایه مان باشیم .