به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری میزان، حضور 17 ساله ناتو در افغانستان و وخیم تر شدن اوضاع این کشور گفتمان صلح و ثبات را بسیار پیچیده و لاینهل کرده است.
در چند روز گذشته سران ناتو و رهبران کشورهای تاثیر گذار بخصوص آمریکا در افغانستان از پیشرفت مقابله با ناامنی و استراتژی درست خود در این کشور صحبت کرده و به ادامه حضور و حمایت از نیروهای نظامی تا سال 2024 تاکید کردند.
اسماعیل باقری کارشناس مسائل افغانستان اعتقاد دارد که هدف از حضور آمریکا در افغانستان و انعقاد پیمان امنیت دو جانبه با این کشور حضور دائمی در این کشور است.
آمریکا به دنبال حضور دائمی در افغانستان است
وی گفت در ابتدای انعقاد این پیمان هدف از آن تامین امنیت در افغانستان اعلام شد، اما بعد از گذشت چندین سال ناامنی در افغانستان و کشتار غیرنظامیان در این کشور تشدید شده است.
این کارشناس مسائل افغانستان با بیان این که در نشست بروکسل، اعضای ناتو حمایت خود را از نیروهای نظامی افغانستان تا سال 2024 اعلام کردند، تصریح کرد: اما اصل داستان این است که اگر آمریکایی ها بتوانند تا سال 2024 در افغانستان بمانند طبق تجربهای که در سایر کشورها مثل ژاپن و آلمان وجود دارد حضور دائمی خود را تثبیت خواهند کرد.
وی تاکید که هدف اصلی این کمکها به افغانستان مشروع جلوه دادن حضور دائمی آمریکا در افغانستان است.
باقری در مورد عدم توانایی یا بی اراده بودن آمریکا در تحقق امنیت در افغانستان گفت: واشنگتن در عین حال که از دولت غنی حمایت میکند، اما در پس پشت پرده از شبه نظامیان و گروه های تروریستی حمایت کرده است. زمانی القاعده و طالبان بود، الان این گروه خاصیتش را برای آمریکا از دست داده و این کشور داعش را در افغانستان علم کرده است.
وی هدف آمریکا از حمایت از گروه های تروریستی را مدیریت ناامنی در افغانستان دانست و افزود: آمریکا با حمایت از شبه نظامیان به دنبال حضور دائمی در این کشور است تا بتواند اهداف خود را در این کشور و منطقه دنبال کند.
سیاست آمریکا حمایت از داعش برای مدیریت ناامنی در افغانستان است
این کارشناس در مورد اعلام آمریکا برای مبارزه با تروریسم و بخصوص طالبان تصریح کرد: 17 سال است که آمریکا در افغانستان حضور دارد و هدف خود را مبارزه با طالبان عنوان می کند در حالی که طالبان هر روز قدرتمندتر شده است و این تنها سیاست اعلامی آنهاست در حالی در عمل با کشورهای مثل پاکستان و عربستان از گروه های شبه نظامی دفاع کرده اند.
وی گفت: سیاست آمریکا در افغانستان حمایت از داعش است، و اگر تحولات میدانی دنبال شود مشاهده می شود در زمانی که جنگ میان طالبان وداعش فوران میکند، نیروهای آمریکایی طالبان را مورد هدف قرار میدهند. و داعش در جایی رشد که پایگاه ارتش آمریکا در آنجا حاضر بود یعنی ننگرهار.
باقری با بیان اینکه داعش در مناطق مختلف افغانستان در حال رشد است، بیان کرد: دلیل اینکار اینست که آمریکا با این بهانه که با دنبال مبارزه با داعش است حضور خود در افغانستان را توجیه کند و این ساده باوری مقامات افغانستان و کارشناسان این کشور است که باور دارند که آمریکا به دنبال صلح در افغانستان است در حالی که هدف اصلی حضور آنها در این کشور چیز دیگری است.
آمریکا به دنبال تضعیف طالبان است
این کارشناس در ادامه به این سوال که آیا آمریکا به دنبال تضعیف طالبان است، گفت: خواسته های که آمریکا از طالبان در مورد ناامن کردن کشورهای منطقه بخصوص ایران داشت را انجام نداده و به دنبال اهداف خود و تشکیل امارات اسلامی درا افغانستان هستند و این موضوع باعث شده که آمریکا از داعش حمایت کند.
وی گفت: آمریکا یک دولت ضعیف در افغانستان میخواهد تا بتوانند صحنه را در افغانستان مدیریت کنند.
باقری تاکید کرد: اگر دولت در افغانستان قوی شود و توانایی از بین بردن گروه های شبه نظامی مانند طالبان و داعش را داشته باشد، این سوال برای اذهان به وجود می آید که دلیل حضور نیروهای خارجی در افغانستان چیست؟ بنابراین آمریکا تلاش می کند که دولت در این کشور یک دولت ضعیف باشد که تنها خواستههای این کشور را تامین کند.
وی در پایان گفت: آمریکا به دنبال سقوط دولت افغانستان نیست، اما از طرف دیگر به حمایت از شبه نظامیان و تروریسم به دنبال انتقال ناامنی به کشورهای همسایه و ایجاد ناامنی در چین، مرزهای ایران هستند و برای پیگیری تثبت هژمونی خود در جهان همیشه از ابزار تروریسم استفاده کردند.
/