بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با هیئت دولت مبنی بر لزوم گسترش روزافزون دیپلماسی و ارتباطات خارجی بسیار حائز اهمیت است، زیرا سیاست نه غربی نه شرقی اصول ثابتی در سیاست خارجی و قانون اساسی کشورمان است که رهبر انقلاب مجدداً بر آن تاکید کردند؛ بدین معنی که در این شرایط زمانی باید بصیرت خود را حفظ کنیم و با توجه به تهدیدهایی که وجود دارد، تنها متمایل به سمت خاصی نداشته نباشیم و در عرصه سیاست خارجی خودمان را بیجهت ندادیم.
روابط ما در عصر حاضر نباید تنها به غرب خلاصه شود، بلکه باید از تمام قابلیتهای دستگاه دیپلماسی و ظرفیت نمایندگیهای خارج از کشور استفاده بهینه کرده تا تهدید و محدودیتها به فرصت تبدیلشده و رابطه متداول و متداوم را برقرار کنیم. بحث سیاست خارجی همواره معطوف به الزامات منافع ملی و همچنین تابع امنیت ملی بوده است، ما سالانه هزینه زیادی بابت نمایندگیهایمان در 120 کشور خارجی پرداخت میکنیم که باید از تمامی این ظرفیتها استفاده کرد.
در حال حاضر روابط بینالملل دستخوش تحولات است و روابط ما در حوزه خارجی نباید تنها معطوف به 5 کشور باشد، بهطور مثال اگر تنها با 5 کشوری مراوده داشته باشیم که یکی از آنها امارات باشد و اگر امارات حجم مبادلاتیاش را با ما محدود کرد ما باید با کشورهای دیگر ارتباط داشته باشیم تا بتوانیم این محدودیتها را جبران کنیم که این موضوع ثبات کشور را تامین میکند که در عرصه روابط بینالملل از آن تحت عنوان واقعگرایی یاد میشود.
همانطور که رهبر انقلاب بر آن تاکید کردند روابط کشور با شرق و غرب باید هر چه بیشتر تقویت شود و تحرک عملیاتی و هدفمند دیپلماسی افزایش یابد، باید سعی کنیم با تمام کشورهای غربی و شرقی به جزء آمریکا ارتباط داشته و رابطه دیپلماسی خود را با آنها افزایش دهیم که این موضوع نیازمند هنر دستگاه دیپلماسی است؛ در روابط بینالملل نماد سیاست خارجی بخش اقتصادی است، لذا ما باید این توانایی را کاملتر کنیم، زیرا قطعاً این موضوع قدرت مانور ما را در عرصه بینالمللی بیشتر خواهد کرد، بهطور مثال ایران در حال حاضر با 6 کمپانی نفتی کار میکند که باید تعداد این کمپانیها را به 50 شرکت و متقاضی افزایش داد و دیپلماسی هدفمندی در این زمینه داشته باشیم.
اینگونه اقدام کردند به نفع ما خواهد بود و موجب میشود تا بازار داغتر شده و تقاضای زیادی را برای کشور به وجود بیاید، اگر ما با کشورهای معدودی در ارتباط باشیم، قدرت ما کمتر شده و آنها میتوانند با کشورهای دیگر ارتباط برقرار کرده و با بازیگران جدیدی را در عرصه بینالمللی وارد کنند و کشورهایی که مطرح نیستند، اینگونه مطرح خواهند شد.
باید ظرفیتهایی که برای ما با برخی از کشورها محدودشده را با گسترش روابط با سایر کشورها افزایش داده و با آنها کار کنیم، دیدگاه سیاست خارجی ما باید به این شکل باشد و مقامات کشورمان باید از قبل در این خصوص چارهاندیشی میکردند؛ متاسفانه برخی از مقامات و مسوولان کشور دچار نزدیکبینی هستند و اگر تفکر انقلابی را داشته باشند و دورنما را ببیند، هیچگاه کشور دچار نوسانات اقتصادی نمیشود.
امروز جمهوری اسلامی ایران نقش منطقهای پیدا کرده که متناسب با آن انتظاراتی به وجود آمده است که باید با کشورهای همسایه همکاری کند، بهطور مثال عراق از ظرفیت برق ایران استفاده میکند که در حال حاضر این امکان وجود ندارد؛ باید تدابیر ویژهای در این خصوص میاندیشیدیم تا ما کمبودهای امروز مواجه نشویم. لذا این نزدیکبینی برخی از مسئولان را نشان میدهد.
همه مقامات و مسئولین باید توصیههای مقام معظم رهبری را جدی بگیرند تا شاهد افزایش تحرک عملیاتی و هدفمند دیپلماسی کشورمان باشیم و تنها به دو یا چند کشور اکتفا نکنیم، بلکه باید از تمام ظرفیت سفارتخانههایمان در ایجاد روابط با سایر کشورها استفاده کرد تا بتوانیم به نتیجه دلخواه خود برسیم.