اگرچه حذف کامل قند کار چندان آسانی نیست اما می تواند مزایای فراوانی را به دنبال داشته باشد. در واقع بسیاری از خوراکی هایی که در طول روز مصرف می کنیم، حاوی قند هستند و ما گاهی از آنها غافل هستیم. به عنوان مثال بیشتر نان هایی که همبرگرهای مورد علاقه مان در آنها پنهان شده، انواع سُس ها و بسیاری از نوشیدنی ها حاوی مقادیر قابل توجهی شکر هستند.
این تصور که قند تنها در شیرینی، شکلات و آبنات وجود دارد، اشتباه است و به همین دلیل هم حذف کامل آن برای بسیاری از افراد دشوار است. اما شاید اگر با اتفاقاتی که در بدن و بعد از حذف شکر می افتد آشنا باشیم آن وقت، انگیزه بیشتری برای این کار پیدا کنیم. شاید با خواندن این متن حتی اگر موفق نشویم شکر را به طور کامل حذف کنیم مقدار آن را در مصرف روزانه خود و اعضای خانواده مان کاهش دهیم. این موارد را با هم مرور می کنیم:
جوان تر به نظر خواهید رسید
دکتر «آنتونی یون» می گوید، شکر مساوی با چروک است. وی از جراحان پلاستیک در میشیگان آمریکاست و کتابی در همین زمینه نیز نوشته و به انتشار رسانده است. وی چنین می گوید:
“شکر به معنای قندی شدن یا glycation است که این روند سبب چسبیدن مولکول های قند شده و شکل کلاژن و الاستین پوست را تغییر می دهد. این دو ماده دو پروتئین اصل هستند که مسئولیت جوان نگه داشتن پوست را بر عهده دارند. بنابراین بهتر است تا آنجا که امکان دارد در بدن حفظ شوند.”
وی ادامه می دهد: “همچنین حذف یا کاهش مصرف قند می تواند سطح انسولین را در جریان خون را پایین نگه دارد، از تورم های مزمن که منجر به افزایش سن می شوند جلوگیری به عمل آورد.” وی پیشنهاد می کند که حذف شکر را به مدت دو هفته امتحان کنید.
شادتر خواهید شد
دکتر «مگان گیلمور» می گوید شاید تصور کنید که خوردن یک کلوچه پرشکر شما را خوشحال خواهد کرد اما واقعیت آن است که مصرف شکر به بالارفتن احتمال افسردگی می انجامد. دکتر گیلمور، از متخصصان خبره تغذیه در کانزاس سیتی است و کتابی نیز در مورد غذاهای سالم نوشته.
وی می گوید: “از آنجایی که شکر ممکن است به تورم مزمن بیانجامد می تواند بر عملکرد مغز تاثیر منفی داشته باشد.” وی بر این باور است که با حذف شکر در طول یک تا دوهفته وضعیت خلق و خوی افراد تغییر پیدا خواهد کرد.
وی با انجام پژوهش هایی دریافته که زنانی که رژیم غذایی پرشکری دارند بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی قرار دارند. نتیجه این مطالعه در سال 2015 میلادی و در نشریه «تغذیه بالینی» به چاپ رسید.
وزن کم خواهید کرد
بر اساس داده های بدست آمده از مرکز سلامت دانشگاه هاروارد مردم آمریکا به طور متوسط در روز 22 قاشق شکر اضافه که معادل با 350 کالری است مصرف می کنند. کافمن می گوید: “شکر می تواند اعتیادآور باشد. زمانی که آن را از رژیم غذایی خود خارج می کنید، هوس شما برای خوردن کاهش پیدا می کند و در نتیجه وزن کم خواهید کرد.”
گیلمور نیز می افزاید: “زمانی که شکر فرآوری شده مصرف می کنید، بدن تان پیام سیری را دریافت نمی کند و در نتیجه کالری بیشتری مصرف خواهید کرد و وزن تان افزایش پیدا می کند. زمانی که شکر را با غذاهای سالم دیگری جایگزین می کنید، هورمون ها تنطیم شده و پیام سیری را به مغزتان ارسال می کنند.”
وی بر این باور است که حتی حذف کامل شکر به مدت یک هفته نیز می تواند با کاهش وزن همراه باشد.
کمتر سرما می خورید
گیلمور می گوید، مصرف شکر با ایجاد تورم های مزمن همراه است که سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و باعث سرماخوردگی بیشتر می شود. اما زمانی که شکر را از رژیم غذایی خود حذف می کنید چه اتفاقی می افتد؟
با این کار خس خس کمتری در بینی احساس خواهید کرد و نشانه های آلرژی و آسم نیز در شما کاهش پیدا می کند. در پژوهشی که نتیجه آن در نشریه آمریکایی «تغذیه بالینی» به چاپ رسید نشان داده شد که 100 گرم شکر می تواند توانایی گلبول های سفید بدن را برای از بین بردن میکروب ها تا 50 درصد کاهش دهد و این روند به مدت 5 ساعت ادامه پیدا خواهد کرد.
خطر ابتلا به دیابت در شما کاهش خواهد یافت
حذف شکر نوعی سیستم طبیعی سم زدایی در بدن را شکل می دهد. «مارک ابانانزا» متخصص تغذیه و تناسب اندام می گوید، در ساعات اولیه که شکر به بدن نمی رسد، غذه پانکراس شروع به تولید انسولین کمتری خواهد کرد و کبد نیز شروع به جذب سم های ذخیره شده می کند.”
خصوصا اگر مستعد به ابتلا به دیابت باشید، این روند زمان کمتری به طول خواهد انجامید. اگر مستعد به ابتلا به این بیماری باشید، بدن هورمون انسولین را تولید می کند اما این کار را به درستی انجام نمی دهد.
عمر طولانی تری خواهید داشت
کافمن می گوید: “زمانی که خوراکی های حاوی شکر مصرف می کنید میزان گلوکز افزایش پیدا خواهد کرد، انسولین هم در صدد جبران این وضعیت بر می آید. برای انجام این کار، سیستم عصبی بدن را فعال می کند که سبب افزایش فشار خون و ضربان قلب خواهد شد.”
فشار خون بالا عامل اصلی بیماری های قلبی، دیابت و چاقی به شمار می آید که در تمامی موارد با مصرف شکر در ارتباط است. شکر می تواند باعث افزایش چربی های ناسالم در خون شود که از آن به «تری گلیسیرید» یاد می شود و خطر حمله قلبی را افزایش می دهد.
در مطالعه ای که در فرودین ماه سال 2014 میلادی (سه سال پیش) انجام پذیرفت، نشان داده شد، افرادی که شکر بیشتری مصرف می کنند در مقایسه با گروه دیگری که میزان مصرف شکر آنها در رژیم غذایی روزانه شان کمتر است، بیشتر بر اثر ابتلا به بیماری های قلبی جان خود را از دست می دهند.
بوی دهان تان بهتر و لبخندتان زیباتر خواهد شد
دکتر «سول پرسنر» از دندانپزشکان شهر نیویورک در آمریکا، می گوید: “یکی از اصلی ترین عواملی که منجر به ایجاد حفره در دندان ها و عفونت در آنها می شود مصرف مواد قندی است.” همچنین مواد غذایی پر شکر می توانند باکتری هایی را در دهان تولید کند که منجر به بوی بد دهان می شود.
مانند یک نوزاد به راحتی به خواب خواهید رفت
دکتر هیمان بر این باور است که اگر وعده غذایی که در هنگام شب میل می کنید حاوی مقادیر فراوانی قند باشد، مانع خوب خوابیدن تان در طول شب خواهد شد. وی ادامه می دهد: “مصرف شکر قبل از خواب می تواند سبب افزایش هورمون های استرس شود که خود اختلالاتی را در خواب به وجود خواهد آورد.”
به اهداف سلامت تان دست پیدا خواهید کرد
دکتر «شرد پل» نویسنده و پزشک اهل نیوزلند بر این باور است که شکر اعتیادآور است و زمانی که آن را ترک می کنید احتمالا برای تان بسیار دشوار است. زمانی که مقدار فراوانی شکر مصرف می کنید، در حدود دو هفته طول خواهد کشید که اضطراب حاصل از مصرف شکر در شما از بین برود. این زمان گاهی به یک ماه نیز می رسد.
دکتر الابانزا نیز توصیه می کند که حذف شکر را با شیرین کننده های مصنوعی جایگزین نکنید چرا که استفاده از آنها به معنی حذف شکر نیست. وی بر این باور است که با حذف شکر نشانه هایی چون سردرد و سرماخوردگی به سراغ تان خواهد آمد که می توانید آن را با فعالیت بدنی و ورزش کردن بهبود بخشید.
او به نقش پیاده روی اشاره می کند که می تواند به تدریج میزان سوخت و ساز بدن را افزایش دهد، سیستم ایمنی بدن را تقویت کند و به افراد دیدگاه مثبتی برای اندیشیدن بدهد.