وبسایت بدونیم - مریم اسدی: برای خیلی از ما پیش اومده که در یک جلسه مهم خمیازه می کشیم و خمیازه پشت خمیازه به طوری که حتی نمیتونیم جلوشو بگیریم. فرد مقابل تصور میکنه که حرفاش حوصلتونو سر برده یا هیچ علاقه ای به حرف هاش ندارید در حالی که اینطور نیست. چرا خمیازه می کشیم و چگونه جلوی آن را بگیریم.
چگونه خمیازه می کشیم؟
از نظر فیزیولوژیکی فرایند خمیازه کشیدن بسیار ساده است: خمیازه یک تنفس بلند است که طی آن هوای زیادی وارد شکم می شود و به دنبال آن یک بازدم کوتاه که همراه با تحریک غدد اشکی است. به همین دلیل بعضی از بازیگران برای اشک ریختن هنگام بازی حسابی خمیازه می کشند تا اشک از چشم ها بیاید.
وقتی خمیازه می کشیم دهان را تاجایی که می توانیم باز می کنیم و نفس را داخل می دهیم. بنابراین هوای زیادی وارد شش ها می شود، استخوان جناغ سینه باز می شود، عضلات شکمی منعطف می شوند و دیافراگم را پایین می آورد.
چرا خمیازه می کشیم؟
نظریه ای می گوید انسان خمیازه می کشد تا مغز را خنک نگه دارند. بر اساس این نظریه تحقیقات دانشمندان استرالیایی نشان داد افرادی که کمپرس سرد روی سرشان قرار دارد هنگام تماشای فیلمی که در آن افراد خمیازه می کشند نسبت به کسانی که کمپرس گرم روی سرشان بود کمتر خمیازه می کشیدند. به علاوه کسانی که از بینی نفس می کشیدند کمتر خمیازه می کشیدند زیرا تنفس با بینی خون سردتری را نسبت به تنفس با دهان فراهم می کند.
یکی دیگر از دلایل خمیازه نیاز به کشیدن و ریلکس شدن عضلات خسته و گرفته است. به همین دلیل خیلی ها هنگام خمیازه تمام بدن را می کشند این حرکت عضلات همراه با آرام شدن ذهن بدن را به آرامش می رساند.
زمانی که فرد قبل از یک اتفاق مهم عصبی می شود خمیازه می کشد. مثلا دانش آموز قبل از امتحان خمیازه می کشد
زمانی که فرد خسته می شود و نیاز به استراحت و خواب دارد خمیازه می کشد.
خمیازه کشیدن هنگام سفر هوایی نیز کمک بزرگی است. خمیازه به رفع گرفتگی گوش که هنگام بلند شدن و نشستن هواپیما اتفاق می افتد کمک می کند. حنجره به حفره گوش میانی متصل است و خمیازه کشیدن به برابر شدن فشار در گوش ها کمک می کند.
چگونه جلوی خمیازه کشیدن را بگیریم؟
از بینی نفس بکشید
زمانی انسان ابراز خستگی می کند که مغز بیش از حد گرم شده باشد و اگر با بینی نفس بکشیم مغز خنک می شود.
ریلکس شوید و یک خوراکی سرد بخورید
دمای اتاق را بررسی کنید و یا یک خوراکی سرد مثل بستنی بخورید اما زیاده روی نکنید.
نفس عمیق بکشید
ناگهانی و سریع تنفس را عمیق نکنید زیرا بدن تصور می کند دچار تنفس سریع در اثر استرس شده اید و مشکل بدتر می شود.
ساعت ها در یک مکان بودن مثل جلوی کامپیوتر برای ذهن خسته کننده است و همین باعث می شود احساس خستگی کنید و خمیازه بکشید. یک تغییر محیط کوتاه در این شرایط لازم است. چند دقیقه به فضای آزاد بروید و بدن را با هوای تازه رفرش کنید.
یک لیوان آب بخورید
وقتی آب بدن کم می شود احساس خستگی می کند. پس روزانه یک لیوان آب بخورید تا تعادل مایعات بدن را برگردانده و کمتر خمیازه بکشید.
ورزش کنید
وقتی دائم پشت سر هم خمیازه می کشید بدن نیاز به حرکت دارد. اگر در محیط کار هستید بلند شوید و برای خوردن یک لیوان آب راه بروید یا چند حرکت کششی انجام دهید.