به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از جهان صنعت، قیمت نفت روز جمعه در شرایطی که سرمایهگذاران همچنان تلاش میکنند تاثیر احتمالی تحریمهای آمریکا علیه ایران بر میزان عرضه به بازار را برآورد کنند، افزایش یافت.
بهای معاملات آتی نفت برنت 18 سنت یا 2/0 درصد افزایش یافت و به 56/81 دلار در هر بشکه رسید. برنت روز سهشنبه تا رکورد 55/82 دلار پیش رفته بود. بهای معاملات آتی نفت آمریکا 21 سنت یا 2/0 درصد افزایش یافت و به 33/72 دلار در هر بشکه رسید.
این موضوع به سرخط مهمترین نگرانی غولهای نفتی جهان تبدیل شده است و حتی شرکتهای بزرگ بازرگانی نفت پیشبینی کردند با اجرای تحریمهای آمریکا علیه ایران، قیمت نفت برای نخستین بار از سال 2014 به 100 دلار در هر بشکه صعود خواهد کرد. رییسجمهور آمریکا با تصمیمی که درمورد تحریم نفت ایران گرفت آرامش روانی را در بازار جهانی از بین برد و با اظهارات وقت و بیوقتی که در مجامع مختلف و همچنین صفحه شخصیاش در توئیتر داشت هرچند همواره از کشورهای تولیدکننده نفت و اعضای اوپک میخواست از افزایش قیمت نفت جلوگیری کنند و این موضوع را بر گردن این کشورها میانداخت اما عملا به افزایش قیمت نفت در بازار جهانی دامن میزد.
به طوری که بیژن زنگنه، وزیر نفت به این موضوع واکنش نشان داد و گفت: اگر ترامپ میخواهد قیمت نفت بالا نرود و بازار بیثبات نشود، از دخالتهای بیجا وتنشزا در خاورمیانه دست بردارد و مانع تولید و صادرات نفت ایران نشود. همچنین رییسجمهور فرانسه در پاسخ به انتقاد دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا از قیمتهای بالای نفت گفت: اگر آمریکا تهران را هدف تحریم قرار نمیداد قیمتها تا این حد افزایش پیدا نمیکرد.
همچنین به گفته چن کای، مدیر تحقیقات کالا در شندا فیوچرز، بازار بر اخبار معاملات درخصوص تحریمهای ایران در یک هفته گذشته متمرکز شده است اما دیدگاهها در مورد میزان افزایش تولیدی که اوپک و روسیه میتوانند برای جبران افت عرضه ایران انجام دهند، متغیر است.
بر اساس گزارش رویترز، دو منبع آگاه در اوپک اظهار کردهاند عربستان سعودی و سایر تولیدکنندگان درباره افزایش تولید به میزان 500 هزار بشکه در روز گفتوگو کردهاند.
با این حال تحلیلگران گروه بانکی ANZ روز جمعه در یادداشتی اعلام کردند صادرکنندگان بزرگ بعید است بتوانند افت عرضه ایران را جبران کنند. صادرات نفت ایران امسال در اوج خود در ماه می به 71/2 میلیون بشکه در روز رسید که معادل حدود سه درصد از مصرف روزانه نفت جهانی بود. ایران سومین صادرکننده بزرگ عضو اوپک است.
در این بین به گفته استفن اینس، مدیر معاملات منطقه آسیا اقیانوسیه در شرکت OANDA، رشد عرضه از سوی آمریکا و تولید ثابت لیبی، رشد قیمتها را محدود کرده است.
مدیر بخش تحقیقات کالای بانک استاندارد چارترد نیز پیشبینی کرد تحریمهای آمریکا علیه ایران ممکن است باعث کمبود شدید عرضه در بازار تا پایان امسال شود و قیمتهای نفت را به 100 دلار برساند.
پل هوررسنل در حاشیه کنفرانسی در لندن به اس اند پی گلوبال پلاتس گفت: بازگشت تحریمهای آمریکا علیه ایران در نوامبر احتمالا تولید نفت ایران را حدود 4/1 میلیون بشکه در روز تا پایان امسال کاهش میدهد، با این حال کاهش تولید ایران در سال آینده کمتر از 4/1 میلیون بشکه در روز خواهد بود زیرا ایران پیش از این نیز راههایی برای صادرات نفت خود پیدا کرده بود.
کمبود عرضه برای سه ماهه چهارم امسال به خصوص در دسامبر و احتمالا در اوایل سه ماهه اول سال آینده پیشبینی میشود. انتظار نداریم قیمت نفت در سال آینده به 100 دلار در هر بشکه بالغ شود اما احتمال اینکه به دلیل نگرانیهای بازار در سه ماهه چهارم به بالای 90 دلار و تا 100 دلار صعود کند، خیلی دور نیست به خصوص که نفت برنت اکنون 82 دلار در هر بشکه معامله میشود.
بانک استاندارد چارترد هفته گذشته با اشاره به تحریمهای آمریکا علیه ایران و کندی رشد تولید شیل آمریکا، قیمت مورد پیشبینی برای نفت برنت در سال 2019 را سه دلار افزایش داد و به 78 دلار رساند و قیمت برنت برای سال 2020 را هفت دلار افزایش داده و به 85 دلار در هر بشکه رساند.
این بانک پیش از بازبینی پیشبینی خود، برآورد کرده بود تحریمها تولید ایران را تا پایان امسال یک میلیون بشکه در روز کاهش خواهد داد.
استاندارد چارترد در یادداشت تحقیقاتی خود خاطرنشان کرد: میزان کندی تقاضا احتمالا کمتر از کندی رشد تولید آمریکا و افت عرضه نفت ایران خواهد بود، با این حال قیمتهای نفت معمولا نسبت به نگرانیها پیرامون کندی تقاضا حساسیت ویژهای از خود نشان میدهد، در حالی که شبح بحرانهای اقتصادی گذشته همچنان بازار را آزار میدهد.