باشگاه خبرنگاران جوان: وضعیت کنونی بازار مسکن نشان دهنده ورود این بازار به دوران جدید خود یعنی رکود تورمی شده است. آمارها و همچنین گزارشهای میدانی نشان میدهد که وضعیت بازار مسکن در مقایسه با سایر بازارها چندان مطلوب نیست و افزایش قیمت در برخی از مناطق مشکلات بسیاری را برای خریداران و یا فروشندگان مسکن ایجاد کرده است، البته در این بین بسیاری از مشاوران املاک معتقدند که تا پایان سال همزمان با کاهش قیمت دلار و طلا قیمت تمام شده بازار مسکن کاهش مییابد.
بانک مرکزی در آخرین گزارشهای خود اعلام کرده است که متوسط قیمت هر متر مربع مسکن در آبان ماه امسال در مقایسه با مهر ماه حدود 6.4 درصد افزایش یافته است، همچنین قیمت هر متر مربع واحد مسکونی به 9 میلیون و 185 هزار تومان افزایش یافته که در مقایسه با قیمت 8 میلیون و 122 هزار تومانی مهر ماه 6.39 درصد رشد داشته است.
قیمت مسکن در ماه گذشته در مقایسه با آبان ماه سال گذشته 4 میلیون و 809 هزار تومان رشد داشته که در مجموع 90.9 درصد افزایش قیمت داشت. در این آمارها منطقه 5 تهران طبق ماههای گذشته رکوددار گرانی بوده و با افزایش بیش از 120 درصدی همچنان گرانترین منطقه تهران محسوب میشود این در حالی است که منطقه 19 با متوسط قیمت 4 میلیون و 61 هزار تومان ارزانترین منطقه تهران به شمار میرود.
بر اساس این گزارش در مهر ماه امسال متوسط قیمت هر متر مربع 86.3 میلیون ریال بوده که نسبت به شهریور ماه 6.3 درصد افزایش یافته است، همچنین در ماه گذشته منطقه یک با 185.3 میلیون ریال بیشترین و منطقه 18 با 36.4 میلیون ریال ارزانترین منطقه محسوب میشود. در آمارها مناطق 1، 3، 2، 6، 5، 4 به ترتیب از جمله مناطقی محسوب میشوند که میانگین قیمت یک متر مربع آپارتمان در آنها بیش از متوسط قیمت شهر تهران است.
بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معامله شده در شهر تهران به تفکیک عمر بنا در آبان ماه سال 97 حاکی از آن است که از مجموع 6855 واحد مسکونی معامله شده، واحدهای تا 5 سال ساخت با سهم 44.0 درصدبیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند. سهم مذکور در مقایسه با آبان ماه سال قبال 3.2 واحد درصد کاهش یافته و در مقابل به سهم واحدهای با قدمت 6 تا 10 سال و بیش از 15 سال افزوده شده است.
توزیع تعداد معاملات انجام شده بر حسب مناطق مختلف شهر تهران در آبان ماه سال 97 حاکی از آن است که از میان مناطق 22 گانه شهر تهران، منطقه 5 با سهم 15.7 درصدی از کل معاملات، بیشترین تعداد قراردادهای مبایعهنامه را به خود اختصاص داده است، همچنین مناطق 2 و 4 به ترتیب با سهمهای 9.4 و 8.8 درصد در رتبههای بعدی قرار دارند. در مجموع 74.1 درصد از کل تعداد معاملات انجام شده در شهر تهران در آبان ماه سال جاری به ترتیب بیشترین فراوانی شامل مناطق 5، 2، 4، 10، 14، 7، 8، 1، 15 و 3 (و مابقی مناطق) 25.9 درصد از کل تعداد معاملات را به خود اختصاص دادهاند.
کاهش 22 درصدی معاملات مسکن در تهران
بر اساس این گزارش مصطفی قلی خسروی رئیس اتحادیه املاک استان تهران اعلام کرد که کل میزان خرید و فروش در تهران تنها یک درصد افزایش یافته و نسبت به بازده زمانی سال گذشته رشد چندانی نداشته است.
وی افزود: میزان مبایعهنامهها 18 درصد و میزان اجاره بها 16 درصد در آبان ماه کاهش یافته و این آمارها در تهران بیش از کشور بوده و ما شاهد کاهش 22 درصدی معاملات هستیم.
خسروی تصریح کرد: کاهش قیمت مسکن در آینده نزدیک امکان پذیر نیست، زیرا قیمت دلار با ارزانتر شدن هزار یا 2 هزار تومان تأثیر چندانی در این بازار ندارد مگر آنکه قیمت دلار به 3 هزار تومان یا 4 هزار تومان برسد.
رئیس اتحادیه املاک تهران بیان کرد: تا پایان سال ثبات در بازار مسکن ایجاد میشود و همین موضوع نسبت به چند ماه گذشته امیدوار کننده است.
بر اساس این گزارش هم اکنون وضعیت بازار مسکن نسبت به سه ماه تابستان بهتر شده البته از دیدگاه بسیاری از کارشناسان بازار مسکن وارد دوران جدیدی به نام رکود تورمی شده که تنها با افزایش تسهیلات خرید مسکن و اخذ مالیات از خانههای خالی میتوان امیدوار به خروج از رکود باشیم.
افزایش تولید مسکن و صدور پروانههای ساختمانی، اجرای طرحهای تشویقی برای سرمایه گذاران بخش مسکن و همچنین طرح بازآفرینی شهری میتواند راهگشای مشکلات بازار ساختوساز باشد.
طرح بازآفرینی شهری و نوسازی بافتهای فرسوده که سال گذشته رئیس جمهور بر اجرای آن تأکید کرده است، میتواند بخش عمدهای از مشکلات این حوزه را برطرف کند، البته در این بین همکاری دستگاههای مختلف از جمله آموزش و پرورش، وزارت بهداشت برای ارائه زمین به توسعهگران نقش مؤثری در بهبود این حوزه دارد.