اسمش عجیب است و میوههایش از آن هم عجیبتر! آقطی گیاهی بوتهای است که به خاطر شاخسار و گلهای براقی که دارد کاشت میشود. اگر راه و روش درست مراقبت از این گیاه را نمیدانید، با ما همراه باشید.
گلهای گیاه آقطی به صورت خوشهای بر روی آن ظاهر میشوند و بعد از گلها هم میوههای بنفش –سیاه و گرد جای گلها را میگیرند و به باغچهتان زیبایی میبخشند. گلها و میوه گیاه هر دو خواص دارویی دارند. اگر مراقب آبیاری، نور و فراهم کردن هوای تازه برای گیاه باشید، میتوانید آن را در داخل خانه هم بکارید. آقطی میتواند بین 2 تا 4 متر بلند شود و به صورت درخت درآید. اما با هرس منظم میتواند اندازه آن را خیلی کوچکتر نگه داشت.
آقطی همیشه سبز نیست و با رسیدن فصول سرد خزان میکند.
درست است که میوههای گیاه خاصیت دارویی دارند اما اگر به صورت خام مصرفشان کنید سمی هستند به همین دلیل است که باید قبل از مصرف پخته شوند. اگر میوهها را به صورت درست آماده کنید، نه تنها سمی نخواهند بود بلکه برای بدنتان مفید هم هستند و بسیار خوشمزه اند. مراقب باشید به غیر از میوهها بقیه بخشهای گیاه هم سمی هستند.
روش نگهداری
– نور
این گیاه به مکانی نیاز دارد که هم آفتاب و هم سایه داشته باشد.
– آبیاری
گیاه را به طور متعادل آبیاری کنید و خاک آن را نه همیشه مرطوب و نه برای مدت طولانی خشک نگه دارید. بعد از اینکه گیاه جدید در خاک مستقر شد و ریشه دوانید، گیاه میتواند خشکی را هم تحمل کند اما به گیاهان جدید و جوانی که تازه کاشته اید به طور مرتب آب بدهید و نگذارید خشکی بکشند.
– خاک
اگر گیاه را در مکانی با خاک مرطوب و هوای مرطوب بکارید، آقطیتان به خوبی رشد خواهد کرد. باید مطمئن شوید خاکی که گیاه را در آن میکارید زهکشی خوبی داشته باشد تا آب برای مدت طولانی در محل ریشهها نماند و ریشههای آقطیتان را دچار پوسیدگی نکند. آقطی نسبت به پی اچ خاکش حساس نیست و میتواند از پی اچ اسیدی تا بازی را به خوبی تحمل کند.
– دما
آقطی به سرمای متعادل مقاوم است و میتواند تا منفی 6 درجه را تحمل کند. بهتر است گیاه را در دمایی بین منفی 6 تا 21 درجه سانتی گراد نگهداری کنید.
– هرس
آقطی شاخههای رونده زیادی تولید میکند. اگر میخواهید جمعیت آقطی را در باغچهتان زیاد کنید این روندهها کمکتان میکنند و در غیر این صورت تنها برایتان مشکل آفرین خواهند شد. در بعضی مناطق این گیاه به صورت تهاجمی رشد خواهد کرد و به دیگر گیاهان اجازه رشد نخواهد داد.
آقطی معمولا به صورت یک تنها واحد رشد نمیکند و چند تنهای است، مگر آنکه شما از ابتدا آن را مرتب هرس کنید.
برای هرس گیاه در اوایل بهار دست به کار شوید. در این هنگام به کمک یک قیچی باغبانی تمیز و استریل همه شاخههای مرده، مریض و ضعیف و شاخههایی که نمیخواهید را از درخت جدا کنید. همچنین بهتر است شاخههایی که بیش از 3 سال عمر دارند را هم هرس کنید چرا که جلوی رشد شاخههای جوانتر را میگیرند. هرس علاوه بر اینکه به رشد شاخسار جدید در گیاه کمک میکند باعث خواهد شد که گیاهتان مرتبتر هم به نظر برسد چرا که آقطی عادت دارد نامرتب رشد کند.
تکثیر
برای تکثیر گیاه آقطیتان سه راه پیش رو دارید. اولا که میتوانید گیاه را از طریق کاشت دانهاش تکثیر کنید، دومین راه تقسیم بوته است و در آخر میتوانید به وسیله قلمه گیری گیاه جدیدی داشته باشید.
برای تکثیر به روش تقسیم بوته، ابتدا صبر کنید تا گیاه به اندازه کافی رشد کند (اگر گیاه را تازه تهیه کرده اید). زمانی که گیاه به اندازه کافی بزرگ شد، اجازه دهید خاک گلدان گیاه خشک شود. سپس به کف و دیوارههای گلدان چند ضربه آهسته وارد کنید، خواهید دید که گیاه به راحتی از داخل گلدان خارج میشود. خاک قدیمی اطراف ریشه گیاه را به آرامی با دست جدا کنید و مواظب باشید که در این مرحله به ریشههای گیاه آسیبی نرسانید. حالا با احتیاط گیاه را به 2 یا چند بوته تقسیم کنید و هر بوته را در گلدانی کوچکتر به صورت جداگانه، که از قبل با خاک تازه پر شده باشد، بکارید. اگر گیاه را در باغچه کاشته اید باید با احتیاط و بدون آسیب رساندن به ریشهها، آن را خارج کنید.
روش دیگر تکثیر گیاه، قلمه ساقه است. برای تکثیر گیاه به این روش، در ابتدای فصل رشد چند ساقه نسبتا جوان از گیاه را به کمک تیغ یا چاقویی تیز و استریل از آن جدا کنید. قلمهها را در هورمون ریشه زایی قرار دهید تا شانس موفقیتتان بالا برود. چند گلدان کوچک را پر از خاک مخصوص جوانه زنی کنید و سپس قلمهها را در آن بکارید. قلمهها را در محیطی گرم و با رطوبت بالا قرار دهید. بعد از چند وقت رشد جدید را در آنها مشاهده میکنید و این به معنی موفقیت آمیز بودن قلمه گیری است!