خبرگزاری فارس: این روزها که گرانی و تورم ورد زبان همه شده و از آن به شدت مینالند، چنان عادت به شنیدن حوادث و وقایع تلخ و استرسزا کردهایم که آرزو بر دل ماندیم تا تنها یک خبر خوب و امیدوارکننده به گوشمان برسد تا قدری حال دلمان خوب شود.
چه خوب است که برخی از اصناف، عدالت و انصاف را با کسب و کار خود آمیختهاند، یک حجره قدیمی در دل بازار صفی و دیگری در «سامان میدانی» که هر یک آوازه انصاف و عدالت را به طنینی مختلف برانگیختهاند.
مدتی پیش بود که تصویری از پیرمرد چای فروش در بازار صفی تبریز در فضاهای مجازی منعکس شد که خیلی زود جا خوش کرد و زبانزد خاص و عام شد، از شوق گرفتن یک عکس یادگاری از شهروندان استانهای دیگر گرفته تا حضور امام جمعه محبوب کلانشهر تبریز تا اینکه آوازه شهرت حاج کاظم به پیچ رسانههای ترکیه رسید.
ساعتی که به حجره حاج کاظم برای تهیه گزارش رفتم، سادگی و فروش مختصر قند و چای را دلیل بر کسب روزی حلال و فرصتی برای اقامه نماز جماعت میدانست، هنگامی که از کسب و کارش پرسیدم با حسرتی خاص و بغضی پنهان از روزهایی یاد کرد که همراه با پدر مرحومش چرخ این مغازه را میچرخاند و اعتقاد دارد که با همین مختصر اجناس موجود در مغازه به راحتی از توان خرج و مخارج زندگی خویش برمیآیم.
مردی که همواره در زندگی خود، بر دارایی و رفاه زندگی دیگران غبطه نمیخورد چرا که معتقد است در این صورت باید رنجی را در زندگی خود به دوش بکشیم بلکه باید به افرادی پایینتر از خود نگاه کنیم، در این صورت میفهمیم چقدر بینیاز هستیم.
تنها حاج کاظم کبیر نیست که انصاف و عدالت را همراه همیشگی کسب و کار خود ساخته بلکه افرادی در همین گوشه و کنار هستند فقط کافی است تا ما به دنبال آنها برویم، از تمام اینها که بگذریم همواره با نزدیک شدن شب یلدا که دیرینهترین رسم ما ایرانیها و به خصوص آذربایجانی هاست متأسفانه تورم موجود در قیمتهای اقلامی که در این شب باید در سبد هر خانوادهای مهیا باشد، موجب شده تا خانوادهها از دور هم جمع شدن دوری کنند و با یک پذیرایی ساده در کنار خانواده خود، این شب را سپری کنند.
اکنون که کمفروشی و گرانفروشی توسط برخی اصناف بیداد میکند حتی با دیدن یک مورد از رعایت عدالت و جوانمردی برخی از اصناف، نه تنها حال دلمان خوب میشود بلکه زیر لب نیز میگوییم خدایا شکرت.
از تمام این بحثها که بگذریم شاید همین بهانهای برای من شد تا به سراغ یک مغازه حلوافروشی که بنا بر وصیت پدر مرحوم خود با توجه به چند برابر شدن قیمت حلوا، تست کردن تمامی حلواها تا دلتان بخواهد را برای شهروندان رایگان کرده، بروم قطعاً رواج چنین مروت و انصاف در کسب و کار در جامعه میتواند عدالتی از جنس مولایم حضرت علی (ع) را برقرار سازد تا همگان سعی کنند برای قدری هم که شده انصاف و عدالت را همراه همیشگی و صد البته رونق کسب و کار خود سازند.
بدون اتلاف وقت، سراغ این مغازه حلوافروشی میروم تا دلیل ادای وصیت پدر مرحوم خود را جویا شوم؛ پس از گذشت از میدان صاحبالامر که یکی از زیباترین و قدیمیترین بنای شهر اولینهاست؛ از میان حجرههای قدیمی و کوچه پس کوچهها که بگذری با یک پرس و جو از مغازهداران به این مغازه رسیدم؛ با یک سلام و خداقوت سر صحبت را باز کردم زمانی که قرار بر این شده تا به وصیتی عمل گردد قطعاً حکایت از قدیمی بودن این مغازه هست؛ مغازهای بزرگ که تا چشم کار میکرد پر از سوغاتیهای درجه یک تبریز بود که میتوان قدری از این شیرینی را مزه مزه کرد.
سید احمد، صاحب این مغازه بزرگ حلوافروشی است، مغازهای که به گفته خود از پدربزرگ به ارث رسیده و سابقهای بیش از یکصد سال دارد و تقریباً 20 سالی میشود، «پدرم از دنیا رفته و از آن زمان طبق سفارش و وصیت پدرم، در این مغازه مشغول کسب و کار خودم هستم و همواره ارزش مشتری را مقدم قرار دادهام.»
از قدیم همین روال را داشتیم که حلواها قبل از خرید توسط مشتری، تست رایگان داشته باشد، امسال نیز از سویی با افزایش قیمتها که اکثر افراد توان خرید نداشتند و اینکه با گران شدن آجیل برخی از مغازهها که بر مشتری تاکید دارند که لطفا دست نزنید، ما نیز این کار را رسانهای کردیم تا نشان دهیم چنین کارهایی هنوز هم رواج دارد.
وقتی از سبک زندگی و رعایت عدالت و انصاف در کسب و کار وی پرسیدم، پاسخ داد: همان طور که خودمان خرید میکنیم برای مشتری هم میفروشیم حتی راضی میشویم هر چقدر که مشتری میخواهد حتی کمتر از یک کیلو بفروشیم و اصرار نداریم که حتما باید یک کیلو بخرند چرا که قیمتها بالاست.
ادامه میدهد: با نگاه به وضع جامعه و کاهش قدرت خرید در مردم و تورم موجود، این باعث میشود تا مردم قدری از این طعم بچشند، مشتریان این مغازه همواره میگویند که این روال از مدتها قبل در این مغازه رواج داشته است، همچنین سالهاست برنامهای نیز برای مشتریهای بیبضاعت داریم که با قیمتی پایینتر میفروشیم.
اضافه میکند: الان وضع جامعه به گونهای شده که همه باید هوای هم را داشته باشند و ملاحظه کنند من نیز راه و روش پدرم را ادامه دادهام، علاوه بر این حدود 40 سالی میشود که شیر آبیاری در بیرون از مغازه برای استفاده عموم قرار دادهام.
سید احمد همواره تاکید میکند که همه با هم برادرند و باید هوای هم را داشته باشیم، وقتی از حاج کاظم چای فروش در بازار صفی صحبت کردم، بلافاصله گفت: وجود چنین شخصیتهای برای ما تجربه و درس بزرگی است و کار بسیار پسندیدهای انجام دادهاند، تنها با شنیدن صحبت سید احمد در مورد اینکه همه با هم برادرند، ناخودآگاه یاد فرمایش رسول اکرم صلیالله علیه و آله افتادم که فرمودند، «مسلمانان با هم برادرند و هیچکس بر دیگری برتری ندارد جز به تقوی.»
حاج کاظم با وزن کردن پاکت خالی چای و سید احمد با فراهم آوردن فرصتی برای چشیدن طعم شیرینی طبق وصیت پدر مرحوم خود، هر یک به گونهای سعی در رعایت انصاف برای به دست آوردن روزی حلال هستند، چه خوب است قدری چشم و گوشمان را باز کنیم و تنها به فکر خودمان نباشیم.