شناسه : ۱۳۴۷۳۶۷ - دوشنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۷ ساعت ۱۶:۰۰
چرا روسیه قبول کرد تولید نفت خود را کاهش دهد؟
به گزارش اویل پرایس، اوپک از زمان تاسیسش در 1960 بر بازار نفت تسلط دارد. اعضای اوپک روی هم حدود 82 درصد ذخایر متعارف نفت را در اختیار دارند و 32.6 میلیون بشکه در روز تولید میکنند .
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از تسنیم، پیشرفت های تکنولوژیکی و کاهش سهم کارتل از تولید نفت، تاثیر این سازمان را کم کرده است. انعطاف پذیری و سرعت تولید بشکه های اضافی نفت توسط تولیدکنندگان نفت شیل، اوپک را غافلگیر کرده است. تغییر اساس بازار نفت باعث اتفاقی بی سابقه شده است : همکاری بین رقبای سابق، روسیه و عربستان سعودی .
کاهش فاجعهآمیز قیمت نفت در 2014 باعث رکود در روسیه شد که تحت فشار تحریم های غرب به خاطر بحران اوکراین قرار داشت .
پس از آن عربستان سعودی عمدا قیمت را پایین نگه داشت تا نفت شیل گران قیمت را از بازار بیرون کند. این تاکتیک در نهایت شکست خورد و باعث تقویت رابطه بین روسیه و اوپک برای کاهش تولید 1.5میلیون بشکه نفت در روز شد .
با توجه به کاهش اخیر قیمت نفت، رئیس جمهور پوتین و مقامات روسیه بارها اعلام کردند که نفت بشکه ای 60 دلار برای برطرف کردن نیازهای روسیه کافی است. با این وجود روسیه توافق کرد تولید نفت را کاهش دهد. این بار کرملین قصد ندارد درآمدش را با فروش نفت افزایش دهد ولی عوامل زیربنایی سیاسی شرایطی را به وجود آوردند که کاهش تولید می تواند کمک کننده باشد.
تمایل روسیه به همکاری با اوپک و روابط نزدیکی پوتین با محمد بن سلمان آخرین اقدامات مسکو در جنگ با آمریکا هستند . یک پیامد واضح کاهش تولید نفت این است که قیمت نفت دوباره افزایش می یابد.
ترامپ بارها اظهار کرده که اقدامات اوپک برای افزایش قیمت نفت به مشتریان آمریکایی صدمه میزند. علیرغم وابستگی عربستان به حمایت واشنگتن، ریاض سیاست «اول عربستان» را انتخاب کرد.
به شدت انتظار میرفت که اگر روسیه در این دوره کاهش تولید همکاری نکند، تلاشهای اوپک شکست میخورند. پس از اولین روز نشست اوپک در وین در ششم دسامبر، قیمت شاخص نفت خام برنت و وست تگزاس اینترمدیت 4 درصد کاهش یافت ولی روز بعد متحدان اوپک و روسیه قبول کردند 1.2 میلیون بشکه تولید را کاهش دهند و قیمت ها دوباره بالا رفت.
علاوه بر دستاوردهای سیاسی، همکاری روسیه و عربستان به طور مثبت بر سرمایه گذاری های دوطرفه و دسترسی به منابع انرژی تاثیر گذاشته اند .علیرغم عدم مشارکت غربیها در اجلاس سرمایهگذاری آینده عربستان به خاطر قتل خاشقچی، سرمایهگذاران روسی به ریاض رفتند. خالد الفالح وزیر انرژی عربستان گفت که کشورش می تواند 30 درصد پروژه بزرگ گاز طبیعی نواتک را بخرد. تخمین می زنند هزینه این پروژه 21 میلیارد دلار باشد.
روسیه در میان تمام شرکایش در خاورمیانه بیشتر از همه از همکاری بلند مدت با عربستان سود می برد. گرچه این دو کشور در بازار انرژی رقیب هم هستند، ولی این همکاری در سالهای اخیر به نفع هر دوی آنها بوده است.
از نظر سیاسی فضای زیادی برای همکاری وجود ندارد چون کرملین روابط خوبی با ایران و ترکیه دارد و از رژیم اسد حمایت می کند. علیرغم این موانع ، همکاری بین روسیه و عربستان آینده روشنی دارد که میتوان آن را در سرمایهگذاریهای دوجانبه و روابط خوب شخصی بین پوتین و بن سلمان دید.