براساس رهنمودهای مقام معظم رهبری، روند توسعه علم و فناوری کشور طی چند دهه گذشته روند پرشتابی گرفته است که توسعه شرکتهای دانشبنیان یکی از نتایج این روند مبارک و در راستای اقتصاد مقاومتی بوده است. حمایت از شرکت های دانشبنیان پس از دیدار مدیران این شرکتها با مقام معظم رهبری در ماه رمضان سال 1391 و تأکیدات معظم له، در دستور کار همه دستگاههای اجرایی کشور و خصوصاً معاونت علمی و فناوری قرار گرفت و توجه به این شرکتها پس از ابلاغ سیاستهای کلان اقتصاد مقاومتی از سوی قوای سه گانه افزایش یافته است. تقریباً در همه سخنرانیهای معظمله که موضوعات اقتصادی مطرح میشود، بر شرکتهای دانشبنیان تأکید مجددی میشود که این تأکیدات چند صد باره در قالب کتابی مفصل تحت عنوان «راهبرد تولید دانشبنیان، جایگاه شرکتهای دانشبنیان در اقتصاد مقاومتی» جمعبندی و منتشر شده و به پیوست ارسال میشود.
در شرایطی که مقام معظم رهبری به دفعات از رشد روز افزون شرکتهای دانشبنیان، ابراز رضایت کردهاند، ایجاد شبهه و تردید در این حرکت پرشور قطعاً به منافع ملی کمک نمیکند. روند ارزیابی و حمایت از شرکتهای دانشبنیان به صورت شفاف در دید همگان قرار دارد. شرکتهای متقاضی براساس مصوبات کارگروه ارزیابی شرکتهای دانشبنیان که متشکل از 12 وزارتخانه و صاحبنظر است، تأیید میشوند و مستندات و فرآیند ارزیابی و فهرست شرکتهای دانشبنیان تأیید شده به صورت دقیق روی سامانه ارزیابی شرکتهای دانشبنیان و به آدرس WWW.Daneshbonyan.ir قرار دارد. همچنین فرآیند ارائه تسهیلات مالی روی سامانه صندوق نوآوری و شکوفایی به آدرس WWW.nsfund.ir قابل رؤیت است و ناظران آگاه و علاقهمندان میتوانند با مراجعه به آنها میزان ادعای اینکه «هر شرکت دانشبنیان یک حیاط خلوت مالی برای دورهمی مدیران دولتی»است را بررسی کنند. مطمئناً ایجاد و توسعه پرشتاب شرکتهای دانشبنیان براساس رهنمودهای مقام معظم رهبری به عنوان یکی از مهمترین مؤلفههای اقتصاد مقاومتی و جهاد اقتصادی، هرگز متوقف نخواهد شد.
تلاش میشود اعضای هیئت علمی و فعالان در سمتهای آموزشی در دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی که بنا بر اصل 141 قانون اساسی از حکم دو شغله بودن مستثنی هستند و خصوصاً فارغالتحصیلان دانشگاهها هر چه گستردهتر در تشکیل شرکتهای دانشبنیان مشارکت یابند و به ندای رهبر معظم انقلاب در زمینه «تولید – اشتغال» لبیک گویند. امیدواریم این برداشت غلط باشد که خبرنگار آن جریده محترم، تحت تأثیر فضای انتخاباتی، ناخواسته سعی در تخریب یکی از مهمترین دستاوردهای نظام مقدس جمهوری اسلامی کرده باشد و با توجه به اتهامات و ابهامات مطرح شده در آن گزارش، حق پیگیری در مراجع ذیربط محفوظ است.
شایسته یادآوری است که معاونت علمی و فناوری رئیسجمهوری از ابتدای تشکیل آن به تدبیر رهبر فرزانه انقلاب مدظله العالی از ورود به مسائل سیاسی و حاشیهای پرهیز داشته است که امیدوارم رسانهها و مطبوعات یاریگر ما در تحقق این مهم باشند و این معاونت آماده پذیرش نقد دلسوزانه در محیطی علمی و کارشناسی و خارج از حاشیهها نیز میباشد.
در برابر جوابیه معاونت محترم علمی فناوری ریاست جمهوری نکاتی چند لازم به ذکر است که در ادامه میآید:
یک: هر چند مطابق جوابیه ارسالی و البته اذعان ما رشد شرکتهای دانش بنیان مورد تأکید مقام معظم رهبری است، اما بیتردید در این بین تنها رشد کمی مد نظر نبوده و مباحث کیفی به موازات رشد کمی مورد تأکید ایشان است. رسیدن آمار شرکتهای دانش بنیان از 55 به 2 هزار و 960 طبق آماری است که در سایت بنیاد ملی نخبگان به آن اشاره شده است. بر این اساس با عنایت به رشد 50 برابری این شرکتها در دولت همچنان این سؤال باقی است، چرا آثار چنین رشدی در جامعه محسوس نیست؟
دو: اگرچه در سایتهای مورد اشاره در جوابیه درباره شیوه نامه ثبت نام و ارزیابی شرکتهای دانش بنیان توضیحاتی ارائه شده، اما با مراجعه به همین توضیحات است که گزارشگر جوان با تناقض آشکار مواجه شده است. به طور نمونه لازم است فرد ابتدا به صورت حقوقی شرکت یا مؤسسهای را در اداره ثبت شرکتها به ثبت برساند و بعد از اخذ شناسه ملی شرکت نسبت به ثبت نام شرکت در سامانه شرکتهای دانشبنیان جهت ارزیابی اقدام نماید. اما در میان شرکتهای دانش بنیانی که در حوزه زیست فناوری هستند با پنج شرکت مواجهیم که آقای «ب. ق» از مدیران دولتی در آنها رئیس هیئت مدیره است. سؤال اینجاست که آیا یک مدیر دولتی (تأکید میشود منظور اعضای هیئت علمی و فعالان سمتهای آموزشی نیست که بر اساس اصل 141 قانون اساسی ازحکم دو شغله بودن مستثنی هستند) میتواند شرکتی دانشبنیان تأسیس و از تسهیلات آن استفاده کند؟ و دوم اینکه ثبت شرکتهای متعدد با ترکیب ثابت اعضای هیئت مدیره آیا با هدف دریافت تسهیلات بیشتر برای هر شرکت به صورت جداگانه نیست؟ به هیچ یک از این موارد در متن جوابیه ارسالی هیچ اشارهای نشده است.
سه: سؤالات و ابهامات طرح شده در گزارش مذکور به هیچ عنوان جهتگیری سیاسی ندارد و صرفاً با هدف حساسیت مراجع نظارتی به موضوعی است که میتواند شرکتهای دانشبنیان را از جایگاه اصلی خود یعنی گرهگشایی در حوزه اقتصاد مقاومتی خارج کند.
چهار: اسناد و مدارک ثبت شرکتهای متعدد دانش بنیان با اسامی یکسان که برخوردار از معافیتهای بینظیر گمرکی و غیره و ذلک هستند در دفتر روزنامه جوان موجود است. مافیای برنج تراریخته و ناگفتههایی در این رابطه که همگی به یک نفر خاص در دولت ختم میشود که اتفاقاً هم در تصویب بودجه شرکتهای دانش بنیان نقش دارد و هم نظارت و... هم از دیگر مواردی است که روزنامه جوان به نوبت در صورت لزوم به آنها خواهد پرداخت. در پایان انتظار میرود به جای فرافکنی، پاسخی درخور به ابهامات فراوان مطرح شده در این رابطه داده شود و اذهان عمومی نسبت به ایرادات شرکتهایی که وامهای چند صد میلیونی به صورت قرضالحسنه دریافت میکنند و عملاً خروجی ملموسی هم نداشتهاند، شفافسازی شود. گفتنیهای دیگری هم در همین رابطه هست که به نوشتار دیگر حوالت میدهیم.