خبرگزاری ایسنا: حسن داناییفر در نشست با استاندار مرکزی با بیان اینکه در 9 ماهه نخست سال جاری ایران رتبه اول را در صادرات به کشور عراق به دست آورده است و در این زمینه از کشورهای چین و امارات نیز پیشی گرفته است، افزود: پیشبینی این است که امسال در بخش انرژی 3.5 میلیارد دلار و در بخش کالا نیز به میزان حداقل 8.1 میلیارد دلار صادرات به عراق انجام گیرد، البته این امر بدین معنا نیست که ظرفیت صادراتی کشور به همین میزان است چراکه ایران توان جذب حداکثری بازار عراق و سوریه را دارد.
وی با تاکید بر اینکه در عراق سرمایههای بسیاری وجود دارد و اخیرا صادرات نفت عراق روزانه به 4 میلیون بشکه رسیده است، اظهار کرد: بودجه عراق در سال جدید میلادی 105 میلیارد دلار در نظر گرفته شده و این در حالی است که حداقل اعتباری که برای بازسازی در این کشور برآورد شده 300 میلیارد دلار است.
داناییفر اضافه کرد: با توجه به ازبین رفتن زیرساختهای عراق در طول چهار دهه گذشته، این کشور تا پنج سال آینده همچنان یک کشور مصرفکننده باقی خواهد ماند و به دلیل انباشتی از مطالبات که وجود دارد، دولت عراق ناچار است تا فرایند بازسازی در همه بخشها از جمله آموزش و صنعت را در دستور کار خود قرار دهد.
وی گفت: عراق در بسیاری از کالای مصرفی همچنان به ایران محتاج است و با توجه به پیچیدگیهایی که پرونده عراق از لحاظ سیاسی دارد، از این بابت سختیها و مشکلاتی پدید آمده است.
دبیر ستاد توسعه روابط اقتصادی ایران با عراق و سوریه صادرات با کشورهای عراق و سوریه را گذرگاه خوبی برای ورود به بازار جهان عرب عنوان کرد و گفت: به دلیل مشکلات سیاسی نمیتوان با جهان عرب صادرات خوبی داشت، اما در سایه موافقتنامه تجارت آزادی که در اتحادیه عرب وجود دارد، به راحتی میتوان با صادرات کالاهای واسطهای، از این دو گذرگاه عبور کرد و در جهت کاهش فشار تحریمها، از این بازار که یک فرصت محسوب میشود، نهایت استفاده را برد.
وی با تاکید بر اینکه ظرفیت صادرات غیر نفتی ایران حداقل 110 تا 120 میلیارد دلار در سال است، تصریح کرد: در سال گذشته در مجموع 47 میلیارد دلار صادرات کالا در کشور انجام گرفته است که بدون در نظر گرفتن 22 میلیارد دلار صادرات میعانات گازی و پتروشیمی، تقریبا 25 میلیارد دلار مربوط به صادرات کالاهای غیرنفتی بوده که از این مقدار 25 درصد به کشور عراق صادر شده است.
داناییفر اضافه کرد: با روند رو به رشدی که در سال جاری شاهد آن هستیم، احتمالا از مجموع 55 میلیارد دلار صادرات کالا در سال 97، حدود 28 درصد آن همچنان سهم بازار عراق خواهد بود که این امر نشان از ظرفیت بالای کشور در امر صادرات دارد و استان مرکزی نیز با توجه به ظرفیتهای بالایی که دارد، میتواند سالیانه به میزان حداقل 5 میلیارد دلار صادرات کالا داشته باشد.
وی تبدیل خواستهها به طرح را از نکات مهم در راستای همافزایی بیشتر و بهبود مدیریت عنوان کرد و افزود: در حال حاضر از حدود سه میلیارد دلار صادرات کالا که به وزارت جهاد کشاورزی تعلق دارد، 1.6 میلیارد دلار حاصل صادرات به بازار عراق است.
مشاور معاون اول ریاست جمهوری اضافه کرد: در طول 3 دههای که ایران در حال فعالیت بر روی پرونده عراق و صادرات به این کشور است، سه مقطع زمانی را از سال 2003 تا کنون پشت سر گذاشته و در تمامی این سالها صادرات ایران به عراق با وجود تمامی مشکلات، از جمله کاهش 30 درصدی واردات عراق به دلیل افت قیمت نفت و همچنین کاهش 42 میلیارد دلاری ذخیره ارزی آنها، کاهش نداشته است.
وی با بیان اینکه عراق حاضر به قطع روابط با ایران در تمامی زمینهها از جمله سیاسی، اجتماعی و فرهنگی نیست، گفت: حدود 40 درصد از برق کل عراق به روش مستقیم و یا غیر مستقیم از ایران تأمین میشود و در حال حاضر نیز از طریق دو خط گازی با ظرفیت 25 میلیون متر مکعب، صادرات گاز به عراق صورت میگیرد.
داناییفر ادامه داد: خوشبختانه همانطور که در پرونده سیاسی عراق هوشمندانه عمل شد، در پرونده اقتصادی این کشور نیز اقدامات خوبی صورت گرفته است، اما این به معنای عدم نقص و ضعف در عملکرد ما محسوب نمیشود.
مشاور معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه در سال گذشته عراق به میزان 46 میلیارد دلار واردات کالا داشته است و به میزان 77 میلیون دلار هم به ایران کالا صادر کرده است، تصریح کرد: در مقایسه با صادراتی که کشورهای دیگر به عراق داشتهاند، ایران عملکرد بسیار خوبی از خود به جای گذاشته که این خود نشان از زحمات زیادی است که در بخش خصوصی کشیده میشود.
داناییفر بیان کرد: راه ما از بخش خصوصی میگذرد و برای مقابله با این بحرانها باید صادرات خود را بهبود بخشیم، هم اکنون آمادهایم تا تجارب، ارتباطات و اعتبارات خود را در اختیار استان مرکزی به عنوان استانی صنعتی و پربار در جهت رسیدن به اهداف والاتر قرار دهیم.
به گزارش ایسنا، حسن دانایی فر در کارگروه توسعه صادرات غیرنفتی استان مرکزی نیز تصریح کرد: با وجود مشکلات در عراق، اما مسیر درستی در پیش گرفته شده چراکه شاهد نتایج مثبت در این راستا هستیم و طی ١٦ سال اخیر همواره روند صعودی صادرات به ثبت رسیده است.
وی با اشاره به تعامل دو کشور ایران و عراق در حوزه گردشگری افزود: در این حوزه سالانه حدود ٦ میلیون گردشگر بین دو کشور در رفت و آمد هستند به طوری که ٧٢ درصد زائران ورودی به ایران از عراق هستند و ١٨ درصد نیز به جهت درمان از عراق به ایران سفر میکنند.
داناییفر بیان کرد: تعامل ایران و عراق در حوزه انرژی مطلوب است به طوری که در حال حاضر هزار و ٣٠٠ مگاوات ظرفیت صادراتی انرژی به عراق وجود دارد که گاهی بیش از این ظرفیت، صادرات صورت میگیرد، دو خط گاز نفت خانه- بغداد و خرمشهر-بصره با ظرفیت ٢٥ میلیون مترمکعب احداث شده است، همچنین ٤٠ درصد برق عراق توسط ایران تولید و تامین میشود و در این راستا ٣.٥ میلیارد دلار در سال جاری در این راستا صادرات انجام شده است و با سفر وزیر نفت در روز پنجشنبه هفته جاری به عراق در جهت توسعه روابط نفتی رایزنی خواهد شد.
وی با اشاره به همکاریهای ایران و عراق در حوزه خدمات فنی مهندسی نفت و گاز و سیویل گفت: تا قبل حضور داعش در عراق پروژههایی با حجم سرمایه گذاری ٤.٤ میلیارد دلار بین دو کشور در حوزه بخش دولتی و خصوصی منعقد شد، اما بعد از حضور داعش در عراق و کاهش درآمد نفتی در این کشور تمامی پروژهها متوقف شد و تاکنون این مشکل ادامه داشته است.
سفیر سابق ایران در عراق با اشاره به آغاز حرکتهایی در اقلیم کردستان که امید است توسعه یابد، بازار عراق را یک بازار رقابتی دانست و گفت: امروز، امارات و عربستان سعودی به دنبال بازار عراق هستند و حتی اگر شرایط امنیتی عراق با استانداردهای اروپایی سازگار شود اروپاییان نیز در صدد در اختیار گرفتن بازار عراق هستند به همین دلیل باید در این بازار حاضر بود، وضعیت را ساماندهی و شریک محلی پیدا کرد و رابطهای تکاملی با عراق شکل داد.
وی با تاکید بر اینکه انتخاب مسیر درست و ساماندهی مناسب قطعا حضور مستمر در بازار عراق را رقم خواهد زد، بیان کرد: ظرفیت صادرات به عراق و سوریه بسیار زیاد است، اما به عنوان مثال ایران صادراتی کمتر از ١٧٥ میلیون دلار به سوریه دارد در حالی که این کشور بازار خوبی برای ایران به شمار میرود، در حال حاضر بیش از ٤٠٠ شرکت در بیروت تشکیل کمپین دادهاند تا به محض بهبود اوضاع سیاسی در سوریه وارد این کشور شوند.
مسئول گسترش روابط اقتصادی ایران با عراق و سوریه با توجه به حجم کار و تنوع صادرات در استان مرکزی پیشنهادی مبنی بر شکل گیری ستادی در استان جهت تسهیل و تسریع در تعامل با عراق و سوریه و اصلاح امور مطرح کرد و افزود: سوریه امروز بروکراسی سختی دارد، اما از نظر سیاسی میتوان با این کشور و عراق تعامل تجاری و اقتصادی داشت، همچنین اخیرا توافقنامه راهبردی بلندمدت بین ایران و سوریه شکل گرفته است، بهمن ماه نیز جهانگیری معاون اول رییسجمهوری سفری به سوریه خواهد داشت که این امر پایهای برای توسعه تعاملات بین ایران و سوریه خواهد بود.
داناییفر با بیان اینکه عراق بازار هدف و فرصتی برای ورود به بازارهای دیگر جهان است و باید ارتباطات و رفت و آمدها را توسعه بخشید، افزود: برای انبوهسازی در عراق و سوریه زمینه کار فراهم است، در حال حاضر ٣٠ هزار واحد مسکونی در دمشق منتظر انبوه سازان است و اگر سرمایه لازم در اختیار انبوهسازان استان مرکزی باشد به راحتی میتوان به این عرصه ورود کرد.
به گزارش ایسنا، در این جلسه فعالان اقتصادی و صنعتگران استان مرکزی مشکلات خود جهت حضور و ماندگاری در بازار عراق و سوریه را همچون انتقال پول، مشکلات حمل و نقل، نیازسنجی جهت صادرات، تامین امنیت سرمایه گذاری، نبود پایگاه صادراتی و مرکز تجاری و ... را مطرح کردند.