خبرگزاری مهر: بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز در نشست خبری هفتگی خود، پیرامون برخی اظهارات در خصوص برنامه فضایی ایران، گفت: اظهارات آقای پمپئو اشتباه است، جمهوری اسلامی ایران حق استفاده از همه تکنولوژیهای موجود را برای پیشرفت دارد و در این مسیر در انتظار نظر و خواست دیگران نخواهد بود.
وی گفت: با یک کشور اروپایی تفاهم نامهای داشتیم، ولی آن کشور به تعهدات خودش عمل نکرد، ولی ایران، منتظر کسی نمیماند و با استفاده از دانش بومی خود مسیر پیشرفت را دنبال میکند و امروز هم موفقیتهای بسیاری را در حوزه فضایی به دست آوردیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه، این موضوع منافاتی با قطعنامه 2231 ندارد و نقض کننده این قطعنامه نیست، اظهارداشت: تلاش مذبوحانه برخی برای ایراد گرفتن از اقدامات فضایی ایران راه به جایی نمیبرد.
قاسمی تاکید کرد: ما برای پیشرفت کشور، نیاز به این تکنولوژی داریم و امیدواریم که در مسیر صحیح خود طی طریق داشته باشیم.
وی در خصوص واکنش ایران به رفتارهای خصمانه اروپا، گفت: وزارت امور خارجه در قبال هر اقدام اشتباه و بی جا از سوی هر کشوری که باشد اقدامات لازم، سریع و سنجیده خود را انجام میدهد و تاکنون هم این طور بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت:در زمان لازم در خصوص نوع اقدامات بعدی خبرهای لازم را اطلاع رسانی خواهیم کرد.
قاسمی در خصوص موضع دولت لهستان درباره برگزاری همایش ضد ایرانی در آن کشور، تصریح کرد: حاکمان ناپخته حاکم بر آمریکا تحرکات خاصی را در سطح جهانی آغاز کردند که یکی از آنها خصومت با مردم ایران است.
وی گفت: یکی از اقدامات آمریکا جلوگیری از ارتقای سطح تعاملات روابط خارجی ایران با کشورهای مختلف است و تا جایی که ما اطلاع داریم احساس میشود که اقدامی ضد ایرانی را در این کنفرانس دنبال خواهند کرد و ما هم در واکنش به این مساله، کاردار لهستان را احضار کردیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه ما هیچ گونه انفعالی در این خصوص نداشتیم و آنچه که باید مطرح میشد به کاردار لهستان اطلاع دادیم، افزود: اجازه نخواهیم داد که دیگران به بهانههای واهی تحت عناوین موجه در جهت تخریب وجهه ایران تلاش کنند.
قاسمی با بیان اینکه قطعا لهستان حق برگزاری هر کنفرانسی در کشور خود را دارد، اما حق این را ندارد که میزبانی کنفرانس ضد ایرانی را عهده دار شود، تصریح کرد: مردم ایران در جنگ جهانی دوم به آوارگان لهستانی به نشانه رافت و مهربانی آغوش خود را برای آنها باز کردند و این رفتار امروز لهستان قابل پذیرش نیست و ما هم تلاشهای خود را در این مسیر ادامه میدهیم.
وی اضافه کرد: اگر قرار است در موضوعات منطقهای در این کنفرانس سخنی به میان آید، چرا از فلسطین نمایندهای در این کنفرانس حضور نخواهد داشت، چرا به فاجعه یمن نمیپردازند؟
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه در روزها و هفتههای آینده ما در این خصوص وضعیت روشن تری را خواهیم داشت، ابراز امیدواری کرد، دولت مردان لهستان با واقع بینی دقیق از این جهتی که انتخاب کردند روی برگردانند و مسیر صحیحی را پیش گیرند.
قاسمی در خصوص برخی اظهار نظرهای انتقادی از ایران به واسطه مذاکره با طالبان، تصریح کرد: ما اخیرا شاهد برخی صداهای مختلف از سوی افغانستان نسبت به ایران بودیم، مذاکرات ما با طالبان با هماهنگی دولت افغانستان بوده و ما علاقهمند به صلح، ثبات و امنیت در افغانستان هستیم و در گفتگوهای خود با مقامات دولتی افغانستان آنها را در جریان موضع گیریهای خود قرار دادیم.
وی با بیان اینکه ما امنیت افغانستان را امنیت خودمان میدانیم و در مسائل داخلی آن کشور هیچ گونه دخالتی نداریم، گفت: آنچه مطرح کردیم راهکارهایی است که تصور میکنیم میتواند کمک کننده کشور دوست و همسایه ما باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: ما از روند صلح در افغانستان با جدیت حمایت میکنیم و پس از مذاکراتی که با طالبان داشتیم با دولت افغانستان هم صحبت کردیم و هیچ گونه اقدامی را بدون در نظر داشتن محوریت دولت افغانستان نمیپذیریم.
قاسمی با بیان اینکه تعجب میکنم از برخی اظهار نظراتی که از سوی افغانستان در مورد ایران شده است، تاکید کرد: برای ما این مساله قابل درک نیست، چرا که اولا با هماهنگی دولت آن کشور بوده و دوم اینکه ما تنها کشوری نیستیم که با طالبان مذاکره کرده است و ما تا کنون شاهد اعتراض و انتقادی از سوی مقامات افغانستان به هیچ کشوری نبودیم که این باعث تعجب ما شده است.
وی گفت: سرنوشت افغانستان را مردم آن کشور تعیین میکنند و نه هیچ کشور خارجی دیگر.
قاسمی در خصوص استعفای ظریف، گفت: جنگ روانی گستردهای علیه ایران در سالهای اخیر ایجاد شده و هدف گذاریهای مشخصی هم دارد و هوشیاری ما را در حوزه رسانه و فضای مجازی طلب میکند.
وی تاکید کرد: این خبر دروغ است و آقای ظریف در همان هنگامی که در هند در تلاش برای مذاکرات با مقامات آنها بودند، این مساله توسط برخی منتشر شد که تکذیب هم شد، ولی هدف کینه توزان برخورد با شخصیتهای ملی و اثرگذار است.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: این عناد و خصومت در حوزههای مختلف اقتصادی و سیاسی وجود دارد و حتی میتواند این طور برداشت شود که برخی سوداگران اقتصادی در پی تلاش برای انتشار این قبیل اخبار برای تخریب وضعیت اقتصادی و معیشت مردم هستند.
قاسمی در خصوص وضعیت کانال مالی ویژه اروپا، افزود: برداشت ما این است که اروپا همچنان علاقهمند به تکمیل این سازوکار است و البته نشان دادند که ساختار لازم را هم برای تحقق این مکانیسم جدید در اختیار ندارند و شدیدا تحت فشار آمریکا قرار دارند و آمریکا تلاش میکند از هر طریق ممکن، مانع همکاری ایران و اروپا شود.
وی با بیان اینکه در اعلام کانال مالی اروپا تاخیر زیادی شده است، گفت: ما منتظر آنها نخواهیم ماند و البته گلایههای خود را هم به آنها گفته ایم، این موضوع برای اروپا یک آزمون جدی است، ولی تاخیر زیادی که وجود دارد مناسب نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: علی رغم همه مشکلات موجود در این مسیر بنا به دلایل مختلف میدانیم که اروپا در تلاش است تا مکانیسم را عملیاتی کند و ما همچنان امیدواریم در این خصوص پیشرفتهای خوبی داشته باشیم.
قاسمی تاکیدکرد: بحث ما با اروپا صرفا سازوکار مالی بوده و هیچ موضوع دیگری نمیتواند به پرونده برجام و کانال مالی ورود کند.
وی در خصوص سفر وزیر امورخارجه به هند، افزود: جمع بندی ما از این سفر سازنده، مثبت و رو به جلو است. این سفری با تفاهمات جدید و اقدامی کاملا مثبت بود که امیدواریم بتواند در مرحله اجرا توفیقات لازم را داشته باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه میگوید: ما با هند از دیرباز تعاملات و ارتباطات زیادی داشتیم و امیدوارم بتوانیم در آینده هم این تعاملات را در ابعاد سیاسی و اقتصادی داشته باشیم.
قاسمی در خصوص خبرهایی پیرامون بازداشت یک افسر نظامی ایرانی در مالزی، گفت: این خبر کذب است و در راستای جنگ روانی علیه ایران شایعه کردند که در مالزی با اقلام غیر قانونی دستگیر شده که دروغ آشکار و بزرگ است.
قاسمی در خصوص سطح مقامات شرکت کننده در کنفرانس لهستان، گفت: اطلاعات لازم را درخصوص این اجلاس از طرق مختلف دریافت کردیم، ولی اجازه بدهید فعلا صحبتی نکنیم. امیدوارم در آیندهای نزدیک در این خصوص صحبت بیشتری داشته باشیم.
وی در خصوص سطح هیئت مذاکره کننده طالبان که به ایران آمده بودند، گفت: ما در وزارت خارجه عادت داریم در خصوص موضوعات مختلف تا جایی که لازم است اطلاعات لازم را ارائه کنیم تا در جهت منافع و مصالح ملی باشد و این امری است که در همه وزارت خارجههای دنیا انجام میشود بنابراین هیچ اطلاعی برای ارائه در خصوص سطح هیئت مذاکره کننده طالبان و تعداد نفرات آن ندارم.
سخنگوی وزارت امور خارجه پیرامون سیاستهای آمریکا در منطقه و برنامه خروج نظامی از سوریه، گفت: سیاست کلان آمریکا، تخریب زیرساخت کشورهای اسلامی است، ولی امروز آنها دچار سرگیجه مزمن هستند به نحوی که باعث شده به بیان اظهارات متناقض بپردازند.
قاسمی با بیان اینکه آنچه مشخص است اینکه آمریکا در منطقه دچار اشتباه و سرگیجه شده است، افزود: آنها از ابتدا به منطقه، اشتباه آمدند و امروز هم باید خارج شوند.
وی افزود: اگر میزان خسارتهایی که رژیم صهیونیستی در سوریه به بار آورده است مشخص شود، قطعا بیش از آن چیزی است که اعلام میکنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه ایران هیچ پایگاه نظامی در سوریه ندارد و ما به خواست رسمی دولت آن کشور برای کمک به مبارزه با تروریستها حضوری مستشاری داشتیم، افزود: قطعا سیاستهای آمریکا در منطقه از سر خیرخواهی برای مردم منطقه نبوده و نخواهد بود و برای تامین امنیت رژیم قدس در جهت تخریب زیرساخت کشورهای اسلامی اقدام میکند.
قاسمی با بیان این مطلب که سیاستهای آنها تا کنون با شکست مواجه شده است، تاکید کرد: روزی فرا میرسد که نه از آقای پمپئو خبری هست و نه از دیگری و آنچه میماند ایران است که همچنان با همه وجود در راستای ایجاد صلح و امنیت منطقه تلاشهای بسیاری را انجام میدهد.
وی گفت: بهتر است وزیر خارجه آمریکا از پیشینان خود درس بگیرد، گذشتگان آقای پمپئو با تار عنکبوت روی دیوار، خیلی موارد را نوشتند، ولی امروز هیچ اثری از آنها نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص آخرین وضعیت برجام، تصریح کرد: ما تا کنون نسبت به برجام متعهد بودیم و به جامعه جهانی هم نشان دادیم که به تعهدات خود پایبند هستیم، اما اینکه در آینده چگونه تصمیم گیری خواهیم کرد به نقش و عملکرد طرفهای دیگر برجام بر میگردد.
قاسمی گفت: تصمیمات در خصوص آینده برجام، توسط هیئت عالی نظارت بر اجرای برجام است و وزارت خارجه هم در این مدت از زمان اجرای برجام تا کنون، روند تحولات در این خصوص را پس از رصدهای دقیق، مستمر به این هیئت گزارش میدهد.
وی در پاسخ به این سوال «چه موانعی در مسیر سفر روحانی به عراق وجود داشته است که تا کنون چنین سفری انجام نشده است؟»، اظهارداشت: اخبار ریاست جمهوری را از دفتر خودشان باید پیگیری کنید. اما آنچه مرتبط با ما هست اینکه، روابط ما با عراق گسترده است، در سطوح مختلف این روابط به طور مستمر میان مقامات دو طرف وجود دارد و امروز یکی از بزرگترین بازارهای غیر نفتی ایران، کشور عراق است.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: دو کشور مصمم هستیم که رکورد مناسبی را در ارتباط خوب با یکدیگر داشته باشند و فکر نمیکنم مانع خاصی بر سر راه این موضوع وجود داشته باشد.
قاسمی اضافه کرد: هیئتهای متعددی در حوزههای مختلف از سوی دو کشور در رفت و آمد هستند و امیدوارم سفر اسفند ماه آقای روحانی به عراق هم دستاورد خوب و مناسبی را برای دو کشور و منطقه به همراه داشته باشد.
وی پیرامون سازوکار مالی بین ایران و عراق جهت تبادلات تجاری، گفت: این مساله را دنبال کردیم و تصور نمیکنم در خصوص تعاملات تجاری با عراق مشکلی داشته باشیم، البته با کشورهای مختلف منطقهای مکانیسم خاص خود را داریم، ولی از بیان جزئیات آن معذوریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص آخرین وضعیت مکانیسم مالی اروپا، تاکیدکرد: واقعیت این است که این سازوکار که در ابتدا آسان مینمود بسیار پیچیده و دشوار است، ولی با تمایل و اراده دو طرف در حال پیشروی است.
قاسمی افزود: علی رغم تاخیر زیادی که در این مساله ایجاد شده، امیدواریم که این مسیر همچنان ادامه داشته باشد و اگر احساس کنیم که در بن بست هستیم و راه پیشرفتی در این مسیر وجود ندارد حتما تصمیمات لازم را اتخاذ خواهیم کرد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: روند مکانیسم مالی اروپا پیچیده است، اگرچه به دلیل تاخیر زیاد آن از اروپا گلایهمند هستیم، ولی همچنان با امیدواری همکاری خود را با طرف اروپایی ادامه میدهیم.