طی سالهای گذشته، بسیاری از شرکتها بارها از پیشرفتهای خود در زمینهی توسعه نمایشگرهای انعطافپذیر پردهبرداری کردهاند، ولی حالا این تکنولوژی به شکل تلویزیون رول شونده و گوشی تاشو بهزودی به طور گسترده به بازار عرضه میشود.
در صنعت گوشیهای هوشمند، روزبهروز اندازه نمایشگر افزایش مییابد و توسعه تکنولوژیای که بتواند گوشی معمولی را به یک گجت بزرگتر تبدیل کند، میتواند هوای تازهای را برای این صنعت به ارمغان بیاورد.
یا شاید هم چنین اتفاقی رخ نمیدهد. تا زمانی که این گجتها روانهی بازار نشوند، با قطعیت نمیتوانیم در مورد میزان استقبال کاربران اظهارنظر کنیم، ولی در هر صورت، نمیتوان پتانسیلهای بسیار زیاد یک گوشی تاشو را کتمان کرد.
در چند سال گذشته، در زمینهی پیشرفت مربوط به این تکنولوژی بارها نام سامسونگ ذکر شده و این شرکت بودجه زیادی به توسعه این فناوری اختصاص داده است. اما در این میان، سؤالی که مطرح میشود این است که آیا اپل هم شانس خود را در این زمینه امتحان خواهد کرد و اگر جواب این سؤال مثبت است، برای این کار باید چه شرایطی مهیا باشد؟
اپل برای ترندهای تازهنفس عجله نمیکند
یکی از مهمترین رویکردهای شرکت اپل این است که عمدتا برای بهرهگیری به ترندهای جدید عجله نمیکند. بعد از بازگشت استیو جابز به اپل در سال 1997، این شرکت در بیشتر اوقات برای تکنولوژیهای نوین رویکرد محافظهکارانهای اتخاذ کرده است.
این موضوع هم تا حد زیادی به نحوهی تعبیه تکنولوژیهای نوین در محصولات این شرکت برمیگردد. اپل برخلاف دیگر شرکتهای رقیب، چندان نگران شاخصسازی از لحاظ ویژگیهای سختافزاری نیست، زیرا نرمافزار اختصاصی آن میتواند بخش مهمی از این موضوع را به دوش بکشد.
اما سازندگان کامپیوترهای ویندوزی، و حالا سازندگان گوشیهای اندرویدی، از این مزیت بهره نمیبرند و خیلی سریع باید به بهرهگیری از تکنولوژیهای نوین روی بیاورند وگرنه از قافله عقب میافتند. گاهی اوقات این تکنولوژیها خیلی عالی هستند، ولی گاهی اوقات این فناوریهای نوین بیمصرف هستند.
اپل گاهی اوقات فناوریهای نوینی خلق میکند و برای اولین بار از تکنولوژی موردنظر استفاده میکند، ولی در بیشتر موارد، اپل ترجیح میدهد از تکنولوژیهای دیگران استفاده کند و در زمان مناسب وارد عمل میشود.
اپل ابتدا صبر میکند تا شرکتهای رقیب مشکلات تکنولوژیهای نوین را حل کنند و سپس در زمانی که میداند میتواند به نحو احسن از این فناوریها در محصولات خود استفاده کند، به بهرهگیری از آنها روی میآورد. به همین خاطر همواره هواداران شرکتهای رقیب میگویند که اپل عمدتا یک سارق حرفهای است و در این صنعت نوآوری چندانی به ارمغان نمیآورد.
اگرچه اپل بسیار دیرتر از شرکتهای رقیب از اینترنت 5 G. پشتیبانی خواهد کرد، اما این دیرکرد تأثیر منفی چندانی در وضعیت فروش آیفونها نخواهد داشت. باید خاطرنشان کنیم که آیفون در زمینهی پشتیبانی از بلوتوث و وایفای هم دیر عمل کرد، ولی برای هر دوی آنها، توانست رضایت کاربران را به خوبی جلب کند.
این داستان بارها و بارها تکرار میشود و این موضوع، تصادفی نیست. اپل برای بهرهگیری از تکنولوژیهای نوین فشار چندانی احساس نمیکند و در ضمن این شرکت با ارائه برخی قابلیتهای نرمافزاری، میتواند تجربه کاربری مربوط به تکنولوژی مذکور را بهبود ببخشد.
نمایشگرها نقطهضعف اپل هستند
یکی دیگر از فلسفههای تجاری اپل این است که تا جای ممکن، سعی میکند برای تکنولوژیهای مهم به شرکتهای دیگر وابسته نباشد. در همین رابطه میتوانیم به درگیری حقوقی پرسروصدای بین اپل و کوالکام اشاره کنیم که باعث شده اپل برای تأمین مودمهای 5 G. با مشکل مواجه شود.
به همین خاطر، چندان تعجبآور نیست که اپل میخواهد شانس خود را در زمینهی توسعهی مودمها امتحان کند. در حال حاضر هم یکی از مهمترین نقاط قوت آیفونها، تراشههای بسیار قدرتمند آنها است که بهطور کامل توسط اپل طراحی میشوند.
اما برای نمایشگرها، اپل حرفی برای گفتن ندارد و به دیگر شرکتها وابسته است. طبق گزارشها، این شرکت مشغول پژوهش در زمینهی توسعهی نمایشگرهای MicroLED است، ولی تا اطلاع ثانوی، اپل برای تأمین نمایشگر محصولات خود باید به شرکای تجاری خود تکیه کند.
این یعنی اگر بخواهد آیفون تاشو تولید کند، باید از فناوری شرکتهایی مانند سامسونگ استفاده کند. اگرچه اپل مشکلی با بهرهگیری از فناوری دیگر شرکتها ندارد، اما با توجه به ماهیت گجتهای تاشو، احتمالاً اپل به این زودیها نمیتواند بهبود چندانی در این تکنولوژی ایجاد کند و این یعنی آیفون مذکور در زمینهی نمایشگر تاشو حرف چندان جدیدی برای گفتن نخواهد داشت.
مزیت آیپد
یکی از مزیتهای اپل نسبت به رقبا، مربوط به iOS است که به خوبی برای نمایشگرهای کوچک و بزرگ بهینهسازی شده است. آیپد با فاصلهی زیادی موفقترین سری تبلتهای موجود محسوب میشود و توسعهدهندگان iOS هم بهخوبی توانستهاند اپلیکیشنهای خود را برای نمایشگرهای بزرگتر بهینهسازی کنند. در این زمینه، تبلتهای اندرویدی حرف چندانی برای گفتن ندارند.
اگر اپل یک آیفون تاشو بسازد، احتمالاً بهعنوان یک آیفون که میتواند به آیپد کوچک تبدیل شود، روانهی بازار خواهد شد. با توجه به قدرت بسیار زیاد تراشههای اپل و امکانات آیپد که منجر به کمتر شدن فاصله بین آیپد و کامپیوترها شده است، ارائهی یک آیفون تاشو میتواند مورد توجه کاربران بسیار زیادی قرار بگیرد.
در هر صورت، اگر مدیران ارشد اپل تصمیم به عرضه آیفون تاشو بگیرند، مطمئناً این کار را دیرتر از باقی رقبا انجام میدهند. همچنین آنها در این زمینه احتمالاً ایدهی نوآورانهای را عملی میکنند که باعث میشود رقبا برای عملی نکردن چنین ایدهای خود را سرزنش کنند.
در نهایت باید بگوییم که در این زمینه هنوز اطلاعات موثقی منتشر نشده، ولی با توجه به روند همیشگی اپل، میتوانیم گمانهزنیهایی را مطرح کنیم که احتمالاً این بار هم شاید تکرار این رویکرد همیشگی خواهیم بود.
منبع: دیجی مگ