گرانی گوشت کار را به جایی رسانده است که مردم مصرف گوشت منجمد را به گوشت تازه ترجیح داده و برای خرید گوشت منجمد دوباره به صف شدند! بسیاری از مردم برای خرید گوشت باید ساعتها در صف منتظر بمانند و برخی هم در آخر دست خالی به خانههای خود برمیگردنند.
به گزارش به نقل از روزنامه صبح نو ،به نظر میرسد اینبار هم دولت در برابر اقدامات دلالان و محتکران نتوانسته یا حتی نخواسته اقدامی انجام دهد. به همین دلیل است که مردم همچنان راهی صف گوشت منجمد و تازه گوسفندی شدند و توزیع چندباره آن در هفته هم باعث نشد مردم در ایام نزدیک عید نوروز شاهد آرامش باشند.
آقای علی اکبری، عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی درباره وضعیت تأمین گوشت قرمز در کشور به روزنامه «صبحنو» میگوید: «ما در کمیسیون چندین جلسه را به این موضوع اختصاص دادیم، پیگیریهایی هم شده است. از دستگاههای نظارتی انتظارات بیشتری میرود که در این حوزه دخالت کنند چون کمبود جدی در این موضوع نداریم.»
او ادامه میدهد: «کسانی وارد کار شدهاند که بهدنبال نفع شخصی بیشتر هستند و با زیادهخواهی در حال تغییر وضعیت بازار هستند، اگر به گوشت بهعنوان کالایی که این روزها در بازار تنش ایجاد کرده نگاه کنیم، میبینیم سالانه حدود 100 تا 150هزار تن گوشت قرمز به کشور وارد میشود، در حالی که امسال 30هزار تن بیشتر از سال قبل هم وارد شده است؛ اما اوضاع را دلالان و واسطهها خراب کردهاند.»
اکبری معتقد است: «قاچاق دام خیلی موضوع جدی نیست و نمیتواند چنین تأثیری در بازار داشته باشد، هر چند باید جلوی این اتفاق هم گرفته شود، چون به این واسطه ذخایر ژنتیک هم قاچاق میشود و انتظار میرود تا دستگاههای مرزبانی نسبت به این موضوع فعالتر عمل کنند. درواقع مجموعهای از عوامل در بروز چنین شرایطی که امروز شاهد آن هستیم، دخیلاند.»
او با اشاره به واردات دام زنده به کشور هم میگوید: «واردات دام زنده برای کشتار در کشور و رساندن گوشت گرم به دست مصرفکنندگان دیگر اقدامی است که برای مدیریت این بازار صورت میگیرد و امیدواریم که بتواند اثرگذار باشد و شاهد بهبود بازار باشیم.»
اصناف فعال شوند
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی اضافه میکند: «صنف و اتحادیه گوشت قرمز باید در این میان وارد عمل شوند و دراین مواقع است که میتوانند به تکلیفشان عمل کنند. به اعتقاد من اگر همه عوامل با هم همکاری و همگرایی داشته باشند، میتوان این موضوع را کنترل کرد.»
او در پاسخ به این سؤال که به نظر شما صف ایستادن مردم آن هم به طور طولانی چه مشکلاتی را به دنبال دارد، میگوید: «متأسفانه زمانی که کمبودی پیش میآید، عدهای به دنبال ذخیره کردن و احتکار هستند، حتی برخی از دست دیگران هم آن کالا را میخرند و انبار میکنند؛ این نشان میدهد که خیلی دنبال همکاری نیستند، به نظر من دستگاههای نظارتی و توزیع باید بهتر عمل کنند.
ضمن اینکه واردات باید همگام با کمبودها انجام شود. در هر صورت بخشی از این اتفاق به دلیل تنشهای کاذب است.» اکبری در واکنش به این پرسش که به نظر شما آیا این اقدام مردم ناشی از نگرانی آنها نسبت به اقدامات دولت و وزارت صمت نیست، ادامه میدهد: «به نظرم تنش و التهاب بازار و تغییر رفتار مردم است که باعث شده چنین اتفاقاتی را شاهد باشیم، هرچند اگر دستگاهی کوتاهی کرده، باید پاسخگو باشد؛ چراکه کنترل بازار وظیفه ذاتی آنهاست.»
جای خالی زنجیره تولید
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی اضافه میکند: «وزارت صنعت، معدن و تجارت، هم واردات را نسبتبه سال قبل بیشتر کرده و هم دام زنده وارد میکند تا در داخل کشور کشتار شود، موضوع مهمتر این است که باید در شبکههای توزیع خود تجدیدنظر کنند.»
او در پاسخ به این سؤال که وجود دلال در همه بازارها همچنین بازار گوشت مشهود است و هیچگاه اقدام مناسبی برای برخورد با این افراد نشده است و در این برهه چه میتوان کرد، میگوید: «بهترین روش این است که زنجیره تولید کامل شود، یعنی اتحادیهها و تشکلها از مزرعه تا سفره را خودشان مدیریت کنند و اگر در این کار منافعی هست به دست خودشان برسد و در عین حال پاسخگو هم باشند.»
اکبری ادامه میدهد: «الان برخی از کالاها باید 10دست بچرخد تا به دست مصرفکننده برسد. در این بین هرکسی هم میخواهد سود خودش را بردارد، این موضوع هم باعث ایجاد بازار کاذب و هم افزایش قیمت میشود. اگر خود تولیدکنندهها در زمان تولید همه فرآیند را خودشان انجام بدهند، قطعاً کار دلالان تمام خواهد شد.»
مشترک موردنظر در دسترس نیست
در ماههای اخیر از لبنیات گرفته تا گوشت مرغ و تخممرغ تا آجیل و گوشت قرمز و سایر اقلام عمدتاً خوراکی که مورد نیاز مردم هستند، افزایش قیمت داشتهاند؛ اما آیا در این مدت اقدامی مؤثر برای کنترل یا توازن قیمت از سوی مسوولان اتحادیهها صورت گرفته است؟ نمونهای که یادآوری آن میتواند این موضوع را به خوبی برای همه ملموس کند، اظهارنظر آقای محمود ابطحی، رییس هیأتمدیره انجمن پسته بود که در زمان گران شدن پسته و خروج آن از سبد خرید مردم با درآمد متوسط گفته بود:
«اختلاف قیمت پسته بر اساس درجهبندی آن متفاوت است و عرضه پسته 300هزار تومانی در برخی مغازههای لوکس در بخش مرفهنشین انجام میشود، در حالی که در شهر یا خیابان مولوی که بازار خرید عام است قیمت 100 تا 150، قیمت اصلی عرضه پسته است که با توجه به عرضه کم و تقاضای بالا این قیمت منطقی است.»
آقای علی اصغرملکی، رییس اتحادیه گوشت گوسفندی هم در مصاحبه با روزنامه «صبحنو» در تاریخ شنبه، 22دی1397 با تأیید کاهش قیمت گوشت قرمز با افزایش واردات در روزهای آینده اظهار داشت: «حتماً این اتفاق رخ خواهد داد، امیدوارم تصمیمی که گرفته شده عملیاتی شود، حتماً در بازار تأثیر میگذارد، براساس اطلاعاتی که بنده دارم و صحبتهایی که آقایان کردهاند، قرار بر این شد که دام زنده به کشور وارد شود. فرمهای آن بین افرادی که داوطلب واردات دام هستند توزیع شده است، ما هم خواهان این هستیم که هرچه زودتر این اتفاق رخ دهد تا هرچه زودتر از این بحران خارج شویم.»
او درباره تأثیر قاچاق دام در افزایش قیمت گوشت قرمز نیز گفته بود: «عامل اصلی گرانیهای اخیر قاچاق دام بوده، چراکه دام زیادی از کشور خارج میشود که الآن این مسائل بروز پیدا کرده است. سه روز پیش هم آقای رییسجمهوری درباره واردات دام دستور دادهاند، البته حدود یک سال است که در رسانهها اطلاعرسانی کردهایم که دام از کشور خارج میشود و باید با آن برخورد قانونی شود تا این اتفاق نیفتد.»
این اظهارات در حالی مطرح شدند که پیگیریهای روز گذشته خبرنگار برای گفتوگو با رییس اتحادیه گوشت گوسفندی بعد از اطلاع آقای ملکی از موضوع مصاحبه به نتیجه نرسید که چنین رفتارهایی، بیمسوولیتی در برابر پاسخگویی به مردم را به افکارعمومی القا میکند.