سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رییس جمهوری امروز در اختتامیه جشنواره وب و موبایل ایران سخنرانی کرد و گفت که در اکوسیستم استارتاپی، باید از ایدههای تکراری جلوگیری شود.
به گزارش دیجیاتو، معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در این رویداد خبر داد که در حال حاضر، در کشور چند نوع کسبوکار آنلاین مانند تاکسیهای اینترنتی یا فروشگاههای اینترنتی بارها تکرار میشوند: «در این اکوسیستم همه یک کار میکنند. 70 شرکت حمل و نقل آنلاین داریم. پیروی از ایده دیگران به معنای شکست است. فروشگاههای اینترنتی بسیاری زده شده که همه دارند یک کار را انجام میدهند. برای اینکه این اتفاق رخ ندهد کتابهای زیادی در مورد کارآفرینی منتشر کردهایم که در سایت معاونت در دسترس هستند.»
به عقیده ستاری، استارتاپهای تکشاخ و یونیکورن بسیاری در دنیا وجود دارد که حتی اکوسیستم ایران به آنها نگاه هم نمیکند. او همچنین عنوان کرد که باید ایدهها در اکوسیستم استارتاپی متنوع سازی شوند: «اجازه دهیم مشکلات مملکت را استارتاپ ها حل کنند. ما احتیاج به چنین محیطی داریم و دولت هم باید تسهیل کند نه اینکه خودش بیاید و سرمایهگذاری کند.»
ستاری از سوی دیگر خبر داد که هنوز برخی مشکلات اساسی در داخل کشور از سوی استارتاپها حل نشدهاند. یکی از مثالهایی که او در همین رابطه زد، مربوط به حل مشکلات توزیع در کشور بود: «باید بتوانیم مشکلات اساسی مثل توزیع را حل کنیم. وقتی چند مشکل اساسی حل شود، دیگر همه روی این اکوسیستم حساب میکنند. با ایدههای قدیمی سقف پرش بسیار محدود است.»
او همچنین از جدیتر گرفته شدن استارتاپها در دو سال اخیر خبر داد و گفت: «اتفاقی که در یکی دو سال اخیر افتاده این است که سنتی ها فهمیدهاند اگر یک بچه بیاید و استارتاپی را در حوزه کاری آنها بزند، کارشان تمام است. در سال 95، استارتاپهای تاکسی آنلاین را از تاکسیرانی انداختند بیرون، اما امروز همین شرکتها ادعای یونیکورن و یک میلیارد دلاری بودن دارند.»
او عقیده دارد که اکنون اجزای مختلف حاکمیت شناخت بهتری از استارتاپها پیدا کردهاند و میدانند که میتوانند مشکلات خود را از طریق همین شرکتهای نوپا حل کنند. مثال او، مربوط به شهرداریها بود: «حالا دیگر شهرداریها میفهمند که استارتاپ چیست و چگونه میتواند مشکلات شهر را به سادگی حل کند. اگر خود شهرداری بخواهد مشکلی را حل کند باید لولهکشی کند، به لوله نفت وصل شود و بودجه بگیرد. در صورتی که یک استارتاپ با سرمایه خصوصی میآید و نه تنها مشکلات را حل میکند بلکه کسب درآمد هم میکند.»
به گفته او، اکنون زمان آن است که به سمت استارتاپهای سختافزار محور و فعال در حوزه تکنولوژی حرکت کنیم. ستاری خبر داد در سال جاری بودجه مناسبی به این نوع استارتاپها تزریق شده و در سال آینده حجم این بودجه افزایش پیدا خواهد کرد. ستاری همچنین یکی از حلقههای اصلی زنجیره اکوسیستم استارتاپی کشور که در حال حاضر مشکل دارد را دانشگاهها دانست. به گفته او دانشگاهها برای تاثیرگذاری بیشتر در این اکوسیستم باید روشهای خود را عوض کنند.