ماهان شبکه ایرانیان

امیرعبداللهیان مطرح کرد

ماجرای درخواست‌های مکرر جان کری از ظریف برای مذاکرات

خبرگزاری مهر: حسین امیرعبداللهیان دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین‌الملل در برنامه «متن و حاشیه» شبکه سوم سیما با اشاره به مسائل پیش آمده در سوریه اظهار داشت: مردم سوریه با دیگر ملت‌های عرب بسیار متفاوت هستند، فشاری که بر روی دولت و ملت سوریه بود اگر در هر یک از کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس اتفاق می‌افتاد به سرعت در آن کشور فروپاشی شکل می‌گرفت، اما عنصر مقاومت یک سرمایه غنی برای ملت سوریه بود.

دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین‌الملل با اشاره به مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5 افزود: در مذاکرات هسته‌ای که منجر به امضای توافقنامه برجام شد، قدرت منطقه‌ای و قدرت دفاعی و علمی ایران دو عامل اصلی بود که شش کشور مدعی ابرقدرتی جهان را پای میز مذاکره کشاند.

وی افزود: قدرت علمی و منطقه‌ای ایران برای ما تولید قدرت کرد و در میز مذاکرات هسته‌ای توانستیم از آن استفاده کنیم. مقاومت در سوریه هم برای آن‌ها تولید قدرت کرد که توانستند بیش از 7 سال در مقابل توطئه‌های مختلف بایستند و مقاومت کنند و آنچنان سرافراز بیرون بیایند که همان کسانی که به بشاراسد، «جنایتکار» می‌گفتند امروز یادداشت رسمی می‌دهند که می‌خواهیم سفارتخانه خود را در دمشق افتتاح و با بشار ملاقات کنیم.

وی درباره تلاش آمریکایی‌ها برای تحمیل برجام منطقه‌ای پس از برجام هسته‌ای اظهار داشت: اینکه آیا آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها بعد از برجام دنبال برجام منطقه‌ای بوده‌اند یا خیر، من با توجه به اینکه دیپلمات هستم و اطلاعاتی که دارم باید بگویم بله، آن‌ها بدنبال یک برجام منطقه‌ای بودند و تلاش گسترده‌ای را برای تحقق این مسئله انجام داده اند.

امیرعبداللهیان تاکید کرد: این تلاش‌ها در حدی بود که گاهی اوقات وقتی تیم مذاکره کننده ما بر سر جزئیات توقف می‌کرد، آمریکایی‌ها برای عبور از این مسئله عجله داشتند و تاکید می‌کردند مسئله مهمتر ما موضوعات منطقه‌ای است و معتقد بودند که به سرعت باید از مسئله هسته‌ای عبور و به مسائل مهمتری همچون بحث‌های منطقه‌ای برسیم.

وی گفت: من به عنوان معاون وقت وزارت امورخارجه در معرض درخواست مکرر دیپلمات‌های غربی، آمریکایی و منطقه‌ای در خصوص مسائل منطقه‌ای بودم و منطقه هم نگران این بود که آیا مذاکرات منطقه‌ای میان ایران و آمریکا شکل می‌گیرد. برای آمریکایی‌ها شکل گیری مذاکرات اهمیت داشت تا از این طریق رابطه منطقه‌ای ایران را تخریب و اهداف خود را محقق کنند. آن‌ها می‌خواستند با مذاکرات منطقه‌ای نقش آفرینی سازنده ایران را در منطقه متوقف کنند.

دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین‌الملل ادامه داد: اگر نقش ایران در منطقه سازنده نبود، آمریکایی‌ها بر روی آن حساس نمی‌شدند. اگر نقش منطقه‌ای ایران برای جمهوری اسلامی نفوذ و تولید قدرت نمی‌کرد برای آمریکایی‌ها هم اهمیت نداشت.

امیرعبداللهیان تصریح کرد: آمریکایی‌ها در مقابله با نقش منطقه‌ای ایران ناامید شده بودند و در مذاکرات هسته‌ای هیچگاه نتوانستند مذاکرات منطقه‌ای را شکل دهند، زیرا مجوزی در این خصوص نیز برای تیم مذاکره کننده هسته‌ای وجود نداشت. من فراموش نمی‌کنم که بار‌ها این موضوع را آقای جان کری وزیر وقت امورخارجه آمریکا از دکتر ظریف خواسته بود و آقای ظریف به او اعلام کرده بود که ما هیچگونه دستورالعملی برای مذاکره منطقه‌ای نداریم.

امیرعبداللهیان ادامه داد: آقای جان کری به آقای ظریف گفته بود که شما از مسئولین ایران بخواهید که فردی را معرفی کند تا اختیاراتی را برای مذاکرات منطقه‌ای با ما داشته باشد و پاسخ آقای ظریف به آن‌ها این بود که وزیرخارجه ایران من هستم و اگر قرار باشد چنین تصمیمی گرفته شود باز این من هستم که باید بیایم و با شما مذاکره کنم، ولی ما چنین اختیار و دستورالعملی را نداریم.

وی ادامه داد: در نهایت نیز زمانی که مقام معظم رهبری و نظام تصمیم خودش را اعلام کرد که ما برجام 2 و 3 نخواهیم داشت، تکلیف در این باره روشن شد، اما به نظر من آمریکایی‌ها و غربی‌ها بسیار مصرتر از این حرف‌ها هستند و بدون نام بردن از برجام 2، 3 و منطقه‌ای بدنبال آن هستند که گفتگو و مذاکره‌ای را با ایران کلید بزنند. به همین دلیل به بهانه بحث موشکی و مسائل امنیتی و یا به بهانه واهی دخالت ایران در منطقه بدنبال این مذاکرات هستند و تنها روش خود را تغییر داده اند و مستقیم به سراغ موضوعات رفته اند.

دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین‌الملل تصریح کرد: امروز اروپایی‌ها نیز اگر می‌خواهند بر اساس توافق برجام امتیازی را به ما بدهند، نهایت حرف آن‌ها این است که ما نگران بحث‌های منطقه‌ای و توان موشکی و حقوق بشری در ایران هستیم. این‌ها نشان می‌دهد اگر چه مسئله هسته‌ای اهمیت بسیار بالا و ویژه‌ای داشت، اما مسئله منطقه‌ای نیز برای آن‌ها بسیار مهم است.

امیرعبداللهیان افزود: مسائل منطقه‌ای به این دلیل برای آمریکای‌ها اهمیت دارد که نقش منطقه‌ای ایران بسیار سازنده است و نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی ایران می‌تواند در مدت چند ماه مسئله داعش که دست ساخته محور عبری، عربی و غربی بود را پایان دهد و نظام سیاسی که داعش می‌خواست با پول برخی کشور‌های منطقه و حمایت‌های سیاسی آمریکایی‌ها و برخی کشور‌های دیگر ایجاد کند را فرو بریزد. آن‌ها می‌فهمند که این قدرت چقدر برای جمهوری اسلامی ایران نفوذ ایجاد کرده است.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان