خبرگزاری تسنیم: محمدباقر قالیباف ظهر امروز در نشست بررسی بیانیه مقام معظم رهبری مبنی بر گام دوم انقلاب اسلامی اظهار داشت: چالش امروز کشور ناکارآمدی و ضعف مدیریتی است و اگر امروز بگوییم اشباع ناکارآمدی داریم، حرف اضافی نگفتهایم.
وی با بیان اینکه ریشه ناکارآمدیها به 2 بخش برمیگردد، افزود: افراد در قابلیت و توان فردی و در حوزه مدیریت ضعیف هستند همچنین گروهی هم به دلیل اینکه در باورها و مبانی اندیشهای و تفکری دچار مشکل هستند باعث این ضعفها میشوند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: اندیشهای که مبنای اسلامی ندارد و منطبق بر سنتهای الهی نیست و ریشه در مکاتب انسان ساخت دارد، نمیتوان با این تفکر، اندیشه سیاسی اسلامی امام (ره) را دنبال کرد.
وی ادامه داد: برخی مواقع به دلیل اینکه ضعف مدیریتی وجود دارد و باورها نیز ازبین رفته، در عمل کدخدا به ظالم جهان تبدیل شده و برای دیگران تعیین تکلیف میکند.
قالیباف با بیان اینکه ما در حوزه ساختارها دچار اشکال هستیم، گفت: به تعبیر مقام معظم رهبری در حوزه نظامسازی و دولتسازی نه تنها نتوانستیم دولت سازی را ادامه دهیم بلکه در ساختار هم مشکل به وجود آمد که حتی برخی نهادهای انقلابی، سیستمهای سنتی را بلعیدند و در خود حذف کردند.
وی ادامه داد: در حوزه حکمت نظری برای اسلام سیاسی امام (ره) وقتی در مسند قدرت و درحال اداره جامعه و با مسائل روزمره سرو کار داریم، الزامات اجرایی و حوزه حکمت عملی روزانه با مسائلی روبهروست که شاید ناگزیر خلاف حکمتها و باورهای نظری حرکت کنید.
باید چالش ناکارآمدی را حل و فصل کرد
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: در جایی که چالش و تعارض پیدا میشود باید حل و فصل شود در غیر این صورت به قدری پیچیدگی پیدا خواهد کرد که برای ما چالشهای بزرگتر را ایجاد میکند، گذر زمان مشکلات را سختتر خواهد کرد و فضا را برای آنها که در باورهایشان دچار اشکال هستند، فراهم میکند.
وی بیان کرد: در جایی که افرادی که به باورها اعتقاد دارند و شاید در حوزه مدیریتی ضعف داشته باشند و الزامات اجرایی با گزارههای حکمت عملی تعارض پیدا میکند، چالش بیشتر شده و حتی در مقاطعی که در مسیر باورها حرکت میکنند دچار مشکل میشویم.
قالیباف 3 عنصر باورها، مردم و جوانان برای دولت سازی حایز اهمیت است، اظهار داشت: دولت سازی، جامعه سازی را به همراه دارد و مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم از لفظ جامعه پردازی استفاده کردهاند.
وی افزود: این چالشها قابل حل و فصل است و زمان خواهد برد، اما در حوزه کارکردی و اجرایی قادر هستیم با همین مشکلات و وجود چالشهای اقتصادی به آرامش رسیده و مسیر خود را ادامه میدهیم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: جای نگرانی نیست چراکه اینها ضعفهای ماست و در عین حال که تهدیدهای جدی محسوب میشوند، اما بزرگترین فرصتها نیز همین مسائل هستند.
مدیران نالایق سوار بر مرکب بروکراسی هستند
وی درباره چگونگی استفاده از مشکلات برای رسیدن فرصتها گفت: هرچیزی که تهدید است فرصت است و هرچیزی که فرصت است میتواند تهدید باشد، در 10 سال قبل زمانی که در حوزه اقتصاد صحبت میشد حرف مشترکشان این بود یکی از راههای نجات کشور از اقتصاد تک محوری نفت، افزایش قیمت ارز است که حرفی درست و اجرایی بود.
قالیباف افزود:، اما امروز ارز 14 هزار تومانی داریم و باز هم دچار مشکل هستیم که نشان از گیر مدیریتی و سیستمی دارد، اینجا سیستم بروکراسی مدیران نالایق خود را هرکجا بخواهد میبرد.
وی ادامه داد: در اینجا دولت سازی و جامعه سازی بر مبنای دین و اخلاق و عقلانیت به وقوع نمیپیوندد و مردم احساس رفاه ندارند که نشان میدهد دولت سازی ما ضعف دارد لکن اولویت نخست ما رفع ناکارآمدیهاست.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: تمدنسازی از نظر مردم با آنچه در ذهن نظریهپردازان است، متفاوت بوده و اگر جمهوری اسلامی الگو نشود قادر نیستیم مسیر مابقی امت اسلامی را ترسیم کنیم.
وی ادامه داد: ریشه چالش اندیشه، ساختاری، کارکردی و رفتاری ما در همین ناکارآمدی است و اگر این مشکل حل شود در بقیه حوزهها نیز اثر مثبت خواهد داشت.
در اندیشه سیاسی امام (ره)، ثروتاندوزی مدیران بیمعناست
قالیباف با بیان اینکه با اساس اسلام سیاسی امام (ره) و انقلاب مستضعفان در نظام اسلامی حتی مدیران از راه حلال ثروت جمع کنند، همخوانی ندارد، گفت: اگر کسی سر کار بیاید که این مشکل را ندارد، اما جربزه کاری هم ندارد، مشکل هزار برابر بدتر است.
وی افزود: در بیانیه گام دوم انقلاب کلید واژههای جوانان، مردم، تمدن سازی ایران و انقلاب اسلامی قابل توجه است و باید در نظم سیاسی و اجتماعی دقت شود و روحیه و فرهنگ جهادی نیز تقویت شود تا جوشش انقلابی شکل گیرد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: نظام انقلابی نیازمند شور انقلابی و نظم سیاسی و اجتماعی است و شور انقلابی بدون نظم سیاسی و اجتماعی و بالعکس، دوقطبیهای باطلی است که ایجاد میکنیم.
وی بیان کرد: اگر مبنای اصولگرایی سنتهای الهی و مبانی تفکر ما باشد، لایتغیر است و سالها ادامه پیدا خواهد کرد، اما اصولگرایی امروز ما رویکردی و سلیقه سیاسی است برای همین مشکل پیش میآید.
قالیباف ادامه داد: ما با تولید ثروت برای استقلال اقتصادی موافقیم، اما با دنیاطلبی و زراندوزی مخالفیم.
سهم 30 درصدی تحریمها در بروز مشکلات داخلی
وی با تاکید براینکه تحریمها علت به وجود آمدن مشکلات نیست، گفت: در مجمع تشخیص مصلحت بررسی شد که 30 درصد فشار تحریم و 70 درصد ناکارآمدی و مشکلات داخلی سبب بروز مشکلات است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: هیچ یک از 3 دولت گذشته به مصوبات داخلی خود عمل نمیکردند و تحریم داخلی را در کنار تحریم خارجی مشاهده کردم و زیرساختهای مختلف هر بخش را در این 12 سال با سالهای گذشته و حتی قبل انقلاب مقایسه اقتصادی کنید به همین نتیجه میرسید.
وی خاطرنشان کرد: کارنامه عملی بچههای انقلابی وجود دارد و زمانی که در نیروی انتظامی مشغول خدمت بودم سهم نیروی انتظامی از بودجه عمومی 3.3 بود و امروز 3.1 درصد شده و کاهش داشته است.
قالیباف با تاکید بر اینکه پول عامل حل مشکلات نیست، گفت: مدیری که به وظیفه خود عمل و فعالیت کند، پول را در درون کارش تولید خواهد کرد. تحریمهای سخت امروز سهم چندانی ندارد و دلیل نابسامانیها در ناکارآمدیهاست.
رقابت مدیران 50 ساله جوان بر سر میزهای قدرت
وی اظهار داشت: امروزه وقتی میخواهیم یک نفر را برای اداره مکانی انتخاب کنیم به سابقه اجرایی فرد توجه چندانی نداریم و باید آیین نامهها اصلاح شود برای مثال برای انتخاب رئیس قوه مجریه که شخص دوم اداره کشور است به سوابق 40 سال گذشته او و علم مدیریتی او توجه نمیکنیم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: وقتی یک انسان 50 ساله را برای سمتی انتخاب میکنیم به همگان اعلان میکنیم که یک جوان را انتخاب کردهایم، در زمان جنگ مبنای جوانی برای من 20 سالگی بود و یک فرمانده 40 ساله را چندان جوان نمیدانستم، اما اکنون معیار جوانی 50 سالگی است که اشکال ماست.
قالیباف ادامه داد: موضوع اصلاحطلبی یا اصولگرایی نیست بلکه میز مدیریتی مهم است، باید این دایره شکسته شود و منصب به همه داده شود.
ضعف مدیریتی؛ عامل بوجود آمدن فساد در جامعه
وی با اشاره به نحوه فعالیت قوه قضائیه بیان کرد: قوه قضائیه باید با فساد برخورد کند، اما این اقدام سلبی است، در واقع ضعف مدیریتی و ناکارآمدی عامل به وجود آمدن فساد است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: زمانی که 80 درصد اقتصاد ما دولتی است و از جنس خصولتی و خاصهسازی است و اقتصاد را مردمی نمیکنیم هرچقدر دادگاه تشکیل شود نتیجهای نخواهد داشت، چون مردم را از گردونه انقلاب حذف کردید.
وی با اشاره به موضوع حقوقهای نجومی اظهار داشت: من همچنان حقوق دانشگاه را دریافت میکنم و همسر من نیز در طول 10 سال خدمت خود در شهرداری یک ریال حقوق نگرفت.
قالیباف بیان کرد: در حوزه انتخابات نیز قانون انتخابات دچار اشکال است که باید اصلاح شود وگرنه انباشت ناکارآمدیها ادامه پیدا خواهد کرد. مقام معظم رهبری در سن 40 سالگی به ریاست جمهوری و در 55 سالگی به رهبری منصوب شدند.
یک مدیر نباید اپوزیسیون باشد
وی با بیان اینکه پیر شدن سیستم مدیرتی در کشور چالش بزرگ ماست، افزود: ناکارآمدی در نظارت نیز وجود دارد، امروز در کشور دستگاههای نظارتی به قدری زیاد شدند که نمیتوان به درستی فعالیت کرد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: دستگاههای نظارتی علی رغم تعداد بالا، اما خاصیتی ندارند؛ دستگاه نظارتی کم نداریم بلکه این دستگاهها رسالت خود را به درستی انجام نمیدهند.
قالیباف تصریح کرد: ما ناکارآمدی اشباع شده داریم یعنی در همه بخشها دچار ناکارآمدی هستیم و همه در یک ساختار قرار داریم. یک مدیر حق ندارد در جایگاه مدیریتی خود نقش اپوزیسیون بازی کند بلکه باید مسئول و جوابگو باشد.
وی افزود: معتقدیم باید خودمان را به مردم پاسخگو کنیم یعنی هر کاری که یک مسئول انجام میدهد از جزییترین مسائل تا بزرگترین آن را به اطلاع مردم برساند؛ اگر مردم حقوق خود را ندانند وظیفه خود را انجام نمیدهند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بیان کرد: اگر شهروندان حقوق خود را دانستند و درست آن را مطالبه کردند، وظایف خود را انجام داده و اعتماد و مشارکت میکنند که در نتیجه رابطه بین حکومت و امت تقویت خواهد شد درحالیکه عدهای استراتژی خراب کردن این رویه را دارند.
اجرای بیانیه گام دوم انقلاب در گروی بیانیه اقدام
وی افزود: بیش از 15 سال است که میگویم باید کارآمدی دین در اداره جامعه که تمامیت انقلاب است را حل کرد و امروز ما ناکارآمد هستیم و اگر روند مدیریتی کشور به این شکل ادامه داشته باشد بیانیه گام دوم هم به دست فراموشی سپرده میشود و این سند افتخار که نقطه عطف و بعثتی در 40 سالگی انقلاب است را دچار بیتوجهی میکنیم.
قالیباف با بیان اینکه بیانیه رهبری نیازمند یک بیانیه اقدام است، گفت: باید تمام بندهای آن را اجرایی کنیم، هر شخصی در هرجا که به باورهای انقلاب وفادار بوده، به مردم باور داشته و آنان را صاحب انقلاب و خود را خدمتگذار دانسته و به جوانان اعتماد کند، کارنامه قابل قبولی خواهد داشت.
وی افزود: وقتی ضدانقلاب میگوید اینها موشک میسازند یعنی کارنامه موفقیت ماست، در صنایع جزء 5 کشور اول هستیم، اما در خودروسازی با این همه سرمایه در تولید و اشتغال هم مشکل داریم که تحلیل اقتصادی دارد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بیان کرد: در حوزه رویکردی در استقلال و جمهوریت و آزادی و اسلامیت خود در رتبه خیلی خوب قرار داریم، آزادی به حدی زیاد است که گاهی به هرج و مرج میرسد.
وی ادامه داد: در حوزه اجرایی هرکجا این 3 شاخص رعایت شده، موفق بودیم برای نمونه در صنعت و امنیت این موارد رعایت شده که نتیجه موفقیت آمیز آن دستاورد انقلاب است.
کار فرهنگی ما به پیمانکاری فرهنگی تبدیل شده است
قالیباف تصریح کرد: در حوزه اقتصاد در تمامی شاخصها دچار چالشیم، کار فرهنگی ما به پیمانکاری فرهنگی تبدیل شده درحالیکه تربیت دین با پول انجام نمیشود، نباید سر خودمان را کلاه بگذاریم.
وی افزود: بخشی از حزب اللهیها درحالیکه روحیه شور انقلابی را قبول دارند، اما به حوزه نظم سیاسی و اجتماعی انتقاد واردند، جایی که اندیشه اثرگذار است شهر ساخته میشود.
مخالفت با FATF به درستی بیان نشد
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره FATF گفت: مخالفت با تصویب FATF به روشهای خوبی منتقل نمیشد و هیچگاه حرف منطقی خوبی در این زمینه زده نشد لکن رقبا از این وضعیت به نحوی دیگر استفاده کردند و این را به موضوعات دیگر گره زدند.
وی افزود: نتیجه مطالعاتی من درباره این موضوع در مجمع ارائه شد و کسانی که میخواهند رای دهند حتی رقبا هم بر آن صحه گذاشتند، ما چه داخل FATF شویم چه داخل نشویم، الان که تعلیق هستیم یا وارد آن شویم و جزء 9 گروه شویم، نتیجه برایمان یکسان است.
قالیباف بیان کرد: FATF یک NGO بین دولی است و همکاری بین دولتها با جامعه مدنی و بخش خصوصی است یعنی همه بخشها در تمامی جهان را در یک سیستم جای داده است.
وی افزود: FATF در سازمان ملل مطرح نشد، چون سازمان مردم نهاد است و ما چه تعلیق باشیم، چه داخل شویم یا در لیست سیاه قرار بگیریم، ارادهای که بر FATF حاکم است هیچ فرقی نخواهد کرد.
آمریکا با FATF خارج از پلتفرم سازمان ملل اهداف خود را اجرا میکند
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بیان کرد: موضوعات مالی و حقوقی ویترین FATF است درحالیکه کارکرد سیاسی و امینتی دارد یعنی از کانال حقوقی و مالی کارهای سیاسی و امنیتی انجام میدهند.
وی اظهار داشت: آمریکا، انگلیس و فرانسه پایهگذاران FATF هستند و دبیرخانه آن در فرانسه است و از طریق پالرمو و CFT و قوانین پولشویی بر روی قوانین داخلی همه کشورها تاثیرگذار خواهد بود.
قالیباف با تاکید براینکه این رفتار سیاست آمریکاییهاست، گفت: این برنامه از زمان بوش پسر و رانسفرت وزیر دفاع و قبل از حمله به عراق و از 11 سپتامبر 2001 به بعد مطرح بوده و به کشورها اعلام کردند وارد CFT شوید که 192 کشور عضو شدند.
وی افزود: آمریکا حوزه سرمایه داری FATF را سازمان داد که هرکشوری هر شرکتی و هر مجموعهای که خلاف مسیر اهداف سرمایهداری و امیال آمریکا در دنیا حرکت کند، از هرگونه امکانات مالی و شبکه اقتصادی محروم شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بیان کرد: قطعنامه و شورای امنیت و وتو کارساز نیست بلکه به همه بانکها توصیه میکند که اگر یک نفر با ما نیست باید کنترل شود و این کار انجام میشود.
وی ادامه داد: جامعه آمریکا برای رقبای خود و با مخالفان خود از هر کشوری که باشند، از این طریق و خارج از پلتفرم سازمان ملل اهداف خود را دنبال میکند که نشان میدهد مبارزه از سمت سخت به سمت نرم و هوشمند رفته است.
منافع داخلی ما هزینه FATF است
قالیباف با بیان اینکه 20 سال قبل پایهگذاری FATF صورت گرفته، گفت: دلیل گرانیهای امروز وارد نشدن به FATF نیست، آنها انتظار دارند رویکرد خود را تغییر دهیم. مقام معظم رهبری فرمودند: سیستم بانکی ما نیازمند اصلاح است و باید درست شود، اما نه با FATF، که منافع داخلی ما هزینهای که برای FATF باید پرداخت کنیم و نباید انجام گیرد.
وی افزود: جمهوری اسلامی باید برای کنترل تکثر نظم جهانی که مبنای آن را FATF گذاشتند، دیدگاه مشخص داشته باشد چراکه این دیدگاه مانند سلاح نرم برای حفظ هژمونی خود است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: به نفع ما نیست وارد CFT و پالرمو شویم، اما برای چالشهای آینده باید بررسیهای بیشتری شود و شورای عالی امنیت ملی ما دبیرخانه دائمی داشته باشد، چون موضوع مهم و همیشگی پیش روی ما در باورها و رویکردهای انقلاب است.
ماجرای استعفای ظریف از زبان قالیباف
وی با اشاره به کنارهگیری از انتخابات 96 بیان کرد: جریان ما در انتخابات 2 دهه گذشته در رویکردهای انتخاباتی، تحلیلها و کمپینها ضعیف بوده و خوب عمل نکردیم، گاهی حرف از وحدت بود، اما عمل نمیکردیم و سال 96 گفتم وحدت لازم است، اما کافی نیست و باید در روش و ابزار نیز متحول شویم.
قالیباف افزود: خطر انحراف برای همه وجود دارد و برای من هم ممکن است اتفاق بیفتد و با دانستن این مسئله باید مراقب بود، وقتی تصمیم گیری و فکر میکنیم باید دقیق افراد را بشناسیم یا افراد مرجع را برای هر بخشی که قرار است نمایندگی کنند، باید با حجت انتخاب کنیم.
وی درباره استعفای ظریف گفت: برخی مسئله را پیچیده کردند و ایشان به این سفر که به دلیل یک نارسایی اداری بود و اتفاقی بوده و برنامه از پیش تعیین شده نبوده، اعتراض داشتند وای کاش یک شب تحمل میکردند و با تامل و سئوال تصمیم میگرفتند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بیان کرد: باید سینههای فراختر داشته باشیم تا اقدامات حاشیهدار کمتر رخ دهد، اصل سفر ملاحظاتی دارد که سیاسی امنیتی است و در سوریه وجود دارد که باید به آنها دقت شود.
تهدیدات سایبری و فضای مجازی برای فروپاشی ذهنی جامعه
وی پیرامون شایعهپراکنی درباره ایجاد فتنه 98 گفت: ما جزو منتقدان جدی دولت هستیم، اما باید مقداری در اداره جامعه اتفاقاتی رخ دهد و تصمیمات درست گرفته شود و نارساییها حل شود.
قالیباف با تاکید بر رفع تردید در موضوعات سیاسی بیان کرد: هرچند چالش اقتصادی چالش بزرگ کشور است، اما اهمیت حوزه فضای مجازی و رسانه و سایبری هم بسیار بالاست.
وی افزود: تحلیلها در مکتوبات داخلی موضوعاتی را دنبال میکند که فروپاشی ذهنی درست خواهد کرد و تلاش دارد با فکتهای عینی درون جامعه نتیجهگیری کنند که تضعیف اساس انقلاب و نظام را همراه داشته باشد و تهدیدی است که باید به آن دقت کرد.
برجام راه حل مشکلات اقتصادی ما نیست؛ مذاکره روش مبارزه است
وی افزود: یکی از اشتباهات دولت در برجام این بود که مذاکره باید همراه با روش مبارزهای باشد که نبود، ما به دلیل سیاست دینی که داریم آمریکا را کدخدا نمیدانیم، چون انگلیس و آمریکا از قبل انقلاب همیشه به کشور ما خیانت کردند.
قالیباف گفت: باید بفهمیم که مذاکره یک روش مبارزه است و همان قدرت نرم و هوشمند است و نباید با این تصور که آمریکا دلسوز ماست جلو برویم، چون تاریخ خلاف آن را نشان میدهد.
وی اظهار داشت: برجام راه حل مشکلات اقتصادی نیست، برخی تحلیل میکنند ما دشمن تراشی میکنیم درصورتی که اینگونه نیست و آمریکا دست از سر دشمنی با ما برنمیدارد، حس کردند با مذاکره همه چیز حل میشود که اینگونه نشد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطرنشان کرد: متاسفانه به فکر مردم نیستیم و دور خودمان میچرخیم در صورتی که باید در متن مردم باشیم و بفهمیم اصولگرایی فقط یک گرایش سیاسی نیست.