به گزارش ایسنا، خاورمیانه یکی از پیچیدهترین و بغرنجترین مناطق جهان از لحاظ سیاسی، اقتصادی و اجتماعی محسوب میشود. در این میان عراق، کشوری که در سال 1921 تأسیس شد، یکی از پیچیدهترین و درعینحال حساسترین کشورهای این منطقه بوده است. کشوری که گذرش از پادشاهی به جمهوریت توأم با سیری از تحولات بوده و تا رسیدنش به ثبات نسبی در دوران حکومت رژیم بعث نیز سرشار از اتفاقات بینظیر بوده است.
دوران «حزب بعث» را میتوان از تلخترین و خونبارترین وقایع دوران تاریخ عراق توصیف کرد. دورهای که سراسر در جنگ گذشت و خشونت بیاندازه هیأت حاکمه تاریخی بینظیر را برای خاورمیانه رقم زد؛ یکی از موضوعاتی که عراق درگیر آن بوده است مساله جنگ تحمیلی است. جنگ تحمیلی عراق علیه ایران خسارت و تلفات جبران ناپذیری برای هر دو ملت داشته است. مهمترین خسارتی که حزب بعث عراق و صدام به میهن ما وارد آورد تلفات جانی و انسانی بوده است.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و توطئههایی که به کشور تحمیل شد، در مقاطع مختلف تاریخ نظام اسلامی ایران کسانی هستی خود را فدا کردند تا «ایران» باقی بماند. این شخصیتها «شهید» نام گرفتند. 22 اسفندماه در تقویم ملی کشور روز «شهید» نام گرفته است.
تاریخ 40 ساله نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران فراز و فرودهای بسیاری را دیده است و در هر یک از موقعیتها، انسان و شخصیتهایی زیست کردهاند که با توجه به نوع آسیبی که برای کشورمان و جهان اسلام را تهدید قلمداد میشد همه همه سرمایهشان را به معرکه نبرد و جبهه آوردند تا زندگانیای با شرافت داشته باشند و در راه حفظ و اقامه این زیست متعالی یا پروز شوند یا «شهید».
شهدای «ترور»، «هشت سال دفاعمقدس»، «هستهای» و «مدافعان حرم و امنیت» از جمله شخصیتهای انقلابی، حماسی، علمی و اسلامی ما هستند که بر اساس تکلیفی که احساس میکردند در راه تحقق آرمانهایشان به شهادت رسیدند.
نخستین شهید ترور یک ارتشی بود
پس از پیروزی انقلاب اسلامی نخستین اقدام تروریستی توسط گروهک «فرقان» شکل گرفت که منجر به شهادت «سپهبد محمد ولی قرهنی» شد. «حمید نیکنام» و هم مکتبیهایش روز سوم اردیبهشت 1358 این جنایت را انجام دادند. مزار این شهید در حرم حضرت معصومه (س) است.
سرلشکر محمدولی قرهنی، نخستین رئیس ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی و همزمان عضو شورای انقلاب بود.
وی سال 1309 وارد دانشکده افسری شد و پس از کودتای 28 مرداد به ریاست رکن دوم ارتش رسید. در مهرماه سال 1336 موفق به اخذ درجه سرلشکری شد ولی کمتر از یکسال بعد در تیرماه 1337 در پی کشف طرح کودتا علیه رژیم شاهنشاهی پهلوی دستگیر و پس از محاکمه و تحمل سه سال زندان از ارتش اخراج شد.
سپهبد قرهنی در اواخر سال 57 حمله عراق را پیشبینی میکرد و نگران شایعاتی بود که در آن روزها درباره تضعیف و حتی انحلال ارتش به گوش میرسید که ارتش ایران از هر سو هدف قرار گرفته بود، قرهنی یک برنامه همبستگی مردم با ارتش ترتیب داد، سربازان در خیابانهای پایتخت رژه میرفتند و شعار میدادند: «ارتش فدای مردم» و گروهی از مردم در پاسخ آنها میگفتند: «مردم فدای ارتش.» هدف سرلشکر قرهنی از این کار بردن ارتش به میان مردم و بالا بردن روحیه سربازان بود.
شهدای هشت سال دفاعمقدس
کمتر از 20 ماه از سن نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران گذشته بود که ارتش بعثی عراق با 12 لشکر و با حمایت مالی، اطلاعاتی تجهیزاتی کشورهای غربی، شرقی و عربی درصدد براندازی انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی (ره) برآمد.
صدام در پی مشورتهای نخبگان اطلاعاتی غربی و نظامیان خودش، به این نتیجه رسیده بود که میتواند با الهام و الگوگیری از حمله برقآسای رژیم صهیونیستی در جنگ اعراب و اسرائیل، سه روزه خوزستان و هفت روزه ایران را فتح کند. اما این استراتژی به جنگی بلند مدت و فرسایشی تبدیل شد که هشت سال به طول انجامید.
در این بازه زمانی هشت ساله حدود 220 هزار تن از رزمندگان ارتشی، سپاهی، بسیجی، جهاد سازندگی و عشایر به شهادت رسیدند. در میان این شهدا اسامی فرماندهان و شخصیتهای شاخص بسیاری به چشم میخورد، اما شاید در این بین ماجرای 175 شهید خط شکن و غواص عملیات «کربلای 4» به گونهای دیگر در ذهن و خاطر مردم باقی بماند.
چرا که خبر کاوش پیکرهای این شهدا که تعدادی از آنها با دستان بسته به شهادت رسیده بودند موجی از احساسات و عاطفه را در کشور ایجاد کرد که همه آحاد جامعه از هر قشر، مذهب و قومیتی را برای استقبال و بدرقه آنها بسیج کرد به گونهای که برای همیشه به عنوان برگ زرینی از حضور همیشه در صحنه ملت ایران به یاد خواهد ماند.
شهدای هستهای
با عبور از دوران ایثار و شهادت، فصل شکوفایی و جهاد علمی برای کشورمان گشوده شد. پژوهشگران و دانشمندان کشورمان با پشتوانه و امنیتی که شهدای دوران جنگتحمیلی برای کشور به ارمغان آوردند پا در عرصههای نوین علمی نهادند. باید عطف این جهاد علمی را دستیابی به دانش صلح آمیز انرژی هستهای معرفی کرد.
درخت دانشی که غربیها و دشمنان ایران در پی خشکاندن آن بودند اما با خون شهیدان «مسعود علیمحمدی»، «مجید شهریاری»، «داریوش رضایینژاد» و «مصطفی احمدیروشن» آبیاری شد و با باغبانی مقام معظم رهبری از سوی دیپلماتهای کشورمان به ثمر نشست.
شهدای مدافع حرم
دسیسههای نظام سلطه و دشمنی استکبار جهانی در مدت پنج سال گذشته نیز موجب شد تا در راستای اجرای برنامه اسلامهراسی و نشان دادن چهرهای ترسناک از اسلام به مردم جهان، جنگی شبهمذهبی در منطقه خاورمیانه و کشورهایی همچون سوریه و عراق رخ بدهد که بازیگران آن یعنی داعش، با چهرههای به ظاهر اسلامی و شعاری دینی اقدام به قتل و غارت کنند.
طغیان و سرکشی این گروه جنایتکار و تروریست برای بسیاری از مسلمانان و به ویژه جوانانی که جانشان به اسلام وابسته است و قلبهایشان به عشق ائمه (ع) میتپد قابل پذیرفتن نبود. برای همین تعدادی از آنها در قالب نیروهای مستشاری و با عنوان «مدافع حرم» به این کشورها هجرت کردند و در کنار دیگر مسلمانان راستین به دفاع از حریم شیعه پرداختند.
سرداران شهید «حاج حسین همدانی»، «حاج سید حمید تقویفر» و «حاج عبدالله اسکندری» هم از جمله شهدا و فرماندهان شاخصی بودند که در این جبهه به شهادت رسیدند.