برترین ها - ترجمه از محمد کاملان: دنیای اینترنت بر روی پاشنه وبسایتها میچرخد و هر روز تجارتهای بیشتری را شاهد هستیم که به سمت آنلاین شدن پیش میروند، بهعبارت دیگر بدون داشتن یک وبسایت نمیشود در دنیای دیجیتال حرفی برای گفتن داشت. این موارد باعث شده تا نقش طراحی وبسایت اهمیت بیشتری در موفقیت یا شکست تجارتهای آنلاین داشته باشد.
وقتی صحبت از طراحی وبسایت به میان میآید منظور رعایت اصول مختلفی است که به دو گروه اصلی تجربه کاربری (UX) و رابط کابری (UI) تقسیمبندی میشوند این دو مورد هرکدام ظرافتهای خاص خود را دارند و تا دلتان بخوهد برای طراحی تجربه کاربری و رابط کاربری، کتاب و مستندات آموزشی وجود دارد. اما چیزی که در این بین کمتر مورد توجه قرار میگیرد رنگهایی است که در طراحی وبسایت استفاده میکنیم.
همانگونه که اشاره کردیم وبسایت درواقع ویترین تجاری و کار شرکت شما یا مشتری که برای او وبسایت طراحی میکنید است و باید از بهترین و مناسبترین رنگها برای رنگ و لعاب بیشتر این ویترین مجازی کمک بگیرید. رنگهایی نیز هستند که ممکن است زیبایی خاصی داشته باشند اما استفاده آنها در فضای وبسایت اصلاً کار جالبی نیست و نه تنها صفحهای که طراحی کردهاید را نازیبا میکند بلکه مطالعه متنهای این صفحه نیز برای مخاطب دشوار خواهد بود. به همین منظور در ادامه قصد داریم با هم ببینیم در طراحی صفحههای وب از کدام رنگها باید برحذر باشیم. برای اینکه رنگهای صفحهای که طراحی میکنید جذابیت خود را از دست ندهند پیشنهادهایی نیز خواهیم داشت تا با استفاده کمتر از رنگهایی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، صفحههای وبسایت شما در جذابترین حالت ممکن قرار بگیرند.
رنگهای نئون
به احتمال زیاد شما هم با ما هم عقیده هستید که رنگهای نئون جذابیت خاصی دارند و در میان سایر رنگها جلوه بیشتری پیدا میکنند، استفاده از این رنگها در طراحی وبسایت نیز ظاهر آن را رزق و برق بیشتری میبخشد. اما از آنجایی که این رنگها بیش از حد براق هستند چشم را اذیت میکنند و اگر از رنگهای نئون در طراحی وبسایت زیادهروی کنید خواندن مطالب برای مخاطب دشوار خواهد بود.
این رنگها روشنایی زیادی دارند و اگر در کنار رنگهای نئون از طیف رنگ روشن یا مشکی استفاده کنید، مطالعه چنین متنی چشم خواننده را خسته میکند. با این حساب پیشنهاد میکنیم اگر اصرار به استفاده از متنهایی با رنگ نئون دارید حتماً پشتزمینه این متنها را رنگی غیر از سفید یا مشکی انتخاب کنید. برای متنهای طولانی نیز بهتر است دور رنگهای نئون را خط بکشید چرا که چشم مخاطب طاقت خواندن یک متن طولانی با رنگ نئون را ندارد.
پیشنهاد میکنیم زرق و برق رنگهای نئون را تا میتوانید کاهش دهید تا این رنگها بهاصلاح ماتتر شود، تجربه نشان داده استفاده از رنگ نئون در طراحی وبسایت اشکالی ندارد به این شرط که این رنگ با سایر رنگها مانند صورتی، زرد یا سبز ترکیب شود و در قسمتهای بسیار کمی از وبسایت شاهد رنگ نئون باشیم. زیادهروی در رنگ نئون برای طراحی ، ظاهر نهایی وبسایت را از چشم میاندازد و مخاطب کمتری جذب خواهید کرد.
ترکیب رنگهای پررنگ
استفاده از رنگهای پررنگ در کنار هم در طراحی صفحههای وبسایت بیش از اندازه جلب توجه میکند و خواندن متنهایی که رنگ آنها بیش از حد پررنگ باشد نیز بسیار دشوار و خستهکننده است. چنین متنهایی مبهم بهنظر میرسند و ممکن است در تبلیغات اینترنتی یا محیطی گزینه خوبی باشند اما برای طراحی صفحهوب سایت اصلاً توصیه نمیشوند.
به این ترتیب وقتی چند رنگ پررنگ را میخواهید در طراحی خود به خدمت بگیرید پیشنهاد میکنیم ابتدا این رنگها را در کنار هم قرار دهید و وضعیت نمایش آنها را به لحاظ زیباشناختی و همچنین خوانا واضح بودن در متن امتحان کنید. در میان تمام طیفهای رنگی که وجود دارد، قرار دادن رنگ قرمز و سبز در کنار هم یکی از بزرگترین اشتباهها در طراحی صفحههای وب است.
با این حساب پیشنهاد میکنیم ترجیحاً تا جایی که ممکن است از رنگهای پررنگ در کنار هم استفاده نکنید و اگر چارهای ندارید و باید حتماً این رنگها را در طراحی خود بهخدمت بگیرید بهتر است این رنگها را با رنگی دیگر که داری طیف خنثی باشد از هم تفکیک نمایید.
ترکیب رنگ روشن روی رنگ روشن
طراحان زیادی را سراغ داریم که در وبسایتها یک رنگ روشن را روی رنگ روشن دیگری قرار میدهند. این ترکیب ممکن است برای بعضی از قسمتهای یک وب سایت گزینه خوبی باشد اما در مجموع پیشنهاد میکنیم هرگز سراغ چنین ترکیبی نروید. یک متنی که با رنگ روشن روی پسزمینهای روشن قرار گرفته است به راحتی قابل خواندن نیست.
به این ترتیب بهتر است یک تصویر رنگارنگ را بهعنوان پس زمینه انتخاب کنید که طیف این رنگها ترجیحاً تیره باشد و متنها را با رنگ روشن روی این تصویر قرار دهید، یا اینکه یک کادر رنگی را برای متن انتخاب کنید و این کادر را روی تصویری که پسزمینه آن روشن است قرار دهید تا متنی طیف رنگ متنی که نوشتهاید با پسزمینه تفاوت داشته باشد.
استفاده از رنگهای رنگینکمان
حتماً در گشت و گذاری که در اینترنت دارید چشمتان به متنهایی افتاده که روی تصاویری با رنگهای رنگینکمان درج شدهاند. کاملاً مشخص است چنین متنهایی را نمیتوان بهراحتی مطالعه کرد. پسزمینه رنگارنگ که تعداد رنگهای زیادی دارد تأثیر رنگی که برای متن انتخاب کردهاید را از بین میبرد و ممکن است در نگاه اول چنین تصویری نظر مخاطب را جلب کند اما وقتی که کاربر در خواندن این متن با مشکل روبرو شد، با این وبسایت تعامل برقرار نمیکند و صفحهای که برای طراحی آن زحمت زیادی کشیدهاید را میبندد.
با این حساب پیشنهاد میکنیم اگر به استفاده از طیفهای مختلف رنگ در کنار هم علاقه دارید به جای اینکه این رنگها را همانند رنگینکمان در فاصلههای بسیار نزدیک در کنار هم قرار دهید، رنگها را در کادرهایی با ابعاد بزرگ کنار هم بچینید و تصویری زیبا ایجاد کنید که متن نیز در این تصویر خوانایی خوبی داشته باشد.
استفاده از رنگ تیره روی تیره
همانگونه که در خصوص رنگ روشن توضیح دادیم، طیف رنگ تیره نیز نباید روی رنگی تیره با همان طیف قرار بگیرد. در نتیجه اگر میخواهید چندین رنگ تیره را روی هم قرار دهید سعی کنید اینکار در یک کادر بزرگ انجام شود و رنگ مورد نظر شما از روشنترین طیفی که صلاح میدانید به طیفتیرهتر گرایش پیدا کند.
تاجایی که میتوانید از رنگ مشکیسیر دوری کنید
رنگمشکیسیر یا مشکلی پرکلاغی که تیرهترین طیف این رنگ است و در دنیای طراحی دیجیتال با کد 000000# شناخته میشود از آن دسته رنگهایی است که جذابیت زیادی دارد اما این رنگ تحت تأثیر سایر رنگها قرار میگیرد و رنگ اصلی خود را از دست میدهد. برای روشنتر شدن این موضوع اجازه دهید مثالی در دنیای واقعی بزنیم. همانطور که حتماً شما هم دیدهاید رنگ پرهای کلاغ کاملاً مشکی است اما وقتی به پرهای کلاغ نگاه میکنیم طیفی از رنگ آبی یا بنفش را هم در پرهای این پرنده میبینیم.
به همین دلیل در طراحی وبسایت نیز بهتر است از رنگ مشکیسیر دوری کنید و اگر اصرار به استفاده از این رنگ دارید، از ترکیبی از طیفهای مختلف رنگ مشکلی در صفحه مورد نظر خود کمک بگیرید. برای نمونه پسزمینه را مشکی انتخاب کنید و سایر قسمتها را با رنگهای خاکستری و دیگر طیفها روشنتر رنگ مشکی طراحی نمایید.
سخنپایانی
اگر از ابتدای این مطلب با ما همراه بوده باشید حتماً متوجه شدهاید که هدف اصلی از توضیحاتی که دادیم ارتقا میزان خوانابودن مطالب وبسایت است. با این حساب هر صفحهای که طراحی میکنید ابتدا به خوانا بودن نوشتههای این صفحه و ترکیب رنگهایی که برای متن و پسزمینه انتخاب کردهاید دقت نمایید. به شما قول میدهیم رعایت این نکتهها باعث خواناتر شدن مطالب و افزایش بازدید صفحههای وبسایت خواهد شد.
در پایان پیشنهاد میکنیم اگر شما هم دستی در طراحی دارید و نکتههای مفید در این زمینه به نظر شما میرسد، در قسمت نظرات این نکتهها را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
منبع: designshack