همشهری تندرستی: چشم به هم بگذارید، فروردین ماه تمام شده اردیبهشت ماه از راه می رسد و بعد هم چشم به هم نگذاشته، فصل بسیاری از سبزیها و میوه های مفیدی که فقط در فروردین ماه یا در نهایت تا نیمه اردیبهشت ماه به بازار می آیند، تمام شده است. بنابراین بهتر است در برنامه غذایی تعطیلات نوروز، خرید و استفاده از این سبزی ها را در برنامه غذایی تان قرار دهید. بعضی از این سبزی ها مثل برق و باد از جلوی چشم تان می روند و شاید فقط همان
15 روز نخست بهار در سبزی فروشی ها یا بعضی از عطاری ها که سبزی های تازه هم می فروشند، دیده شود. پس آستین بالا بزنید.
کنگر، دوست دستگاه گوارش
امیدواریم در فصل بهار، کسی در خانه تان کنگر نخورد و لنگر بیندازد! خودتان کنگر بخورید و سالم و سلامت بمانید. این گیاه هم کوهی است و باید از ارتفاعات آن را بچینید.
شکل ظاهری: کنگره دخترخاله ریواس است. اگر چه از نظر ظاهری تفاوت زیادی با آن دارد اما از نظر طعم و کاربرد بسیار به هم شبیه اند. اگر به بازار روز سر زدید و گیاهی پرخار، با ساقه ضخیم و سفید رنگ به چشم تان خورد، با کنگر ملاقات کرده اید. اگر توانستید برگهای آن را جدا کنید، می توانید از آنها برای تهیه سالاد کمک بگیرید. هنگام تمیز کردن کنگر، مراقب تیغ های ریز و تیز آن باشید.
کاربرد: مانند ریواس، از این گیاه هم به عنوان چاشنی خورشت استفاده می کنند اما ترشی، مربا و کیک آن هم معروف است. البته خام یا پخته آن در غذا بهترین روش استفاده از آن است.
ارزش غذایی: کنگر حاوی هورمون گیاهی است، به همین دلیل خوردن آن باعث تنظیم ترشح هورمون ها می شود. کنگر، باعث افزایش تعداد باکتری های مفید دستگاه گوارش می شود. بنابراین یکی از بهترین سبزی ها برای دستگاه گوارش است. قوای جنسی را افزایش می دهد. این سبزی برای زنان بارداری که ویار دارند، مناسب است. این سبزی باعث کاهش قند خون و چربی شده و ملین است. طبع این گیاه گرم است و اگر طبع سرد دارید، ؛ خوردن آن بسیار مفید است.
برگ کنگر باعث انقباض کیسه صفرا و کلیدها می شود. بنابراین اگرسنگ کیسه صفرا یا کلید دارید، از برگ کنگر استفاده نکنید.
والک دوست با استخوان
یکی از سبزی های خاص فروردین ماه، والک است. سبزی کوهی ای که خوشبو نیست اما می توانید با روش درست، کمی از بوی خاص آن کم کنید و در عوض از ویژگی های بی نظیر غذایی آن نهایت استفاده را بکنید. به والک، سیر کوهی هم می گویند.
شکل ظاهری: برگهای آن نواری است و پیاز و گل دارد. گل آن تلخ است و نباید از آن استفاده کرد اما برگ و پیاز آن خوراکی است.
کاربرد: از این سبزی، برنج مخلوط مثل سبزی پلو تهیه می شود)، آش و کوکوسبزی درست می کنند. خاصیت والک خام از پخته بیشتر است اما به دلیل بوی آن، معمولا به شکل پخته آن را مصرف می کنند. معروف ترین غذایی که با آن می پزند، والک پلو است.
ارزش غذایی: والک سرشار از املاح معدنی مانند گوگرد، کلسیم، منیزیم و روی است. بوی خاص آن هم به دلیل وجود همین گوگرد است. از سوی دیگر حاوی ویتامینA ، B و C است. اگر دختر تازه بالغ دارید و دچار مشکلات قاعدگی است، خوردن والک برایش مفید است. کلسیم موجود در والک به حفظ سلامت استخوان ها، دندانهاء موو ناخن کمک می کند. والک
آرام بخش است.
غازیاغی برای مادران
این سبزی، کنار نهرها رشد می کند. معمولا همراه با والک در تهیه غذا استفاده می شود اما به تنهایی هم کاربرد دارد. گاهی هم مخلوط با سبزی دیگری به نام سبزی کوهی به فروش می رسد.
شکل ظاهری: برگهای باریک و سبز تیره دارد. اندازه آن از والک کوچک تر است و مانند آن هم رگ برگ بنفش رنگ ندارد. طعم ملایم وعطر دلپذیری دارد. اسامی دیگر این سبزی، غاز پا و شقاقل است.
کاربرد: برای تهیه آش، سوپ، کوکو، نرگسی و سبزی پلو از این سبزی استفاده می کنند. در زمان آماده کردن سبزی سبزی پلو، علاوه بر سبزی مرسوم این غذاء کمی هم از این سبزی به آن اضافه کنید
ارزش غذایی: آب این سبزی زیاد است. به همین دلیل باعث افزایش شیر مادر می شود. تصفیه کننده خون است. این گیاه طبع گرمی دارد. بنابراین برای افرادی که طبع سرد دارند و با فصل بهار، حالت های آنها تشدید می شود، خوردن این سبزی توصیه می شود. خوردن این سبزی باعث تنظیم ترشح هورمون ها می شود. اگر بی اشتها هستید، خوردن این سبزی را حتما در برنامه غذایی روزانه تان قرار دهید.
پونه، ضددرد
پونه، عطر خاصی دارد. شاید بتوان عطر آن را عطر بهار نامید. به این دلیل که پونه هم در فرصت کوتاه بهار می روید و می رود. این سبزی هم کوهی است و دو نوع کوهی و جویباری دارد که خاصیت پونه کوهی بیشتر از جویباری است. پونه را در باکس، گلدان و باغچه هم می توانید بکارید.
شکل ظاهری: برگهای کمی زبر و خوش عطر آن با رنگ سبز خاصش آن استشمام است. را بین سبزی های دیگر شاخص می کند. عطر پونه از چند قدمی آن قابل ؛ دمنوش و سبزی خشک هم تهیه می کنند.
کاربرد: در فصل بهار می تواند یکی از سبزی های سبزی خوردن باشد. از آن ا ارزش غذایی پوته ضددرد، التهاب و کوفتگی ماهیچه هاست، بنابراین اگر در وسطی یا والیبال و فوتبال بازی کردن های عید دچار مشکلی شدید، از گیاه پونه کمک بگیرید. طبع این گیاه گرم است. پونه سرشار از ویتامین A و C و کلسیم است.
ترشک تصفیه کننده خون
این گیاه هم در کوه می روید. بنابراین اگر اهل کوهنوردی هستید و گیاهان را خوب می شناسید، باید در کوهنوردی بهاره، این گیاه دارویی را دیده باشید. طعم برگهای آن به دلیل اسیدهای آلی ای که دارد، ترش است.
شکل ظاهری: برگهای این گیاه قابل استفاده است. از نظر ظاهری شبیه به برگ ترب اما بزرگ تر و بدون پرز است. برش های کنار برگهای آن هم به نسبت برگ ترب بسیار کمتر است. کاربرد: این سبزی را همراه با سبزی خوردن یا به تنهایی می خورند. از این گیاه می توان در تهیه دمنوش استفاده کرد.
ارزش غذایی: پای هر خوراکی ترشی که وسط می آید، می توان یقین داشت که یک پای ثابت تصفیه خون است. ترشک هم از این ویژگی مستثنا نیست. این گیاه هم برای افرادی که خون شان غلیظ است، بسیار مناسب بوده و بهتر است در برنامه غذایی فصل بهار آنها، قرار گیرد. ویتامین C موجود در این گیاه برای افزایش ایمنی بدن مفید بوده و از طرفی باعث افزایش اشتها می شود. برای رفع عطش مفید است. این گیاه پتاسیم هم داشته و مدر است. طبع سرد ترشک، برای افرادی که طبع گرم دارند مفید بوده و التهاب بدن آنها را از بین می برد.
این گیاه کوهی، اسید اگزالیک بالایی دارد. بنابراین اگر دچار مشکل سنگ کلیه یا مثانه هستید، در خوردن آن احتیاط کنید.
ریواس دوست معده
بهار، وقتی برای خرید به بازار روز می روید، حتما با تل بزرگ ریواس که کنار سبزی های دیگر خودنمایی می کند، روبه رو می شوید. بوی خاص و طعم ترش ریواس، آن را به سبزی - چاشنی بی نظیری تبدیل کرده است.
شکل ظاهری: اگر اهل خرید باشید، حتما این گیاه کوهی را با رنگ دورنگ قرمز- سفید و برگهای بزرگ و پیچ و تابدار وخوشرنگ آن دیده اید. البته معمولا برگهای آن را جدا کرده و بدون برگ و به شکل ساقه های بلند می بینید.
کاربرد: آنهایی که به سلامتی شان خیلی اهمیت می دهند، ریواس را شسته و پوست کنده و مثل میوها آن را به شکل خام می خورند اما به غیر از این حالت می توانید با آن خورشت درست کنید. البته بیشتر چاشنی خورشت است و باید آن را با سبزی های مختلف برای تهیه خورشت مخلوط کرد. دمنوش ریواس، کیک، ترشی و مربا هم از دیگر خوراکی های تهیه شده با ریواس است
ارزش غذایی: ممکن است با تغییر فصل دچار تغییراتی در وضعیت اشتها شوید، معده دچار تغییراتی شده و هضم و جذب غذا نیز دچار اختلال شود. ریواس می تواند همه این مشکلات را برطرف کند. ریواس سرشار از ویتامین C است. بنابراین خوردن آن باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود. بدن را در مقابل عفونتهای ویروسی مقاوم کرده و باعث تقویت عملکرد کبد میشود. این سبزی حاوی کلسیم، پتاسیم و فسفر است. بنابراین خوردن آن به سلامت استخوان ها، مو و ناخن کمک شایانی می کند. ریواس برای خانم های یائسه مانند داروست. ریواس برای افرادی مفید است که کبد چرب دارند.