قدمت روزه به قرنها پیش برمیگردد و در بسیاری از ادیان و فرهنگها توصیه شده است.این سنت را با حذف بعضی یا همه غذاها و نوشیدنیها برای یک دوره زمانی خاص تعریف میکنند که انواع مختلفی دارد و به طور عمده معمولا مدتی بیش از 24-72 ساعت ادامه دارند. در ادامه به بعضی از تاثیرات مثبت آن بر سلامت که از نظر علمی هم اثبات شدهاند میپردازیم.
کنترل قند خون با روزه گرفتن
مطالعات متعدد نشان داده است که روزه گرفتن با کاهش مقاومت به انسولین میتواند در کنترل قند خون موثر باشد، این موضوع برای افرادی که در معرض خطر ابتلا به دیابت هستند بسیار مهم است. تحقیقی که برروی 10 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد، نشان داد که روزه داری کوتاه مدت، به طور قابل توجهی به کاهش سطح قند خون آنها منجر شدهاست.
کاهش مقاومت به انسولین میتواند حساسیت بدن شما به انسولین را افزایش دهد و به بدن این امکان را میدهد که گلوکز را از جریان خون به سلولها انتقال دهد.
مبارزه با التهاب
با این که التهاب یک فرآیند طبیعی بدن در مبارزه با عفونت است اما التهاب مزمن میتواند عواقب جدی برای سلامتی داشته باشد. ثابت شده است که التهاب میتواند باعث ایجاد و یا تشدید بیماری قلبی، سرطان و آرتریت شود.
آزمایشی برروی 50 فرد بالغ و سالم انجام شد، نتایج نشان داد که یک ماه روزه گرفتن التهاب را در آنها به شدت کاهش داده است.
سلامت قلب، بهبود فشار خون، تریگلیسیرید و کلسترول
مشکلات قلبی در سراسر دنیا از دلایل اصلی مرگ و میر محسوب میشود و مسئول 31.5% مرگها است. با داشتن رژیم غذایی مناسب و تغییر سبک زندگی میتوان از ابتلا به این بیماریها پیشگیری کرد.
در صورتیکه در زمان روزه داری رژیم غذایی مناسب و متعادلی را رعایت کنید منجر به کاهش وزن در افراد سنگین وزن خواهد شد و در نتیجه کاهش فشار خون، تریگلیسیرید و کلسترول را به همراه خواهد داشت.
بهبود عملکرد مغز و پیشگیری از اختلالات عصبی
تحقیقات نشان داده است که در زمان روزه داری پروتئین مفیدی تولید شده که منجر به تحریک سلولهای بنیادی در مغز میشود. همانطور که قبلا هم اشاره شد از آنجایی که روزه ممکن است در کاهش التهاب کمک کند، می تواند در پیشگیری از اختلالات عصبی نیز موثر باشد.
کمک به کاهش وزن
روزه با کاهش میزان کالری دریافتی و بهبود متابولیسم بدن، باعث کاهش وزن خواهد شد. بسیاری از متخصصان تغذیه این کار را برای کاهش چند کیلوگرم وزن و به عنوان روشی سریع و آسان پیشنهاد میکنند. فرد روزه دار در طول روز از خوردن غذاهای حاوی قند خودداری میکند، بنابراین بدن او از ذخیرهی چربی به عنوان منبع انرژی استفاده خواهد کرد. البته لازم به ذکر است در صورتی که رژیم غذایی مناسبی در این دوران نداشته باشید نه تنها باعث کاهش وزن نشده، بلکه به اضافه وزن منجر خواهد شد.
بهبود سوخت و ساز بدن و افزایش قدرت عضلانی
در مدت روزه داری فرد به دستگاه گوارش و معده خود استراحت میدهد، این کار باعث میشود که بدن برای مدتی کوتاه استراحت داشته باشد. وقتی بدن شما خسته باشد متابولیسم کاهش مییابد بنابراین روزه گرفتن میتواند به افزایش سوخت و ساز بدن کمک کند.
چربیهای اضافی بدن ممکن است در عضلات تجمع پیدا کنند، زمانیکه گلیکوژن یا کربوهیدرات مصرف کنید به این تجمع اضافه شده و منجر به اضافه وزن خواهد شد. در زمان روزه داری بدن از ذخایر موجود استفاده میکند بنابراین سلولهای چربی اضافه مصرف شده و قدرت و هماهنگی عضلات بهبود پیدا خواهد کرد.
به تعویق انداختن روند پیری
تحقیقاتی که بر روی موشها انجام شد، نتایج قابل توجهی در مورد تاثیرات روزه بر افزایش طول عمر را نشان داد. موشهایی که هرروز روزه داری میکردند 83% بیشتر از باقی موشها عمر کردند.
ممکن است از سرطان پیشگیری کند
سلولهای سرطانی مانند باقی سلولها به شرایط خاصی برای رشد نیاز دارند. در طول روزه داری به دلیل کاهش کالری دریافتی، سلولهای سرطانی انرژی کافی برای رشد و تاثیر بر ارگانها را از دست خواهند داد. البته لازم به ذکر است که این موضوع تنها به تاثیرات روزه بر سلولهای سرطانی حیوانات تمرکز داشته و همچنان در حال بررسی بوده و نیازمند مطالعات گستردهتر است.