ماهان شبکه ایرانیان

حمایت‌های استارتاپی معاونت علمی ریاست جمهوری به ثمر نشست ؛

کسب رتبه نخست تنوع زیست‌بوم استارتاپی در جنوب غرب آسیا تا گسترش کارخانه‌های نوآوری

کسب رتبه نخست تنوع زیست‌بوم استارتاپی در جنوب غرب آسیا تا گسترش کارخانه‌های نوآوری
به گزارش ایرنا، مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری یکی از مجموعه‌هایی است که اقدامات مؤثری از قبیل راه‌اندازی کارخانه‌های نوآوری و توسعه خدمات آزمایشگاهی فناوری راهبردی را در این جهت انجام داده و در حال توسعه است.
رئیس مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در خصوص فعالیت‌های صورت گرفته این حوزه در جهت توسعه فناوری در کشور روز سه شنبه به خبرنگار علمی ایرنا گفت: درحالیکه سال اول دولت دوازدهم را سپری کرده‌ایم مجموعه معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری سعی کرده دو رویکرد محوری را مبنای عمل خود قرار دهد؛ یکی از آن‌ها توسعه پلت فرم شرکت‌های دانش‌بنیان بوده است که خوشبختانه امسال با ورود به دهه پنجم انقلاب آمار شرکت‌های دانش‌بنیان احراز صلاحیت شده معاونت علمی به بیش از چهار هزار 200 شرکت دانش‌بنیان رسیده است.
«اسماعیل قادری فر» با اشاره به اینکه در پایان سال 92 کمتر از 92 شرکت دانش‌بنیان در کشور وجود داشت، افزود: نکته مهمی که در این رویکرد محوری حائز توجه هست اینکه کم‌کم سهم اقتصاد دانش‌بنیان در منظومه اقتصادی کشور از اقتصاد خرد به سمت اقتصاد کلان قابل‌لمس می‌شود و فروش بیش از 60 هزار میلیارد تومانی این شرکت‌ها که سال گذشته در متلاطم‌ترین شرایط اقتصادی تجربه کردند مؤید این نکته است که افزایش سهم نوآوری‌ها و اقتصاد دانش‌بنیان را در کسب‌وکارهای روزمره مردم و در جریان اقتصادی کشور شاهد می‌شویم.
وی گفت: تلاش مضاعف ما در سال‌های آینده و امسال‌ این است که این افزایش ملموس‌تر شود و سهم تجاری‌سازی دستاوردهای علمی در تولید ناخالص داخلی کشور به عدد قابل‌توجهی برسد.
قادری فر بیان کرد: حرکتی که در جریان علمی کشور مبتنی بر نوآوری و فناوری شروع شده یک حرکت درست و رو به رشد است که طبیعتاً این نگاه می‌تواند اشتغال‌زایی پایدار را به عنوان یکی از نیازهای اساسی کشور، به همراه داشته باشد.
وی گفت: ترویج کارآفرینی فناورانه و رسوخ نوآوری در صنایع کلیدی و مونتاژ کشور یکی از مهم‌ترین اقداماتی است که با افزایش کمی و کیفی حضور شرکت‌های دانش‌بنیان شاهد آن خواهیم بود.

** توسعه زیست‌بوم نوآوری و فناوری
وی زیست‌بوم نوآوری و فناوری را دیگر برنامه محوری در مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی عنوان کرد و گفت: به موازات برنامه حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، به دنبال این بودیم که با تنوع‌بخشی به حوزه کسب‌وکار دانش‌بنیان چهارچوب نهادی را تحت عنوان توسعه اکوسیستم نوآوری در کشور شکل دهیم که آن مبتنی بر تسهیل‌گری برای استارتاپ‌ها است.
قادری فر خاطرنشان کرد: به لحاظ کمّی در این بخش تعداد استارتاپ‌های فعال در کشور، از نسل اول استارتاپی که مبتنی به آی تی و خدمات آن است عبور کرده و وارد نسل دوم استارتاپ‌ها و شتاب‌دهنده‌های تخصصی و فناوری‌محور شده است، امروز آمار این استارتاپ‌های فعال از 6 هزار و 200 فراتر رفته است و جمهوری اسلامی ایران از لحاظ تنوع زیست‌بوم استارتاپی هم در منطقه آسیای جنوب غربی و هم در منطقه خاورمیانه بسیار ویژه بوده و رتبه اول را به خود اختصاص داده است و هم اینک اذعان داریم که سیستم استارتاپی کشور ما در دنیا هم مثال‌زدنی است و همپای کشورهای پیشرفته اروپایی و آسیایی حرکت می‌کند.
وی گفت: با توجه به ظرفیت نیروی انسانی و توانمند جوان و رسیدن به مرز 5 میلیون دانشجو، این امید را پدید آورد که جوانان خلاق با دمیدن روح نوآوری در کسب‌وکار و پرداختن به زیست‌بوم استارتاپی می‌توانند در منظومه اقتصادی کشور با همان رویکرد کارآفرینی فناورانه نقش‌آفرینی داشته باشند به همین خاطر یکی از اقداماتی که در سال 97 در زیست‌بوم اقتصادی کشور انجام دادیم، حمایت از توسعه کسب‌وکارها و ایجاد شتاب‌دهنده‌های تخصصی بوده است.
قادری فر بیان کرد: شکل‌گیری شتاب‌دهنده‌ها و ایجاد استارتاپ‌هایی با محوریت فناوری‌های پیشرفته، یکی از موفقیت‌هایی است که در این عرصه حاصل شده و این روند در سایر حوزه‌های تکنولوژی نظیر حوزه زیست‌فناوری مشهود است، الآن شتاب‌دهنده‌های تخصصی ما همپای مجموعه‌های بزرگ علم و فناوری مشغول توسعه کسب‌وکار در زمینه‌هایی مانند تولید داروهای نوترکیب هستند.
وی ادامه داد: در حوزه استارتاپ‌هایی مثل حوزه بیوتکنولوژی، تولید داروهای زیست‌فناوری، انواع واکسن و مواد اولیه نوترکیب دارویی امروز شتاب‌دهنده‌های تخصصی مثل پرسس ژن وجود دارند که در یکی از این شتاب‌دهنده‌ها بیش از 170 نفر ار دانش‌آموختگان دکتری تراز اول کشور در حوزه زیست‌فناوری مشغول به کار هستند، همه این‌ها افرادی بودند که بعد از فارغ‌التحصیلی در سال‌های گذشته قصد خروج از کشور داشتند، در حوزه توسعه فناوری‌های راهبردی در کشور با یک نگاه پلتفرمی ازیک‌طرف با ایجاد و توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان و حمایت‌های لازم از یک طرف و توسعه مفهوم اکوسیستم نوآوری می‌توانیم بر مشکلات فناورانه کشور غلبه کنیم.

** کارخانه نوآوری آزادی بزرگ‌ترین کارخانه استارتاپی در خاورمیانه
رئیس مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: در سال جدید باید این رویکرد مورد توجه قرار گیرد که در چارچوب توسعه نوآوری بتوانیم زیرساخت‌های متناسبی نیز فراهم کنیم، در حوزه زیرساخت، با توجه به محدودیت‌های اقتصادی دولت در پیشبرد پروژه‌های عمرانی و تعریف پروژه‌های عمرانی، باید از ظرفیت‌های موجود استفاده بهینه کنیم بنابراین برنامه محوری بهسازی پهنه‌های متروکه صنعتی در شهرها را در دستور کار خودمان قرار دادیم.
وی افزود: به‌طور مثال در کلان‌شهر تهران برابر اعلام رسمی شهرداری، بیش از 400 هکتار پهنه صنعتی متروکه داریم، پهنه صنعتی متروکه یعنی آن دسته کارخانه‌ها و شرکت‌هایی که بر اساس قانون خروج شرکت‌های صنعتی از شعاع 120 کیلومتری شهرها باید از شهرها خارج می‌شدند، طی توافقی که با شهرداران وقت تهران داشتیم از سال 93 با کمک شهرداری به دنبال این هستیم که فضاهای صنعتی و کارخانه‌های متروکه داخل شهر را به کارخانه‌های نوآوری تبدیل کنیم.
قادری فر گفت: شاخص‌ترین آن‌ها مجموعه کارخانه نوآوری آزادی است که طی دهه 60 و 70 در قالب یک شرکت به تولید الکترودهای جوشکاری در تهران مشغول بوده (الآن از تهران خارج شده و در شهرک صنعتی قزوین مستقر است) طی تفاهمی با مالک و شهرداری تهران این مجموعه بدون تغییر کاربری بازسازی شده و خوشبختانه شاهد پیشرفت عملیات بهسازی این مجموعه هستیم و در همین ماه (ماه مبارک رمضان) به بهره‌برداری خواهد رسید.
وی ادامه داد: الآن حدود 800 نفر روزانه در این کارخانه به کسب‌وکارهای استارتاپی و دانش‌بنیان مشغول هستند، کارخانه نوآوری آزادی به‌عنوان بزرگ‌ترین کارخانه استارتاپی در منطقه خاورمیانه پذیرای بیش از سه هزار نفر از نخبگان، فارغ‌التحصیلان و فعالان سیستم استارتاپی خواهد شد.
قادری فر در عین حال توضیح داد که در ایجاد کارخانه نوآوری آزادی، صرفاً از طرف معاونت علمی و دولت بسترسازی اولیه انجام گرفته و این بخش خصوصی بوده که با حضور پررنگ و توانمند خود توانسته کار بازسازی و بهسازی را بر عهده بگیرد و آن را وارد چرخه نوآوری کند.
او تاکید کرد: امروزه بخش خصوصی به این باور رسیده است که سرمایه‌گذاری و اثربخشی حوزه کسب‌وکار جز از حوزه نوآوری و توسعه فناوری امکان‌پذیر نیست.

** راه‌اندازی کارخانه‌های نوآوری در مشهد، اصفهان و یزد
رئیس مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی معاونت علمی ریاست جمهوری وی بیان کرد: در کارخانه نوآوری آزادی حوزه‌های آی تی، آ سی تی، تولید دارو، داروهای نوترکیب، گردشگری و تولید محتوا فعالیت می‌کنند، خوشبختانه این مدل اگرچه یک مدل منحصر به فرد در کشور بوده است اما ایجاد مجموعه کارخانه‌های نوآوری به‌عنوان یک برنامه محوری در دستور کار جدی معاونت قرار دارد.
وی ادامه داد: الآن در حال مذاکره نهایی برای انعقاد قرارداد تبدیل کارخانه متروکه ریس باف در قلب شهر تاریخی اصفهان برای کارخانه نوآوری اصفهان هستیم و برای تبریز و یزد نیز همین‌ برنامه را داریم، در شهر مشهد هم کارخانه نوستالژیک کوکاکولا در کنار دانشگاه فردوسی، به وسعت 40 هزار متر قرار دارد که به دنبال انعقاد تفاهم‌نامه، در حال آماده‌سازی است و تا شهریور 98 وارد مدار اکوسیستم خواهد شد.
قادری فر افزود: با توجه به محدودیت‌های اقتصادی در ایجاد تعریف پروژه‌های جدید، به دنبال بازسازی پهنه‌های صنعتی متروکه هستیم و آن‌ها را به خدمت نوآوری و فناوری آورده‌ایم، این اتفاق در دل دانشگاه‌های کشور نیز از قبیل دانشگاه تهران، علم و صنعت ایران، صنعتی امیرکبیر و سایر دانشگاه‌های بزرگ کشور افتاده است.
وی تنوع‌بخشی به خدمات شبکه آزمایشگاهی فناوری راهبردی را از اقدامات مهم صورت گرفته در مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی معاونت علمی طی سال گذشته عنوان کرد و گفت: به خاطر محدودیت منابع، نمی‌توانیم تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی زیادی خریداری کنیم، در همین جهت پلت‌فرم شبکه آزمایشگاهی فناوری شکل‌گرفته و خوشبختانه تعداد دستگاه‌های عضو شبکه آزمایشگاهی فناوری راهبردی در سال 97 از مرز 11 هزار دستگاه‌های تک و مدیوم تک و عملکرد ریالی حدود چهار میلیارد تومان در سال گذشته فراتر رفته و در اختیار محققان کشور برای توسعه کسب‌وکارشان بوده است.

** افزایش خدمات و حمایت شبکه آزمایشگاهی فناوری راهبردی در سال 98
قادری فر گفت: معاونت علمی ریاست جمهوری با هدف توسعه خدمات شبکه آزمایشگاهی در یک برنامه یک‌ساله از اسفند 97 تا اسفند 98 سعی دارد حداقل بتواند 10 میلیارد تومان دیگر به سرویس‌دهی شبکه آزمایشگاهی فناوری راهبردی در قالب تشویق‌ها و اعطای گرنت‌های تحقیقاتی، باشگاه مشتریان و تخفیف‌هایی که اعضای هیات علمی می‌توانند از خدمات شبکه بگیرند تزریق کند که بازاری حدود 50 میلیارد تومانی خدمات آزمایشگاهی به وجود آورد.
وی یادآور شد: استفاده بهینه از ظرفیت شبکه‌سازی دستگاه‌های موجود تحقیقاتی کشور اثر مستقیم بر تولیدات علمی ما دارد، مخصوصاً در حوزه فنی و مهندسی و پزشکی، علوم دارویی، آن دسته از محققان کشور که کارشان آزمایشگاه محور است می‌توانند از خدمات متنوع و چتر حمایتی گسترده شبکه آزمایشگاهی فناوری راهبردی بیشتر استفاده کنند و این برنامه در سال 98 با جدیت دنبال خواهد شد و هم آزمایشگاه‌های بیشتری را وارد شبکه می‌کنیم و از ظرفیت آن‌ها استفاده خواهیم کرد و هم اینکه سرویس‌دهی بیشتری داشته باشیم.
قادری فر گفت: تمهیداتی نیز برای خرید تجهیزات آزمایشگاهی که در داخل کشور تولید نمی‌شود در نظر گرفته‌ایم؛ آن دسته از تجهیزات و خدماتی که در نمایشگاه تجهیزات آزمایشگاهی ساخت ایران ارائه نمی‌شود، طی گزارشی از طریق خریدهای خارجی به صورت موردی انجام و در شبکه ارائه می‌شود تا همه اعضا و محققان جوان بتوانند از فعالیت‌های شبکه استفاده کنند.
علمی ** 9340** 1055
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان