سرمایهگذاری شریکان در بهرهبرداری از معدن و تا پایان فاز یک که کارخانه 5 میلیون تنی کنسانتره به بهرهبرداری خواهد رسید به میزان 88 میلیون دلار آمریکا پیشبینی شده است. برای اجرای فاز یک و فازهای دو و سه معادل 85 درصد مجموع سرمایهگذاری که محدود به مبلغ 960 میلیون دلار آمریکا است، از تسهیلات فاینانس استرالیا استفاده خواهد شد. طی سال 1397 بهای تمام شده داراییهای ثابت شرکت به میزان 6 هزار و 741 میلیاردریال افزایش یافته است. وی به طرحها و فعالیتهای سرمایهای آتی این شرکت اشاره کرد و گفت: چادرملو طرح احداث کارخانه گندلهسازی جدید را با ظرفیت 4 میلیون تن در سال و با برآورد سرمایهگذاری حداقل به میزان 20 هزار و 974 میلیارد ریال (شامل 89 میلیون یورو) در دست مطالعه دارد. وی یادآور شد: علاوه بر این، طرح احداث کارخانه نورد با ظرفیت 1/ 1 میلیون تن در سال در دست مطالعه است که سرمایهگذاری معادل 11 هزار و 673 میلیارد ریال (شامل 52 میلیون یورو) پیشبینی میشود.
وی در پاسخ به این پرسش خبرنگار «دنیایاقتصاد» مبنی بر نحوه تامین مالی پروژههای در دست اجرای چادرملو تصریح کرد: شرکت در گذشته امکان دریافت فاینانس خارجی (ژاپن) برای هزینههای احداث کارخانه گندلهسازی جدید و با ظرفیت 4 میلیون تن در سال و همچنین امکان استفاده از تسهیلات بانک ایران و اروپا، برای تامین نقدینگی موردنیاز خرید ماشینآلات و تجهیزات بخش خارجی احداث کارخانههای نورد خود را دنبال کرده، اما محدودیتهای ناشی از اعمال تحریمها، تلاشهای گذشته را فعلا با وقفه مواجه کرده است. علیاکبری به مشارکت چادرملو در احداث کارخانههای گندله، آهن اسفنجی، فولاد و تاسیسات زیربنایی منطقه آزاد تجاری مکران نیز اشاره و اظهار کرد: موضوع احداث کارخانههای گندله، آهن اسفنجی، فولاد و تاسیسات زیربنایی در منطقه آزاد تجاری مکران واقع در شهرستان چابهار (با مشارکت شرکتهای معدنی و صنعتی چادرملو و گلگهر، فولاد مبارکه) از برنامههای بلندمدت شرکت بوده و برآورد هزینه سرمایهگذاری یاد شده در دست اقدام است.
وی افزود: از امسال شرکت چادر ملو به شرکتهای صادراتمحور خواهد پیوست و شمش خود را صادر خواهد کرد که عایدی بسیار خوبی برای شرکت خواهد داشت. معاون مالی و اقتصادی سرمایهگذاری معادن و فلزات درخصوص برنامههای همکاری چادرملو با بخش خصوصی یادآور شد: در راستای مصوبات هیات مدیره و در جهت مشارکت با بخشهای خصوصی، این شرکت اقدام به مشارکت در سرمایه شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان به میزان 30 درصد، شرکت آهن و فولاد ارفع به میزان 43 درصد، شرکت صنایع آهن و فولاد سرمد ابرکوه به میزان 65 درصد، شرکت فولاد شاهرود به میزان 35 درصد و شرکت کاوند نهان زمین به میزان 29 درصد سهام، کرده است. وی به موضوع تولید الکترود گرافیتی که نیاز اصلی صنعت به شمار میرود اشاره کرد و ادامه داد: این شرکت در اجرای طرح احداث کارخانه تولید الکترود گرافیتی با ظرفیت 30 هزار تن در سال، به میزان 31درصد در سهام شرکت نوین الکترود اردکان، مشارکت کرده و شرکت فوق در مرحله قبل از بهرهبرداری است.
علیاکبری از مشارکت چادرملو در فولاد ابرکوه به میزان 65 درصد بهعنوان طرحی فولادی یاد کرد و گفت: کارخانه نورد سرمد ابرکوه در مهرماه 1395 به بهرهبرداری رسیده و در حال تولید است. میلگرد تولید شده در کارخانه فوق طی سال 1396 به میزان 168 هزار تن، طی سال 1397 به میزان 285 هزار تن و برنامه تولید میلگرد به مقدار 450 هزار تن برای سال 1398 هدفگذاری شده است. وی یادآور شد: این شرکت پروژه بهرهبرداری از معدن D19 خود را به سرعت در حال آمادهسازی و باطله برداری دارد از این رو نگرانی سهامداران درخصوص اتمام ذخیره معدنی به پایان خواهد رسید و چادرملو به ذخیرههای خوبی که پشتوانه چند ساله برای آن دارد دسترسی خواهد یافت و سودآوری آن استمرار پیدا میکند. علیاکبری درخصوص اجرای طرح تامین و انتقال آب خلیجفارس تصریح کرد: در اجرای مصوبه مورخ 12/ 5/ 1392 هیات مدیره شرکت، مقرر شد، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با خرید 20 درصد سهام شرکت تامین و انتقال آب خلیجفارس، برای اجرای طرح انتقال آب از خلیجفارس به صنایع معدنی کشور، مشارکت کند.
در حال حاضر میزان مشارکت در سهام شرکت مزبور معادل 22/ 22 درصد است. موقعیت طرح در استانهای هرمزگان، کرمان و یزد واقع و مسیر اجرای طرح، از بندرعباس آغاز و پس از عبور از شهرهای سیرجان و کرمان، به شهرستان اردکان منتهی میشود. وی افزود: هدف طرح، شیرینسازی و انتقال آبنمکزدایی شده به میزان 500 میلیون مترمکعب در سال و طی سه فاز برای تامین بخشی از نیازها و مصارف آب مجتمعهای تولیدی در حال بهرهبرداری و طرحهای توسعه آنها (گلگهر، مس سرچشمه و چادرملو و...) است. علیاکبری ادامه داد: برای اجرای طرح انتقال آب، مبلغ 110 هزار میلیارد ریال، هزینه پیشبینی شده است. هزینه انجام شده در مجموع طرح فوق و تا پایان سال 1397 بالغ بر 47 هزارمیلیارد ریال (شامل 291 میلیون یورو) و هر یورو 100 هزار ریال است. وی درباره طرح آبرسانی از بندرعباس به مسیرهای تعیین شده که در سه بخش اجرا میشود، یادآور شد: بخش اول طرح، از بندرعباس تا مجتمع معدنی و صنعتی گلگهر، بهطور حدود 303 کیلومتر، شامل خط انتقال لوله به قطر 1600 میلیمتر و با ظرفیت انتقال 4 مترمکعب در ثانیه بوده و پیشرفت فیزیکی این بخش تا پایان سال 1397 به میزان 84 درصد، خاتمه عملیات شهریورماه 1398 و مبلغ هزینه شده در این بخش به میزان 33258 میلیارد ریال (شامل 249 میلیون یورو) است.
وی ادامه داد: بخش دوم طرح، از مجتمع معدنی و صنعتی گلگهر، تا مجتمع مس سرچشمه به طول حدود 154 کیلومتر، شامل خط انتقال لوله به قطر 1.300 میلیمتر و با ظرفیت انتقال 2/ 7 مترمکعب در ثانیه بوده و پیشرفت فیزیکی این بخش تا پایان سال 1397 به میزان 36 درصد، خاتمه عملیات اسفند 1398 و مبلغ هزینه شده در این بخش به میزان 4127میلیارد ریال (شامل 5 میلیون یورو) است. علیاکبری درخصوص بخش سوم این طرح اظهار کرد: از مجتمع مس سرچشمه تا مجتمع صنعتی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو (محل مجتمع صنعتی) به طول 360 کیلومتر و سپس 150 کیلومتر تا مجتمع معدنی چادرملو است. خط انتقال لوله به قطر 1300 میلیمتر و 900 میلیمتر با ظرفیت انتقال 1/ 5 مترمکعب بر ثانیه پیشبینی شده است. پیشرفت فیزیکی این بخش تا پایان سال 1397 به میزان 23 درصد، خاتمه عملیات مهرماه 1399 و مبلغ هزینه شده در این بخش به میزان 110 میلیارد ریال است.