ماهان شبکه ایرانیان

پاسخ محکم به تهدید تلویحی؛

بازتاب افتضاح پهپاد RQ-۴ و انفعال ترامپ در پایگاه‌های تحلیلی غربی +تصاویر

ترامپ باید در مورد ایران تصمیم بگیرد، آن هم تصمیم درست. در غیر این صورت شکاف در دولت، اختلاف او با کنگره و انتقادات عمومی از سیاست خارجیِ یک بام و دو هوایش بیشتر می‌شود.

سرویس جهان مشرق- هدف‌قراردادن پهپاد RQ-4 که به نوشته تایم، 186 میلیون دلار قیمت داشته است، دولت ایالات متحده را بین بد و بدتر قرار داد و دست آخر ترامپ را مجبور کرد برای فرافکنی از افتضاح نظامی و امنیتی دولت آمریکا حرف از بخشیدن ایران به دلیل تلفات بالای حمله آمریکا به آن کشور به میان بیاورد!

از آنجا که دروغگو کم‌حافظه می‌شود، ترامپ فراموش کرده بود که دولتش سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داده بود بنابر این حمله به کسانی که از سوی او «تروریست» نامیده شده‌اند، آن هم بعد از هدف قرار گرفتن پهباد آمریکایی و حملات مکرر به نفتکش‌ها نزدیک تنگه هرمز که پمپئو به ایران نسبت داده است، نباید چندان موجب عذاب وجدان شود!

هم افتضاح نابودی پهباد و هم دودلی ترامپ در چگونگیِ واکنش به آن موضوع تحلیل پایگاه‌های تحلیلی غرب شده است که در اینجا چند مورد از آن را مرور می‌کنیم:

آتلانتیک: پرونده ایران، ترامپ را میان دو شعار مهمش در سیاست خارجی مردد کرده است

دانلد ترامپ که زمانی یک شومن و زمانی دیگر به عنوان یک سرمایه‌دار برای مردم آمریکا شناخته شد، چندی است در جایگاه یک سیاستمدار قرار گفته و حالا به تدریج خود را به عنوان فرمانده قوای نظامی معرفی می‌کند. پرونده ایران، محک بزرگی است برای او به عنوان سیاستمدار و فرمانده که به نظر می‌رسد تا کنون از حل آن عاجز مانده است.

او دو شعار کلیدی در سیاست خارجی داشته که وقتی به ایران می‌رسد، با هم به تضاد می‌رسند و به همین دلیل ترامپ را گیج کرده‌اند: حفظ جایگاه برتر آمریکا در هر تعامل + کاهش مداخله نظامی در جهان به ویژه خاورمیانه. او مجبور شده برای اینکه تقابلش با ایران به مداخله نظامی نکشد، از همه ابزارهای دیگر، اعم از دیپلماتیک و اقتصادی بهره گیرد اما مشکل اینجا است که آن ابزارها نه تنها ایران را به پذیرش خواسته‌های آمریکا مجبور نکرده، بلکه تهران خود را در شرایطی می‌بیند که پهپاد آمریکایی را سرنگون کرده و از دست آمریکا شکایت می‌کند.

به نظر نیکلاس و پلات، تحلیلگران آتلانتیک، «ایران در حال آزمودنِ ترامپ با روش‌هایی است که قبلاً تجربه نکرده است و این مسأله، ترامپ را با پرسش‌های بنیادین مواجه کرده است. واکنش تردیدآمیز او که ابتدا دستور حمله داده و بعد به قول خودش پس گرفته، ممکن است سایر دولت‌های متخاصم را قانع کند که می‌توانند مانند ایران با آمریکا برخورد کنند.

ترامپ در گفتگوهایش با کیم جونگ اون نشان داده که از فشار به عنوان یک تاکتیک موقت بهره می‌گیرد و همین موجب شده ایرانی‌ها منتظر تغییر سیاست دولت آمریکا و رفع تحریم‌ها باشند. حالا با دودلی ترامپ در برخورد با ایران، باز یک تجربه دیگر برای مخالفان دولت آمریکا به جا گذاشت.

ان‌بی‌سی: اگر به ایران حمله شود، فشار کنگره بر ترامپ بیشتر می‌شود

ترامپ خود منتقد مداخله آمریکا در جنگ‌های بیهوده بوده، اما حالا در شرایطی قرار گرفته که سیاستمداران دموکرات از او به دلیل افزایش تنش با ایران و احتمال ورود به یک جنگ دیگر، شدیداً انتقاد می‌کنند. نانسی پلوسی، الیزابت وارن و برنی سندرز مهمترین دموکرات‌هایی بودند که بلافاصله پس از اسقاط پهپاد آمریکایی توسط ایران، نوک تیز حمله خود را متوجه ترامپ کردند نه ایران.

الیزابت وارن سناتور آمریکایی که در نظرسنجی‌ها همواره جزه سه چهار نامزد پرطرفدار برای انتخابات سال بعد بوده است، در توییتی ترامپ را به «برانگیختن یک جنگ غیرضروری دیگر» متهم کرد که اساساً ابتدا با خروج ترامپ از توافق هسته‌ای آغاز شده و نوشت «هیچ توجیهی برای تنش‌زایی در این بحران وجود ندارد. ما باید از لبه پرتگاه جنگ عقب بنشینیم».

سناتور شاتز نیز دوباره از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای یاد کرد که «هر کسی با کوچکترین دانش در مورد خاورمیانه یا مسائل هسته‌ای» می‌داند که کاری اشتباه بوده و حالا دولت را در آستانه جنگ قرار داده است. سناتور تیم کِین نیز از اینکه ترامپ بخواهد بدون جلب موافقت کنگره به یک جنگ ورود کند، ابراز نگرانی کرد.

برنی سندرز اما جدی‌تر به این موضوع وارد شد و به جای ترامپ، از کنگره خواست که بر حق قانونی‌اش مبنی بر لزوم صدور مجوز جنگ پیش از آغاز آن پافشاری کند. این در حالی است که نانسی پلوسی نماینده دموکرات و رئیس مجلس نمایندگان با ابراز تأسف خبر داد که پنج‌شنبه و در دیدار با مقامات کاخ سفید برای مشورت‌های دوره‌ای، هیچ صحبتی از جنگ با ایران نشده در حالی که ترامپ در همان روز با مشاوران امنیتی خود و مقامات پنتاگون در حال تصمیم‌گیری در این پرونده بوده است.

حالا این احتمال وجود دارد که ورود ترامپ به جنگ با ایران، نه تنها پیامدهای خارجی بدی برای ایالات متحده و خسارت جانی و مالی قابل توجهی روی دست مالیات‌دهندگان آمریکایی بگذارد، بلکه کنگره را در عزم خود برای استیضاح ترامپ جدی‌تر کند و بهانه خوبی به دست دموکرات‌ها بدهد که ترامپ را به سوء‌استفاده از اختیارات خود و تخلف از قانون اساسی ایالات متحده متهم کنند.

پایگاه ران پل: پنتاگون اشتباه کرد، ترامپ تصمیم گرفت اشتباه دوم را انجام ندهد

این پایگاه تحلیلی که ترجیح داده تحلیل بادراکومار در ایندین‌پانچ با عنوان «اعتبار آمریکا در مقابله با ایران صدمه خورد» را منتشر کند، دلیل لغو دستور حمله از سوی ترامپ را اعلام ایران مبنی بر پیداشدن لاشه پهپاد در آب‌های سرزمینیِ این کشور دانسته است که رئیس‌جمهور آمریکا را در مورد اثبات ادعایش مبنی بر حمله ایران به پهپاد آمریکایی در آب‌های آزاد به تردید انداخته است.

ماجرا به اواخر جنگ ایران و عراق برمی‌گردد که رزم‌ناو وینسنس یک هواپیمای مسافربری ایران را هدف قرار داد. این اشتباهی بود که دولت ریگان انجام داد. اما اشتباه دوم را بوشِ پدر در مقام قائم‌مقام رئیس‌جمهور مرتکب شد که از اشتباه اول دفاع کرد و گفت «برای من مهم نیست که واقعیت‌ها چیست. من کسی نیستم که از طرف آمریکا عذرخواهی کنم». نتیجه این شد که شکایت ایران از ایالات متحده منجر به غرامت 131.8 میلیون دلاری بر عهده واشینگتن شد.

حالا نیز ترامپ پی برده است «یک عملیات جاسوسیِ بی‌ملاحظه» دلیل اصلی افتضاحِ پیش‌آمده است و او نباید آمریکا را وارد جنگی دیگر کند، در حالی که خود منتقد ورود بی‌دلیل ایالات متحده به جنگ‌هایی بوده که هیچ ربطی به منافع ایالات متحده نداشته است.

بادراکومار احتمال دوم برای دلیل لغو حمله آمریکا علیه ایران را ترس ایران از انتقام‌گیری می‌داند. او می‌نویسد برخی مقامات پنتاگون برخلاف نظر بولتون، پمپئو و هاسپل که اقدام ایران را مستلزم واکنش نظامی دانسته‌اند، هشدار داده‌اند که چنین حمله‌ای منجر به کشته‌شدن عده‌ای از ایرانیان می‌شود و باید در نظر داشت که آمریکاییان در پایگاه‌های منطقه‌ای خود در تیررس انتقام ایران قرار می‌گیرند.

احتمال سوم به بیم ترامپ از پیامدهای داخلی حمله به ایران برمی‌گردد. ایالات متحده در شرایطی که اروپاییان با او همراه نشده‌اند، باید وارد جنگی خسارت‌بار با ایران شود، حال آنکه اکنون نیز محبوبیت ترامپ در داخل آمریکا چندان نگران‌کننده نیست که ریسک بر روی آن را در زمانی که نامزدهای دموکرات تبلیغات گسترده خود را علیه او آغاز کرده‌اند، توجیه کند.

منابع

http://www.ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2019/june/21/us-credibility-dented-in-iran-standoff

https://www.nbcnews.com/politics/donald-trump/dems-blame-trump-inflaming-tensions-iran-n1020151

https://www.theatlantic.com/politics/archive/2019/06/last-minute-trump-calls-off-strike-iran/592276

https://time.com/5611222/rq-4-global-hawk-iran-shot-down

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان