ماهان شبکه ایرانیان

تقلید کار گروهی مورچه‌ها توسط ربات‌های ساخت سوئیسی‌ها و ژاپنی‌ها

پژوهشگران سوئیسی و ژاپنی با الهام از نوعی مورچه، مجموعه‌ای از ربات‌ها را ابداع کرده‌اند که می‌توانند با یکدیگر همکاری کنند.

تقلید کار گروهی مورچه‌ها توسط ربات‌های ساخت سوئیسی‌ها و ژاپنی‌ها

به گزارش ایسنا و به نقل از تک‌کرانچ، چابکی ربات‌هایی مانند "اسپات"(Spot) یا "اطلس"(Atlas) ثابت شده اما ربات‌های کوچک و ساده‌ای هم وجود دارند که هم چندکاره هستند و هم قابلیت تطبیق‌پذیری دارند. این ربات‌های موسوم به "تریبوت"(tribot)، با الهام از نوعی مورچه ساخته شده‌اند و می‌توانند مانند مورچه‌ها با همکاری یکدیگر، بر موانع غلبه کنند.

تریبوت‌ها که با همکاری پژوهشگران "مؤسسه پلی‌تکنیک فدرال لوزان"(EPFL) سوئیس و "دانشگاه اوساکا"(Osaka University) در ژاپن، ساخته شده‌اند، بیش از اینکه شبیه به مورچه باشند، به کرم‌های بسیار کوچک شباهت دارند و می‌توانند در صورت لزوم، به طرف جلو حرکت کنند. ربات‌ها و سیستمی که توسط آنها شکل می‌گیرد، با الهام از نوعی مورچه طراحی شده می‌تواند بین خزیدن، پریدن و کار کردن انتخاب کند و بر همین اساس، نقش جستجوگر، کارگر و یا رهبر را بر عهده بگیرد. ربات‌ها به تنهایی باهوش نیستند، بلکه در تعامل با ربات‌های دیگر، توانایی‌های خود را آشکار می‌کنند.

از تریبوت‌ها انتظار می‌رود که بتوانند از یک سوی قلمرو به سوی دیگر حرکت کنند. تریبوت جستجوگر می‌تواند جلوتر از همه پیش برود، موانع را احساس کند و محل قرار گرفتن آنها را به بقیه ربات‌ها اطلاع دهد. تریبوت رهبر می‌تواند واحدهای کارگر را مشخص کند تا موانع را از سر راه بردارند. اگر این راه حل، کارساز نباشد، جستجوگر تلاش می‌کند تا این کار را انجام دهد و در صورت موفقیت، این روش را به بقیه نیز آموزش می‌دهد تا آنها هم همین کار را انجام دهند.

این همکاری بین تریبوت‌ها، با سرعت کمی صورت می‌گیرد و بسیار آهسته پیش می‌رود اما سرعت، ایده اصلی این پژوهش نیست؛ بلکه بر سازگاری ربات‌ها و سادگی کاربرد آنها تکیه می‌کند.

وزن هر یک از این ربات‌های کوچک، تنها 10 گرم است و به آسانی قابل تولید انبوه خواهند بود. اگر ربات‌ها بتوانند کمی سریع‌تر حرکت کنند، می‌توان از آنها در آشپزخانه یا اتاق غذاخوری نیز استفاده کرد تا خرده‌های نان را جمع کنند و بشقاب‌ها را سر جای خود بگذارند.

"جیمی پیک"(Jamie Paik)، از پژوهشگران مؤسسه لوزان و یکی از طراحان این پروژه گفت: از آنجا که می‌توان تعداد زیادی از تریبوت‌ها را ساخت و به کار گرفت، از بین رفتن تعدادی از آنها حین مأموریت، بر موفقیت پروژه اثر نخواهد گذاشت. ربات‌های کوچک ما می‌توانند با کمک هوش منحصر به فرد خود، در مأموریت‌های خاص شرکت داشته باشند و کارایی بیشتری از خود نشان دهند.

تریبوت‌ها هنوز در حد نمونه ابتدایی ارائه شده‌اند اما در صورت پیشرفت بیشتر می‌توانند نوعی سیستم رباتیک را شکل دهند.

این پژوهش، در مجله "Nature" به چاپ رسید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان