به گزارش ایسنا و به نقل از وبسایت رسمی دانشگاه گلاسگو، پژوهشی که به تازگی انجام شده، نشان میدهد که شاید یک داروی جدید بتواند از گسترش مالاریا پیشگیری کند و به درمان افراد مبتلا به این بیماری کشنده منجر شود.
این پژوهش که توسط یک گروه بینالمللی از دانشمندان و به سرپرستی "دانشگاه گلاسگو"(University of Glasgow) انجام شده، امیدهای جدیدی را در مورد مقابله جهانی با مالاریا ارائه میدهد.
مالاریا، یک بیماری عفونی است که از پشه منتقل میشود و در حال حاضر، سالانه 200 میلیون نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار میدهد و حدود نیم میلیون نفر را که بیشتر آنها کودکان هستند، از بین میبرد.
مالاریا، در اثر نیش پشه و وجود انگلی موسوم به "پلاسمودیوم"(Plasmodium) ایجاد میشود. این انگل، در کبد و گلبولهای قرمز خون رشد میکند و به مشکلاتی مانند تب و لرز، کمخونی، بزرگی طحال و در نهایت مرگ ختم میشود.
این گروه پژوهشی به سرپرستی پروفسور "اندرو توبین"(Andrew Tobin)، استاد دانشگاه گلاسگو، دارویی را کشف کردهاند که میتواند انگل پلاسمودیوم را هنگام حضور آن در کبد و گلبولهای قرمز از بین ببرد و از رشد آن پیشگیری کند.
این داروی جدید، کار خود را با متوقف کردن فعالیتهای پروتئین مهمی موسوم به "PfCLK3" آغاز میکند. این پروتئین، وظیفه کنترل تولید و فعالیت پروتئینهای دیگری را بر عهده دارد که انگل را زنده نگه میدارند. دارو با متوقف کردن فعالیت پروتئین، میتواند انگل مالاریا را از بین ببرد و نه تنها از گسترش آن پیشگیری کند؛ بلکه امکان درمان مالاریا را در انسان فراهم سازد.
توبین گفت: ما از دستیابی به این یافتهها، هیجانزده هستیم و امیدواریم که این پژوهش بتواند راه را برای از بین بردن مالاریا فراهم کند. بررسیهای ما نشان میدهند که با از بین بردن انگل پلاسمودیوم در مراحل گوناگون گسترش آن، نه تنها میتوانیم درمانی برای مالاریا کشف کنیم بلکه میتوانیم روشی برای توقف شیوع مالاریا ارائه دهیم.
پروفسور "اندی واترز"(Andy Waters)، استاد دانشگاه گلاسگو و از نویسندگان این پژوهش گفت: ما با مهار PfCLK3 توانستیم تولید پروتئینهای لازم برای زنده ماندن انگل را متوقف کنیم و آن را در چند مرحله از بین ببریم.
وی افزود: بدین ترتیب، ما با از بین بردن شکلی از انگل که بر پشه اثر میگذارد، راهی برای متوقف کردن انتقال انگل از یک فرد به فرد دیگر یافتهایم.
این پژوهش، در مجله "Science" به چاپ رسید.