به گزارش ایسنا، برگزارکنندگان این طرح میگویند بر آناند تا با توجه بیشتر به ظرفیتهای فرهنگی و هنری شهرهای مختلف ایران، زمینه رونق کسب و کار در عرصه فرهنگ را رقم بزنند. این طرح توسط معاونت هنری و معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شده است. بر اساس فراخوان طرح شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر، اهدافی از این دست در این رویداد دنبال میشود؛ کمک به برنامهریزی برای توسعه پایدار، تمرکززدایی در امور فرهنگی و هنری و تقویت ظرفیتهای مردمی در فرهنگ، توسعه اقتصاد فرهنگ و هنر و کمک به بهبود کسبوکارهای فرهنگی هنری و صنایع خلاق.
در این گزارش در گفتوگو با چند مدیر استانی فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره کم و کیفیت فعالیتهایشان در زمینه رونق کسب و کار هنر صحبت شده است.
حمایت از فعالیتهای خلاقانه و پایدار بومی
ناصر نبیزاده، مدیرکل فرهنگ وارشاد اسلامی استان خراسان جنوبی در اینباره گفت: اولویت ما در حوزه «شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر» در این استان کشف، جذب، و پرورش فعالیتها و حمایت از پیشنهادهای نو، خلاقانه، اثربخش، و پایدار بومی است. هر کدام از شهرستانها ظرفیتهای انسانی، فرهنگی، هنری و طبیعی خود را شناسایی و طرح مورد نظر خود را براساس توانمندی و ظرفیت خود تدوین کردند. فرهیختگان و هنرمندان بیشماری در استان خراسان جنوبی در حال فعالیت هستند که بسیاری از این عزیزان برای همکاری در شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر اعلام آمادگی کردند. هنرها و صنایع سنتی، نمایشی، هنرهای تجسمی، مد و لباس و ادبیات از جمله موضوع هایی است که در میان فعالان هنری شهر در این طرح بیشتر مورد استقبال قرار گرفته است. هنر عروسکسازی و مجسمهسازی به شیوه کهن، دواتگری سنتی و قلمزنی مس، حولهبافی، پلاسبافی، چلنگری، برکبافی، سیاه چادربافی،گبهبافی، خراطی، سفالگری، ترکهبافی، رودوزیهای سنتی، ملیلهدوزی، پیله دوزی، خامهدوزی، نقده دوزی، ابریشم دوزی، سکمهدوزی، آینهدوزی، پولک دوزی، سفرهبافی، نمدمالی، جاجیمبافی، گلیم، حصیر، قالی، حجاری سنتی و... از جمله هنرهای و صنایع دستی فعال در استان است و ما بر آن هستیم با تسهیل کار برای کارگاههای فعال و همچنین بازاریابی خوب و مناسب برای این فعالیتهای هنری و دستی و سنتی زمینه رشد بیشتر فعالیتهای هنری و خلاقانه و رونق اقتصادیشان را فراهم بیاوریم.
استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود، شناسایی استعدادهای پنهان
همچنین محمد محمدپور، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان شرقی اظهار کرد: اولویتمان در فعالیتهای «شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر» استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود، شناسایی استعدادهای پنهان و کمک در جهت شکوفا ساختن این استعدادها است. مجتمعهای فرهنگی و هنری، موزهها، کتابخانهها، میراث تاریخی و فرهنگی موجود، فضای تبلیغاتی فرودگاهها، ایستگاههای اتوبوس، مترو و هر امکاناتی که در سطح استان آذربایجان شرقی داشته باشیم برای معرفی آثار هنرمندان و توسعه فرهنگ و هنر به کار خواهیم بست. تاکنون 11 شهر استان آذربایجان شرقی طرحهایشان را به دبیرخانه «شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر» ارسال کردند. شهرهای مختلف استان آذربایجان شرقی در حوزه فرهنگ وهنر استعدادها و توانمندیهای متعددی دارند مثلا شهر سردرود با سابقه طولانی تولید تابلو فرش سالهاست به عنوان پایتخت تابلو فرش کشور از آن نام برده میشود .این شهر به تنهایی در سراسر کشور برای چند ده هزار نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم با این هنر شغل ایجاد کرده است. با توجه کمبود امکانات، ما سعی میکنیم در برنامهریزیمان، اولویت را بر استفاده حداکثری از ظرفیتهای موجود قرار دهیم و اگر بخواهیم مدام به نداشتهها توجه کنیم توان فکر کردن و یافتن ظرفیتهای پنهان را از دست خواهیم داد.
پایلوت توسعه فرهنگی و هنری روستاها و عشایر کشور
حسین اسحاقی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی جنوب کرمان نیز گفت: شمار زیادی از شهرستانهای جنوب کرمان برای پیوستن به شبکه «شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر» اعلام آمادگی کرده و طرحهایشان را به دبیرخانه ارسال کردهاند. جنوب کرمان در حوزههای موضوعی مد و لباس، هنرهای نمایشی، موسیقی، هنرهای صناعی، سنتی و ادبیات توانمند است. جمعیت جنوب کرمان به یک میلیون نفر میرسد و از قومیت، زبان و خردهفرهنگهای متنوعی تشکیل شده است و همه اینها در شمار ظرفیتهای گسترده منطقه برای گسترش هنر و فرهنگ و رونق اقتصادی فرهنگ به شمار میآید. مثلا در شهرستان منوجان موسیقی اصیل و کهن جریان دارد و هنرمندان مطرحی از این شهرستان کار خود را در چنگنوازی آغاز کردند و امروز جزء چهرههای مطرح موسیقی چنگ در کشور هستند. همچنین دیگر مناطق اعم از عنبرآباد، رودبارجنوب، جیرفت، کهنوج، منوجان، قلعه گنج و فاریاب ظرفیتهای بسیاری دارند و تمام تلاش ما بر این است که با تسهیل کار و ایجاد بازارهای محلی و استانی و فراهم کردن زمینههای عرضه صنایع هنری و دستی این مناطق در کشور و بیرون از ایران به رونق اقتصادی و شکوفایی هنر و فرهنگ در این مناطق کمک کنیم. اهمیت شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر بر کسی پوشیده نیست اما باید به این نکته در جنوب کرمان توجه کرد که حدود 60 درصد جمعیت جنوب کرمان را روستاییان و عشایر عزیز تشکیل می دهند. پس توسعه فرهنگی و هنری درجنوب کرمان نیازمند برنامههای گستردهتر است. این آمادگی در جنوب کرمان وجود دارد تا به عنوان پایلوت توسعه فرهنگی و هنری روستاها و عشایر کشور کار خود را آغاز کند.