شناسه : ۱۸۱۶۹۶۶ - یکشنبه ۳ آذر ۱۳۹۸ ساعت ۱۶:۰۲
سه دلیل احتمالی افزایش قیمت بنزین که قانع کننده نیست
تصمیم دولت مبنی بر افزایش قیمت بنزین به لحاظ اقتصای، اجتماعی و سیاسی اتفاق خوبی نبود زیرا به نظر میرسد این تصمیم با کار کارشناسی و پشتوانههای فنی لازم اتخاذ نشده است. در مقطعی که کشور تورم بالایی دارد دولت هنوز نتوانسته شرایط اقتصادی قانع کنندهای را برای مردم فراهم کند. به نظر میرسد دولت به سه دلیل ممکن است به سمت همچین تصمیمی رفته باشد.
گرانی بنزین به بهانه افزایش یارانه نقدی
یکی اینکه بخواهد یارانه بیشتری را به مردم بدهد که باید توجه کرد که مگر یارانههایی که پس از طرح هدفمندسازی یارانهها در سال 89 به مردم داده شد چقدر کارساز بود؟ این روش پرداخت یارانه نقدی با واکنشهای متعددی همراه بود و کارشناسان این روش را ناموفق میدانند. بنابراین اگر افزایش قیمت با این هدف انجام شده، کاری نادرست بوده است.
سوخت ارزان در ایران، دومین بهانه افزایش قیمت
دومین دلیل احتمالی افزایش قیمت بنزین، ارزان بودن انرژی در ایران عنوان میشود که باید توجه کرد که در ایران سطح درآمدهای مردم هم پایین است. بنابراین ما زمانی میتوانیم از قیمت واقعی خدمات در کشورصحبت کنیم که به همان اندازه به مردم دستمزد پرداخت کنیم. وقتی شرایط کشور شرایط مناسبی نیست، نرخ بیکاری بالا است و ظرفیتهای بازار کار کاهش پیدا کرده است، نباید انتظار داشته باشیم که قیمتهای واقعی انرژی را مردم پرداخت کنند و اگر این نیت هم در تصمیم دولت بوده قابل قبول نیست.
جبران کسری بوده با بنزین 3هزارتومانی
سومین دلیلی که برای توجیه افزایش قیمت سوخت از سوی کارشناسان مطرح شده این است که امسال که دولت به دلیل کاهش درآمدهای نفتی با کسری بودجه مواجه است با این کار به دنبال جبران آن بوده است. ما باید این شاخصه را با مولفه های اقتصادی بسنجیم. اگر دولت نتواند درآمدهای مردم را افزایش دهد با گران شدن کالاها و خدمات تورم در آن سر طیف ایجاد میشود یعنی دولت تلاش کرده که بجای اینکه کسری بودجه برایش تورم ایجاد نکند دست به افزایش قیمتها به زند در حالی که این کار خود باز هم تورم ایجاد میکند.
همچنین دولت خود اذعان میکند که این افزایش قیمت حداقل بین 4تا5 درصد تورم ایجاد میکند و باید دقت کرد برخی آثار روانی تورم ایجاد شده قطعا بیشتر از 5درصد خواهد بود و این درحالیست به نظر نمیرسد دولت بتواند آثار تورمی حاصل از این تصمیم را کنترل کند.
در مجموع هیچ کدام از این سه دلیل برای افزایش قیمت انرژی قابل پذیرش نیست و در حال حاضر به دلیل گرانی هایی طی یکی دو سال اخیر ایجاد شده ایت وضعیت اجتماعی افراد هم مناسب نیست و دیدگاههای روانشناختی و جامعه شناختی هم تایید میکند که دولت نباید در شرایط فعلی تصمیماتی را اتخاذ کند که رفتار مردم را تحت تاثیر قرار دهد.
*کارشناس اقتصادی