اقتصاد آنلاین – اکرم شعبانی؛ محمد کشانی، عضو هیات مدیره انجمن فولاد ایران در رابطه با ورود فولادسازیها به تملک معادن و معدنیها به عرصه فولاد سازی گفت: بزرگترین خطایی که ما تاکنون داشتهایم تداخل ماموریت دو بخش معدن و فولاد بوده و از آنجایی که این معادله 5-6 سال قبل به هم خورد و معدنیها به سمت فولاد سازی رفتند، اکنون فولادیها هم به دنبال تملک در معادن هستند.
کشانی همچنین عنوان کرد: با توجه به اینکه مجوزهایی را که تاکنون صادر شدهاند نمیتوان لغو کرد، میتوان گفت کمترین کاری که در حال حاضر انجام پذیر است اینکه کمیته و ستاد فولاد مجوز جدیدی در این راستا صادر نکند.
وی در رابطه با روند بومی سازی از زمان برگزاری نخستین جشنواره ملی فولاد تا امسال توضیح داد: همزمان با شدت گرفتن تحریمها سامانه بومی سازی که انجمن طراحی کرد توانست در برقراری ارتباط میان تامین کنندگان و مصرف کنندگان موفق عمل کند.
عضو هیات مدیره انجمن فولاد ادامه داد: این سامانه بومی سازی موجب شده تا اگر یک تولیدکننده قطعه در یکی از کارخانههای فولادسازی موفق به بومی سازی قطعهای شود، بتواند آن را به سایر کارخانههای فولاد سازی معرفی و در دسترس آنها برای تامین قطعه قرار دهد.
وی تاکید کرد: مهمترین دستاورد سامانه این بود که فولادیها نسبت به یکدیگر اطلاعاتی به دست آوردند و به سازندگان قطعات اعتماد به دست آوردند چرا که مهمترین فاکتور در تامین قطعه مساله اعتماد است به این مفهوم که اگر یکی از کارخانهها این قطعه را خریداری و استفاده کرده باشد قطعا نفر دوم راحتتر میتواند به تامین کننده اعتماد کند.
کشانی درباره تاثیر احتمالی لیست تحریمی اعلام شده از سوی آمریکا که نام برخی از شرکتهای فولادی در آن دیده میشود بر شرایط فعلی آنها گفت: مساله تحریمهای موضوع جدیدی نیست، حداقل در یک سال گذشته فولادیها در چند سناریوی متفاوت تحریم شدهاند که ابتدا صنعت فولاد را هدف قرار داده بود، سپس به تولیدات فولادی رسید و در نهایت اسم خاص تولیدکنندگان فولاد در لیست جدید تحریمها قرار گرفت.
وی با بیان اینکه فولاد با توجه به تمام این محدودیتها و تحریمها توانست نیازهای خود را حتی با هزینههای کمی بالاتر با توجه به افزایش هزینههای حمل و نقل تامین کند و این موجب شد تا فولادیها حداقل یک تا یک و نیم سال الکترود گرافیتی ذخیره که برای تولید فولاد مورد نیاز است داشته باشند.
کشانی با تاکید بر اینکه در مذاکرات دیدهام که کشورهای خارجی همچنان آمادگی و تمایل برای فروش الکترود گرافیتی به فولادسازان ایرانی دارند، عنوان کرد: در میان این شرکتها آن چیزی که بیش از همه اهمیت دارد بیزنسی است که باید در هر حال فعال باشد و در همین راستا راهی برای فروش الکترود گرافیتی به شرکتهای ایرانی خواهند یافت.
وی در ادامه با اشاره به شرکت مجتمع فولاد اردکان و خروج دولت از تصدیگری این مجتمع تا پایان سال 98 توضیح داد: از جمله اقدامات مثبت ایمیدرو در این مجتمع واگذاری آن به بخش خصوصی بوده و حتی اگر ایمیدرو سهمی هم در اردکان در موضوع الکترود گرافیتی داشت آن را به مبارکه واگذار کرد و این شرکت کاملا به بخش خصوصی شامل چادرملو، گل گهر و مبارکه واگذار شده است.
عضو هیات مدیره انجمن فولاد همچنین تاکید کرد: در مساله مواد اولیه کمی با محدودیت روبرو هستیم در برخی موارد هنوز به بومی سازی نرسیدهایم، در همین راستا تفاهم نامهای به امضا رسید که در بومی سازی این موارد هم فولاد خوزستان به عنوان لیدر انتخاب شد و با توجه به همکاریای که با پژوهشکده صنعت نفت داریم بر این باورم که مواد اولیه مورد نیازمان هم در آینده نزدیک در داخل کشور تامین میشود و تولید الکترود گرافیتی در ایران چندان دور از دسترس نیست.
وی درباره لزوم شکل گیری انجمن قطعه سازان در کنار انجمن فولاد تصریح کرد: یکی از موضوعهایی که در جلسه هیات مدیره انجمن فولاد مورد بحث قرار خواهیم داد همین مساله است، چرا که نیاز به نزدیک کردن این دو واحد به یکدیگر داریم.
کشانی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی مصرف کنندگان به دنبال تامین کنندگان هستند، افزود: جریان باید به این سمت تغییر پیدا کند که تامین کنندگان توانایی خود را به مصرف کنندگان به اثبات برسانند. مهم این است که سازندگان قطعات را حمایت کرده و مورد تشویق قرار دهیم.
وی درباره صادرات مواد معدنی و عوارض صادراتی عنوان کرد: با توجه به اینکه سمت و سوی تجاری ما تجارت آزاد است، سرمایه گذاری بخش خصوصی را میتوان در تمام بخشها دید، مهم این است که ما نظارت بر تمام زنجیرههای ارزش فولاد داشته باشیم.
کشانی ادامه داد: اگر بتوانیم بر تمام بخشهای زنجیره مدیریت واحدی داشته باشیم تا همه زنجیره از سود متعارفی برخوردار شوند، تعارضی در سرمایهگذاریها هم ایجاد نخواهد شد.
عضو هیات مدیره انجمن فولاد در رابطه با دستیابی به افق 55 میلیون تن فولاد تا افق 1404 گفت: نصب این ظرفیت کاملا امکان پذیر است اما تولید این میزان فولاد جای بحث دارد، چرا که ما با مساله کمبود مواد اولیه روبرو هستیم و اقدام خوبی که در این راستا انجام شده اکتشافات جدیدی است که ایمیدرو آغاز کرده و امیدواریم این پهنههای جدید بتواند منجر به ایجاد توازن در تولید فولاد شود.
وی بار دیگر تاکید کرد: نیاز است سود متعارف در تمام زنجیره فولاد مدنظر قرار گیرد، چرا که با توجه به حضور بخش خصوصی در کل زنجیره قرار بر این نیست که یک بخش سود کلان ببرد و بخش دیگر سود کمتری عایدش شود، چرا که این مساله ایجاد نقصان در سرمایهگذاری در بالادست زنجیره خواهد کرد.
وی در پایان تصریح کرد: از دولتمردان و فولادیها میخواهم که تمام تمرکز خود را در تکمیل زنجیره فولاد بگذارند چرا که اگر قرار است ما به افق 1404 دست پیدا کنیم باید اکتشاف، سنگ، کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی و فولاد سازی را به توازن برسانیم تا سرمایهگذاری دچار نقصان نشود.
عضو هیات مدیره انجمن فولاد ایران در رابطه با دستاوردهای برگزاری دومین جشنواره ملی فولاد گفت: ما از زمان برگزاری نخستین جشنواره ملی فولاد تا به امروز نزدیک به 500 میلیون یورو صرفه جویی ارزی داشتهایم که این از محل قراردادهای به انجام رسیده در جشنواره سال قبل بوده است.
وی افزود: در طول برگزاری نخستین جشنواره به حاضران قول دادیم آنچه در جشنواره اتفاق میافتد در قالب تفاهم نامه باقی نماند و تبدیل به قرارداد شود که قسمتی از آن هم تا به امروز به صورت بالفعل تبدیل به قراردادهای چند جانبه شده است.
کشانی با بیان اینکه پس از پایان جشنواره در قالب یک کارگروه تفاهم نامهها و روند تبدیل شدن آنها به قرارداد را رصد میکنیم، تصریح کرد: در دومین جشنواره هم تفاهمهای بسیار خوبی میان تامین کنندگان و مصرف کنندگان شکل گرفت که آنها را رصد و دسته بندی میکنیم تا زمانی که تبدیل به قرارداد شوند و نتیجه این جشنواره را در جشنواره سال آینده اعلام خواهیم کرد.