به گزارش ایسنا و به نقل از دیلی میل، 8 دسامبر 2018 کاوشگر "چانگای-4" سوار بر موشک "لانگ مارچ 3بی"(Long March 3B) از مرکز پرتاب ماهواره "شیچانگ"(Xichang) پرتاب شد و در 3 ژانویه 2019 در حوضه قطب جنوب-آیتکن و منطقه"Von Karman crater" فرود آمد. "چانگای-4" دنباله سه ماموریت موفق برنامه "چانگای" است. دو ماموریت اول شامل کاوشگرهایی بودند که در مدار ماه قرار گرفتند، در حالی که ماموریت "چانگای-3" شامل فرود یک فرودگر و کاوشگر در نیمه نزدیک ماه بود.
اخیرا ماهنورد "یوتو -2"چین با استفاده از یک رادار زمین نفوذ موفق شد در حدود 131 فوت (40متر) زیر سطح ماه را بررسی کند و به نتایج جالبی دست یابد. این ماهنورد با بررسی سطح ماه دریافت که معماری داخلی ماه از سه لایه مجزا تشکیل شده است. رادار زمیننفوذ (Ground-penetrating radar) راداری برای بررسی لایههای کمعمق زمین با امواج الکترومغناطیسی است که معمولاً در بازه بسامدی 10 تا 1000 مگاهرتز کار میکند. قسمت فوقانی آن شامل یک رگولیت قمری، در قسمت میانی آن نیز سنگهایی در اندازه متوسط و درشت وجود دارند و در لایه نهایی زیرین نیز سنگهای ریز و درشتی وجود دارند.
محققان گفتند که دادههای جمعآوری شده جدید این کاوشگر به همراه دادههای کاوشهای ماه گذشته میتواند درک آنها را از سطح ماه افزایش دهد.
ماه گذشته این ماهنورد موفق به طی 367 متر در سمت پنهان ماه شده بود. انتظار میرود آژانس فضایی چین ماموریت بعدی خود موسوم به "چانگ- ای 5"(Chang'e-5) را در سال 2020 پرتاب کند. سال 2019 میلادی شاهد پیشرفتهایی مستمر در فناوری فضایی چین بودیم که از میان آنها میتوان به تاریخسازی کاوشگر "چانگای-4"(Chang'e-4) اشاره کرد؛ زیرا این کاوشگر موفق شد برای اولین بار روی نیمه دور ماه فرود آید.
چین قصد دارد در سال 2020 میلادی کاوشگر "چانگای-5" را به فضا بفرستد تا نمونههایی از ماه را به زمین بازگرداند. موشک حامل این کاوشگر هم "لانگ مارچ 5"(Long March 5) خواهد بود که بزرگترین وسیله پرتاب چینیها به حساب میآید.
برنامههای فعلی چینیها در ماه شامل گردش، فرود و بازگشت است. قرار است چانگای-5 دو کیلوگرم نمونه قمری را به زمین برساند. علاوه بر این ماموریت پس از سالها آمادهسازی و آزمایش، چین قصد دارد اکتشاف فضایی روی مریخ را به وسیله یک کاوشگر سیارهای انجام دهد و این کار در سال 2020 میلادی ممکن خواهد شد.