سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** موسویان: تا زمانیکه با آمریکا دشمن هستیم،بحران ها ادامه دارد
«سید حسین موسویان» از اعضای تیم مذاکره کننده توافق سعدآباد (در دولت اصلاحات) که اکنون در آمریکا اقامت دارد، در مصاحبه با روزنامه شرق گفت:«با برجام مشکلات اساسی فنی و حقوقی پرونده حل شد؛ چون در مقطع ریاستجمهوری اوباما، وی سیاست "تعامل با ایران" را داشت و بنابراین روند تخاصمات سیاسی – امنیتی بین ایران و آمریکا رو به کاهش رفت و پرونده هم در آژانس از حالت بحرانی خارج شد موضوعات نظامی (پیامدی) هم حل شد. با آمدن ترامپ و تشدید روند خصومت آمریکا با ایران، مجددا کلید بحرانیشدن پرونده هستهای ایران در آژانس هم زده شده و ممکن است این روند تشدید هم بشود».
موسویان در ادامه گفت:«تا زمانی که دشمنی آمریکا و ایران همین روند را طی کند، بحران هستهای ایران را کش خواهند داد و اگر موضوع هستهای هم حل شود، باز بحران دیگری خلق خواهند کرد...به نظر من مسئله اصلی برجام نیست، بلکه اصل مسئله نوع رابطه آمریکا و ایران است. با این نوع رابطه، در آمریکا چه دموکرات قدرت را در دست داشته باشد چه جمهوریخواه، در ایران چه اصولگرا پیروز انتخابات باشد، چه اصلاحطلب یا اعتدالگرا، اساس مشکل باقی خواهد بود؛ همانطور که در 40 سال بعد از انقلاب بوده است».
این عضو تیم مذاکره کننده توافق سعدآباد در ادامه گفت:«اروپایی ها هیچگاه دنبال برهم زدن برجام نبوده و اکنون هم نیستند. آنها همیشه خواستار گفتگو بوده و الان هم هستند».
نگاه طیف اصلاح طلب به آمریکا، نگاه «ارباب-رعیتی» است. برای همین است که این طیف صراحتا آمریکا را کدخدای جهان نامیده و مدعی است تا با کدخدا نبندیم، نمی توانیم بر مشکلات غلبه کنیم.
اصلاح طلبان می گویند، برای رضایت کدخدا، باید بر تمام داشته هایمان چوب حراج بزنیم؛ حالا می خواهد صنعت هسته ای- با کاربردهای بسیار و از جمله تأمین داروی بیماران خاص- باشد، یا صنعت موشکی و توان دفاعی، یا صنعت پرتاب ماهواره به فضا و ... هر آنچه ایران را در مقابل دولت مستکبر و غارتگر و تروریست آمریکا، قوی کرده و مستقل کند، باید از میان برداشته شود.
این طیف، مذاکره و رابطه با آمریکا را عامل گشایش اقتصادی و پیشرفت می نامد؛ ادعایی مضحک که در قضیه برجام، تشت رسوایی آن از بام افتاد. توافقی که علیرغم وعده های رنگارنگ دولتمردان و رسانه های اصلاح طلب، در نهایت هم ارزش پول ملی را کاهش داد و هم سفره مردم را کوچک کرد.
برخلاف ادعای آقای موسویان، تا زمانیکه دولتمردان به آمریکا و شرکای اروپایی واشنگتن، خوشبین باشند و اعتماد کنند و در مقابل، از اجرای دقیق اقتصاد مقاومتی و بهره مندی از استعدادهای عظیم جوانان ایرانی و توان داخلی غفلت کنند، بحران ها ادامه دارد.
** دولت روحانی فقط 20 درصد اختیارات دارد
روزنامه آرمان در یادداشتی با عنوان «کارنامه دولت در مواجهه با کرونا» به قلم «غلامرضا انصاری» نوشت: « مواجهه دولت با بحران کرونا و کلا ارزیابی کار دولت دو بعد دارد؛ نخست اقداماتی که در اختیار دولت نیست. امروز متصدی 80 درصد اتفاقاتی که در کشور میافتد دولت نیست. یا به تعبیری میتوان گفت که دولت اختیار عمل را در ارتباط با خیلی از مسائل ندارد».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت:«دوم بحث عملکرد خود دولت در حجم اختیارات 20 درصدی است که بهنظر میرسد دولت دوم آقای روحانی کند و کمکار بوده و جسارت و شجاعت استفاده از همان حداقل اختیارات را نیز نداشته است. در صورتی که دولت میتوانست با شجاعت، جسارت و بهکارگیری کارگزارانی که اعتقاد و التزام به شعارهای داده شده رئیس جمهور داشتند، شرایطی را فراهم آورد که وضعیتی بهتر از این داشته باشیم. شاید بتوان گفت خیلی از کارگزاران و متصدیان اموری که در ساختار دولت هستند اعتقادی به شعارها و کلیت دولت ندارند یا از جای دیگری دستور میگیرند. از این جهت ارزیابی عملکرد دولت کارنامه موفقی را بهدست نمیدهد».
نوع عملکرد شخص رئیس جمهور در مواجهه با موضوع گسترش ویروس کرونا در کشور، انتقاد کارشناسان و طیف های مختلف مردم را در پی داشت. این نوع رفتار رئیس جمهور پیش از این نیز در مقاطعی همچون سهمیه بندی بنزین، سیل، زلزله و...رخ داده بود.
رئیس جمهور براساس قانون، اختیارات و امکانات گسترده ای دارد. به همین خاطر است که هر بار در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، اصلاح طلبان خود را به آب و آتش می زنند و از هیچ اقدامی- ولو زیرپاگذاشتن اخلاق و دروغگویی و شایعه پراکنی و...- فروگذار نمی کنند.
کارشناسان معتقدند که شخص رئیس جمهور در مواقع بحران باید در ستاد فرماندهی حضور مداوم داشته و علاوه بر این با حضور مستقیم در میدان، شرایط بحرانی را مدیریت کرده و اوضاع را سر و سامان دهد.
اما متاسفانه چنین رویکردی در رفتار آقای روحانی مشاهده نمی شود و یکی از انتقادات جدی افکارعمومی از رئیس جمهور در این روزها، حضور کمرنگ وی در مبارزه با شیوع ویروس کرونا است.
تجربه مدیریت بحران در سایر کشورها حاکی از آن است که روسای دولت با تمام توان کابینه را به میدان آورده و فرماندهی عملیات را بر عهده گرفته اند.
یکی از فعالین رسانه ای در واکنش به نوع رفتار رئیس جمهور در مسئله کرونا نوشت:«تنها چیزی که بعد از کرونا تغییری نکرده، مدل اداره کشور توسط آقای روحانی است. وی آنقدر در شش سال و نیم گذشته از راه دور و در محیط ایزوله و بدون تماس با جامعه و کردم، کشور را اداره کرده که انگار ایشان در همه این سالها، مردم را کرونایی می دیده اند».
برخلاف ادعای پرتکرار اصلاح طلبان، دولت، امکانات و اختیارات بسیار گسترده ای دارد. مشکل دولت آقای روحانی این است که اهتمام و اراده ای برای بهره مندی از این اختیارات ندارد و مشکل طیف اصلاح طلب نیز این است که با دروغ کمبود اختیارات، همیشه از پذیرش مسئولیت اقدامات خود شانه خالی می کند.
** آقای سفیر! در پازل عملیات روانی انگلیس بازی نکنید
«حمید بعیدی نژاد» سفیر ایران در انگلیس و عضو سابق تیم مذاکره کننده هسته ای در مصاحبه با روزنامه اعتماد در پاسخ به این سوال که «در یکسال گذشته پرونده نازنین زاغری، شهروند ایرانی- انگلیسی همچنان گره در رابطه دوجانبه تهران و لندن باقی مانده و به اعتراف بسیاری از کارشناسان حل این مساله میتواند اندکی از تنش موجود میان تهران و لندن را بکاهد. تاثیر این مساله در رابطه دوجانبه را چقدر میدانید و آیا به عنوان سفیر ایران در لندن در یکسال گذشته پیگیر این پرونده در داخل بودهاید و دورنمای زمانی برای حل و فصل آن قائل هستید؟» گفت:«زندانی شدن خانم زاغری به علت اینکه مادری صاحب فرزندی کوچک بود در رسانههای انگلیس و افکار عمومی این کشور توجه زیادی را جلب کرد. وزارت امورخارجه کشورمان نیز این فضای رسانهای و روانی را به نظام قضایی کشور منتقل کرده است. اما تصمیمگیری پیرامون آزادی یا تخفیف مجازات وی در دست نظام قضایی است».
بعیدی نژاد در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: «سیاست انگلیس مانند دوکشور دیگر بزرگ اروپایی یعنی فرانسه و آلمان حفظ برجام و تعامل سازنده با ایران برای کاهش اختلاف و تنش است که تفاوت زیادی را هم در سیاستهای آنها با ایران ایجاد کرده است».
«الیاس حضرتی» مدیرمسئول روزنامه اعتماد- و رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس- پیش از این صراحتا از متهمان و مفسدان کلان اقتصادی از جمله «شهرام جزایری» حمایت کرده بود.
حالا خبرنگار این روزنامه اصلاح طلب، بر اقدامات ضدایرانی یک جاسوس انگلیسی، سرپوش گذاشته و وی را یک شهروند عادی ایرانی-انگلیسی جا زده که قربانی اختلاف میان ایران و انگلیس است.
اما ماجرا به همین جا ختم نمی شود. مسئله تأمل برانگیز اینجاست که متاسفانه آقای سفیر ناخواسته در پازل عملیات روانی انگلیس بازی کرده است.
وقتی نازنین زاغری-جاسوس دوتابعیتی- در ایران دستگیر و بازداشت شد، مقامات انگلیس از سفیر گرفته تا نخستوزیر به تکاپو افتاده و با ایجاد عملیات سنگین روانی، خواستار آزادی وی شدند. نوع رفتار انگلیسی ها، از اهمیت این مهره برای دولت انگلیس و نگرانی لندن از رسواشدن عملیات مهمی که وی بر عهده داشت، حکایت می کرد.
در ادامه، رسانههای انگلیسی با انتشار تصاویر احساسی از «نازنین زاغری» - جاسوس دو تابعیتی- و فرزند خردسالش مدعی شدند که زاغری، مادری بیگناه است که تنها برای دیدار با خانواده خود به ایران سفر کرد و دستگیر شد. این در حالی است که «نازنین زاغری» که بهخوبی از ورود به پروژههای امنیتی اطلاع داشته با نام مستعار «پریسا» فعالیت میکرده است.
متاسفانه آقای بعیدی نژاد نیز تحت تأثیر این عملیات روانی انگلیسی قرار گرفت و با انتشار صفحه نخست چهار روزنامه انگلیسی که عکس اول خود را به زاغری اختصاص داده بودند، به این کمپین انگلیسی پیوست!
زاغری با عضویت در شرکتها و مؤسسات بیگانه در طراحی و اجرای پروژههای رسانهای و سایبری با موضوع براندازی نرم نظام مشارکت داشته است. وی یکی از سرشبکههای اصلی مؤسسات معاند بوده که تحت هدایت و حمایت سرویسهای رسانهای و جاسوسی دولتهای بیگانه فعالیتهای مجرمانه خود را طی سالیان گذشته انجام داده است.
بعیدی نژاد- که پیش از حضور در سفارت ایران در لندن، رئیس تیم کارشناسی مذاکرات هسته ای منتهی به برجام بوده است، پیش از این نیز در دفاع از «عبدالرسول دری اصفهانی» عضو دوتابعیتی تیم مذاکره کننده هسته ای- که به 5 سال حبس محکوم شد- اظهارت عجیب و غیرقابل قبولی بیان کرد.