ماهان شبکه ایرانیان

پایان ارزان‌فروشی شرکت‌ها با حضور شستا در بورس

یک تحلیلگر اقتصاد صنعتی معتقد است که یکی از مزایای بورسی شدن شستا، قیمت گذاری واقعی است، به‌طوری‌که جلوی واگذاری های پرحاشیه‌ای که در گذشته شاهد بودیم گرفته خواهد شد. از طرف دیگر هیچ کس نمی‌تواند یک شبه تصمیم بگیرد و تعداد زیادی شرکت را یک جا به یک نفر بفروشد، آن هم به قیمتی که هیچکس از جزئیات آن اطلاعی ندارد.

پایان ارزان‌فروشی شرکت‌ها با حضور شستا در بورس

حسین رحمانی نیا - فعال صنعتی و تحلیلگر اقتصاد صنعتی - در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به عرضه سهام شستا به‌عنوان یکی از بزرگترین بنگاه‌های اقتصادی کشور در بورس از صبح امروز، اظهار کرد: این موضوع در درجه اول اجرای اولین بند از اصل 144 قانون اساسی است که دولت را ملزم می‌کند تا هر نوع تغییر در مالکیت شرکت‌ها ابتدا از طریق بورس انجام شود. باید امیدوار بود قدم اولی که  مدیران شستا در این عرضه بورسی بر می‌دارند، فضا را برای سایر نهادها و بخش‌ها فراهم کند که آن‌ها نیز بتوانند در بورس وارد شوند.

وی در ادامه با بیان اینکه باید این مساله از چند جنبه بررسی و اهمیت و آسیب‌های آن را مورد بررسی قرار گیرد، تصریح کرد: حضور در بورس به علت وجود قوانین و مقررات مشخص و روشن، الزاماتی دارد که مهمترین آن ایجاد شفافیت است؛ به طور کلی شفاف شدن تحت قوانین بورس باعث می‌شود تا به خودی خود از شکل گیری بسیاری از فسادها جلوگیری شود.

این تحلیلگر اقتصاد صنعتی، یکی از مهمترین معضلات مدیریتی شرکت‌های دولتی را ناگزیر بودن مدیران در توصیه پذیری از افراد، نهادها و سایر مسئولان عنوان کرد و گفت: این مساله با بورسی شدن شستا تا حد قابل توجهی از بین خواهد رفت. قوانین بورس است که تعیین می‌کند چگونه هیئت مدیره‌ها انتخاب و یا جابه‌جا شوند و اطلاعات تک تک آن‌ها در سایت بورس درج می‌شود. همچنین تمام تصمیمات مهم شرکت‌ها به ناچار باید در معرض دید سهامداران (و بالتبع آن مردم) قرار گیرد.

رحمانی‌نیا همچنین یکی از مهم‌ترین مزایای بورسی شدن شستا و شرکت‌های آن را  قیمت گذاری واقعی دانست و گفت: به این ترتیب جلوی واگذاری های پرحاشیه‌ای که در گذشته شاهد آن بودیم گرفته خواهد شد. از طرف دیگر هیچ کس نمی‌تواند یک شبه تصمیم بگیرد و تعداد زیادی شرکت را یک جا به یک نفر بفروشد. آن هم به قیمتی که هیچ کس از جزئیات آن اطلاعی ندارد. لذا باز شدن پای شستا به بورس، به معنای این است که ارزش‎گذاری و قیمت گذاری این شرکت‌ها واقعی خواهد شد.

وی افزود: این امر درست زمانی انجام می‌شود که مجموعه خانواده شستا در سال گذشته توانسته سودخالص خود را تا 275 درصد افزایش داده و به رقمی بیش از 4500 میلیارد تومان برساند. به عبارت روشن‌تر ورود به بورس نه در شرایط ناتوانی و ضعف این مجموعه، بلکه با قدرت انجام می‌شود و اجازه داده نمی‌شود شرکت ها در حالت ورشکستگی، کم‌بها فروخته شوند.

این فعال صنعتی، خاصیت مهم دیگر بورسی شدن شستا را ایجاد جذابیت برای بازار بورس دانست و گفت: شستا دارای شرکت‌های زیادی است که در تمام حوزه‌ها حضور دارد، از نفت گرفته تا پتروشیمی و کشتیرانی. از تولید لوازم خانگی گرفته تا ذوب آهن و ارتباطات. لذا سهام شستا تک بعدی نخواهد بود که به عنوان نمونه با بالا و پایین رفتن قیمت نفت، قیمت سهام آن دستخوش تغییرات اساسی شود.

همچنین به گفته این تحلیلگر اقتصاد صنعتی، به علت حجم بالا و بزرگی هلدینگ شستا، عرضه سهام آن در بورس می‌تواند جلوی سفته بازی ها در بازارهای دیگر را هم بگیرد. سهام شستا قطعا حجم زیادی از نقدینگی را به سمت بورس هدایت می‌کند و از سرازیر شدن آن در بازارهای واسطه ای مانند طلا، سکه، ارز و مسکن جلو گیری می‌کند. در عوض سرمایه‌های خرد و کلان به سمت شرکت‌های صنعتی، تولیدی و خدماتی که مشغول فعالیت هستند و ذیل قوانین بورس حداکثر شفافیت را رعایت می کنند، حرکت خواهد کرد.

وی در پایان مهمترین نگرانی که در این مورد وجود دارد را چگونگی استفاده از وجوه حاصل از  فروش این سهام در خود شرکت‌های شستا عنوان کرد و گفت: در صورتی که این وجوه نتواند به چرخه مالی همان شرکت‌ها بازگردد، این شرکت ها نخواهند توانست از نقدینگی عظیم جذب شده بهره لازم را ببرند. توجه به این امر خصوصا در سال جهش تولید نیاز به اهتمام ویژه ای دارد.

به گزارش ایسنا، امروز (چهارشنبه) تعداد 8 میلیارد سهم معادل 10 درصد از سهام شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی به عنوان پانصد و سی و هفتمین شرکت پذیرفته شده برای اولین بار پس از پذیرش و درج نام شرکت در فهرست شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، عرضه شد. این میزان سهم در بخش «هلدینگ چند رشته‌ای صنعتی»، گروه و طبقه «شرکت‌های صنعتی چند رشته‌ای» در فهرست نرخ‌های بازار دوم و در نماد «شستا» به شیوه ثبت سفارش جهت کشف قیمت عرضه شد.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی