آزمایش کرونا تفاوت چندانی با آنفلوآنزای معمولی ندارد؛ اول نمونهبرداری بعد بررسی وجود ویروس در آن. چیزی که تستهای مرسوم در بیمارستانها نشان میدهند این است که فرد در حال حاضر به بیماری کرونای 2019 مبتلا هست یا نه.
برای این کار، مقداری از ترشحات بینی و حلق را جمع میکنند و به آزمایشگاه میفرستند تا ببینند مواد ژنتیکی ویروس در آن یافت میشود یا نه.
دو شیوه تشخیص کرونا: بزاق و پادتن
نمونه را از جایی در حلق که پشت بینی است برمیدارند و محتوای آن ترکیبی از بزاق و مخاط است. اما دولت بریتانیا میخواهد تست دیگری را نیز وارد چرخه کند - تست پادتن. این تست مشخص میکند که فرد قبلا به کرونا مبتلا بوده است یا نه.
در تست بزاق، مواد ژنتیکی موجود در نمونه را با رمز ژنتیکی ویروس کرونا مقایسه میکنند. نمونهها را بعد از برداشت در کیسه میگذارند و میبندند، به آزماشگاه میفرستند و در آنجا با تکنیکی به نام واکنش زنجیرهای پلیمراز آن را تکثیر و بررسی میکنند.
البته آزمایش خون هم میتوان نشان دهد که شخص پیش از این به کرونا مبتلا بوده است یا نه. خوبی تست خون این است که مشخص میکند فرد در برابر این بیماری مصونیت پیدا کرده است یا نه.
هدف این تست یافتن نشانههای مصونیت است که با گرفتن یک قطره خون و کمابیش مثل تست حاملگی انجام میشود. دولت بریتانیا سه و نیم میلیون تست پادتن خریده است، اما مطمئن نیست این تستها درست کار میکنند یا نه.
در بعضی از کشورها، خیلی از کسانی که علائم خفیف دارند به احتمال زیاد تست نمیشوند، چرا که عمدتا کیت تست به اندازه کافی در دسترس نیست.
در بیشتر کشورها، تست ویروس کرونا عمدتا در آزمایشگاههای تخصصی و مجموعههای درمانی مانند بیمارستان و درمانگاه انجام میشود.
چرا گرفتن تست مهم است؟دو دلیل عمده برای گرفتن تست از مردم وجود دارد - تشخیص بیمار و اطلاع از میزان پخش ویروس. آگاهی از مورد دوم میتواند به نظامهای درمانی کمک کند برای تقاضای بیشتر در آینده برنامهریزی کنند، از جمله افزایش ظرفیت بخشهای مراقبت ویژه.
گرفتن تست در عین حال میتواند به تصمیمهای آگاهانه درباره فاصلهگیری اجتماعی کمک کند. برای مثال، اگر مشخص شود که عده زیادی به این ویروس مبتلا شدهاند، شاید خانهنشینی دیگری خیلی لازم نباشد.
نگرفتن تست بیشتر به این معنی است که خیلیها شاید بیدلیل خود را قرنطینه کرده باشند، از جمله اعضای کادر درمانی. در حال حاضر، از همه تست ویروس کرونا گرفته نمیشود و به موارد وخیم بیماری در بیمارستان و برخی از کادرهای درمانی محدود میشود.
دقت این تستها چقدر است؟دقت تستهای تشخیصی که در بیمارستانها انجام میشود بسیار زیاد است. اما این لزوما به این معنی نیست که همه موارد ابتلا به کرونا را تشخیص میدهند. اگر ویروس تازه وارد بدن شده باشد یا میزان آن در بدن کم باشد، جواب تست ممکن است منفی شود.
نمونه برداشته شده از ته حلق هم شاید به اندازه کافی ویروس نداشته باشد و تست به همین دلیل منفی شود. تستهای پادتنی تا به امروز قابل اتکا نبودهاند.
مت هنکوک، وزیر بهداشت بریتانیا، گفته است که تا امروز 15 تست پادتن بررسی شدهاند، اما هیچ کدام به اندازه کافی دقیق نبودهاند.
پروفسور جان نیوتن، مقام مسئول امور آزمایشگاهی میگوید عملکرد تستهای پادتن وارداتی از چین برای تشخیص مبتلایانی که شدیدا بیمار بودهاند خوب بوده است، اما به درد موارد خفیفتر نمیخورند.