میتوانید از راهبردها و تمرینهای زیر برای تقویت حافظه خود و جبران مشکلات خفیف فراموشی استفاده کنید. روانشناسان و پژوهشگران در حال بررسی و طراحی روشها و تمریناتی برای تقویت حافظه هستند. توصیههای زیر از جمله یافتههاییست که انجمن روانشناسی آمریکا پیشنهاد میکند.
به گفته متخصصین توانبخشی، حافظه خوب در واقع به معنی یادگیری خوب است. این بدین معناست که باید دست به ایجاد همبستگی و ارتباط قوی بین اطلاعات جدیدی بزنید که میخواهید یاد بگیرید. سعی کنید به شکل منظم توجه خود را به چیزهای مختلف اختصاص دهید. مثلاً زمانی که میخواهید کلیدهایتان را جایی بگذارید، عکسی ذهنی از خود و اطراف آن بگیرید تا در ذهنتان تصویری از کلید روی میز نهارخوری یا کنار ظرف میوه داشته باشید.
- مغزتان را برای به خاطر آوردن تمرین دهید.
پژوهشها نشان میدهند افرادی که در مراحل اولیه از دست دادن حافظه هستند، میتوانند از تمرینات ساده حافظه سود ببرند. مثلاً زمانی که میخواهید نام جدیدی را یاد بگیرید، میتوانید اطلاعات جدید را با یک مفهوم یا تصویر خاص به اطلاعات قدیمی ربط دهید. به طور مثال زمانی که فردی را با نام “سبزیکار” ملاقات میکنید، در ذهن خود او را در حال کاشتن سبزی یا با لباس سبز تصور کنید.
در یک تکنیک دیگر، زمانی که نمیتوانید چیزی را مثل اسمی به خاطر بیاورید، حرفهایی از آن را که به خاطر دارید بنویسید. سپس به تدریج هر حرف دیگری که از آن به یاد آوردید را بنویسید. این تمرین باعث میشود که قسمتهای مشکلدار مغر را دور بزنید. شما با این کار باعث میشوید که قسمتهای دیگر مغز، کار این قسمتها را به عهده بگیرند.
یکی از مثالهای استفاده از فناوری در کمک به حافظه، استفاده از سیستم هشدار دهنده تلفن همراه است. شما میتوانید از تقویم گوشی خود برای به یاد داشتن قرارهای خود استفاده کنید تا در زمان معین زنگ گوشی به شما کاری که باید انجام دهید را خاطرنشان کند. همچنین استفاده از برنامههای راهنما برای به خاطر آوردن و انجام کارهای پیچیدهای که فراموش میکنید، مفید است.
فناوری محدودیتهای خود را نیز دارد. مثلاً شما باید استفاده از قابلیتهای خاص ابزارهای خود را بلد باشید و شیوه استفاده از آنها را به یاد آورید.
- از ناامیدی و ناراحتی اجتناب کنید.
مشکلات حافظه میتواند روی خلق تاثیر داشته باشد. باید تلاش کنید که پایین آمدن خلق خود جلوگیری کنید. ورزش و فعالیتهای فرحبخش میتوانند کمککننده باشند.