شیوع ویروس کرونا بسیاری از ما را خانهنشین کرده، البته این موضوع نتوانسته فعالیت علمی برخی افراد را محدود کند. اخیرا یکی از فیزیکدانان در بریتانیا، دکتر «امریتا گج» از دانشگاه «ساسکس» از خانه خود موفق به ساخت حالت پنجم ماده شده است.
این فیزیکدان که در فاصله چند کیلومتری از آزمایشگاه دانشگاه قرار داشته، توانسته با استفاده از کامپیوتر خود لیزرها و امواج رادیویی را کنترل کند تا «چگالش بوز-اینشتین» یا BEC ایجاد کند، حالتی از ماده که در آن اتمهای بسیار سرد به یکدیگر متصل میشوند و همانند یک موجود واحد رفتار میکنند.
محققان در بخش کوانتوم این دانشگاه خبر از این میدهند که برای اولین بار فردی توانسته از راه دور در آزمایشگاه ماده BEC تولید کند. این موفقیت نشان میدهد که با استفاده از کامپیوتر میتوان از راه دور با فناوری کوانتوم کار کرد. این تکنولوژی باعث میشود تا از اثرات شبحوار فیزیک کوانتومی برای سرعت بخشیدن به پردازش اطلاعات استفاده کنیم که نتیجه آن، ساخت کامپیوترهای قدرتمند میشود.
«پیتر کروگر»، استاد فیزیکی تجربی در دانشگاه ساسکس درباره این موفقیت اعلام کرده:
«امکان ادامه آزمایشات از راه دور در دوران قرنطینه، ما را بسیار هیجانزده کرده است. تقویت تواناییهای کنترل آزمایش از راه دور انجام آزمایشهای تحقیقاتی پیرامون فناوری کوانتومی در محیطهای غیرقابل دسترس مانند فضا، زیر زمین، زیر دریایی یا شرایط آب و هوایی نامناسب را هدف قرار داده است.»
حالت پنجم ماده پس از جامد، مایع، گاز و پلاسما قرار میگیرد و زمانی ساخته میشود که اتمها در حالت گاز یونیزه میشوند. در اواسط دهه 20 میلادی «آلبرت انیشتن» و یک فیزیکدان هندی به نام «ساتیندرا بوز» پیشبینی کردند که مکانیک کوانتومی میتواند تعداد بالایی از ذرات را مجبور به رفتار کردن مانند یک ذره واحد کند.
این فرضیه برای دههها وجود داشت تا اینکه دانشمندان در سال 1995 توانستند اولین BEC جهان را با خنک کردن گازی با تقریبا 2000 اتم روبیدیم خلق کنند. حالا دانشمندان در دانشگاه ساسکس با هدف استفاده از BEC به عنوان سنسور مغناطیسی در حال توسعه آن هستند. دکتر گج برای توسعه این ماده توانسته محاسبات پیچیده را از راه دور و به وسیله کامپیوترهای آزمایشگاه انجام دهد.