خبرگزاری فارس: مرکز امنیتی «سوفان» مستقر در نیویورک امروز (سهشنبه) با اشاره به ورود نفتکشهای حامل سوخت ایران به قلمرو ونزوئلا گزارش داد که ایران و ونزوئلا، ایالات متحده آمریکا را به چالش کشیدند.
در مقدمه این گزارش به ورود نفتکشهای حامل سوخت ایران به ونزوئلا اشاره شد و نوشته شد، که از 25 ماه می (پنجم خردادماه)، پنج نفتکش حامل بیش از یک و نیم میلیون بشکه بنزین (60 میلیون گالن) و مشتقات نفتی ورود به آبهای ونزوئلا را آغاز کردند و دولت «نیکلاس مادورو» رئیسجمهور ونزوئلا اعلام کرد که این نفتکشها را به سوی بنادر اسکورت و همراهی میکند.
این مرکز امنیتی سپس با این مقدمه ادامه داد که این محمولههای سوخت نمایانگر اقدام مشترک ایران و ونزوئلا برای به چالش کشیدن سیاست دولت ترامپ است که تاحد زیادی متشکل از وضع تحریمهای سخت علیه هر دو کشور ایران و ونزوئلا است.
این مرکز امنیتی سپس ادامه داد که محمولههای سوخت ایران در حقیقت نقض قوانین تحریمهای آمریکا علیه صادرات انرژی ایران و همچنین نقض تحریمهای آمریکا علیه معاملات با ونزوئلا است.
آنطور که این مرکز امنیتی توضیح داده است، سیاست آمریکا بر پایه سرنگونی دولت مادورو به نفع «خوان گوایدو» رئیسجمهور خودخوانده ونزوئلا است و همچنین آمریکا قصد دارد با پیشبرد «فشارهای حداکثری» به ایران، از حمایتهای تهران از گروههای مقاومت در منطقه جلوگیری کند.
این مرکز سپس با اشاره به این موارد به ناتوانی آمریکا در مقابله با چالش جدید ایران و ونزوئلا اشاره کرد و نوشت که به نظر میرسد که گزینههای آمریکا برای مقابله با چالش جدید ایران و ونزوئلا محدود است و گرچه نیروی دریایی آمریکا اخیراً حضور در منطقه کارائیب را به منظور مقابله با قاچاق مواد مخدر افزایش داده است اما مقامهای نظامی آمریکا تصریح کردهاند که از هرگونه برنامه آمریکا برای رهگیری، جستجو یا توقیف نفتکشهای ایران «بیاطلاع» هستند.
طبق این گزارش، در قوانین مربوط به تحریم های آمریکا و قوانین بینالمللی، اشارهای به توقیف چنین نفتکشهایی نشده است و تنها به تحریم نهادهایی که در انتقال این محموله مشارکت دارند اشاره شده است و این در حالی است که تمامی شرکتهای ایرانی و ونزوئلایی که در این معامله مشارکت دارند، از قبل تحت تحریمهای آمریکا بودهاند.
از طرف دیگر، مقامهای آمریکا به جامعه جهانی توصیه کردهاند که با نفتکشهای ایرانی همکاری نکنند و همچنین به آندسته از خدمه نفتکشها که احتمالا با ایالات متحده در توقیف این کشتیها همکاری کنند، وعده پاداش داده است اما تاکنون هیچگونه تلاشی برای همکاری با آمریکا مشاهده نشده است.
مرکز سوفان سپس به تأثیر همکاری ایران در انتقال سوخت به ونزوئلا و بهبود موقعیت مادورو اشاره کرد و نوشت که تحویل موفقیتآمیز سوخت به مادورو کمک میکند تا در این برهه از زمان که مخالفانش نیز در پی گامهای اشتباهی چون کودتای ناکام، تضعیف شدند، از سقوط اقتصادی این کشور جلوگیری کند.
این مرکز امنیتی در پایان گزارش خود نتیجهگیری کرد که محمولههای سوخت نشان داد که ایران مستقیما میتواند با تقویت دولتی که هدف بزرگ دولت ترامپ بوده، ایالات متحده آمریکا را در نیمکره خودش به چالش بکشد.
نفتکشهای فورچون و فارست روز گذشته علیرغم تهدیدات و فشارهای ایالات متحده آمریکا وارد ونزوئلا شد و قرار است به همراه سه نفتکش دیگر، در مجموع بیش از یک و نیم میلیون بشکه بنزین را از ایران به این کشور که علیرغم داشتن ذخایر نفتی، به دلیل تحریمهای آمریکا با بحران انرژی روبروست، حمل کنند.
تصمیم ایران برای ارسال بنزین به ونزوئلا که به خاطر تحریمهای آمریکا با کمبود سوخت مواجه است با عصبانیت مقامات واشنگتن همراه شده است. یک مقام ارشد دولت آمریکا در اظهاراتی عنوان کرده که واشنگتن در حال بررسی اقدامات مناسب برای واکنش نشان دادن به انتقال بنزین توسط ایران به ونزوئلاست.