ایـن مـقـاله شـمـا را بـا تسـت اچ آی وی، نحـوه انجام آن، مزایای آن و اینکه چه افرادی میبایست این تست را انجام دهند آشنا خواهد کرد.
تست اچ آی وی چیست؟
تسـتHIV آزمایـشی اسـت کـه مــعمولا بروی نمونه خون انجام میگرد تا وجود و یا عدم وجود ویروس HIV را دربدن فرد مشخص کند. بنابراین نتیجه این تست با ابتلای فرد به بیماری ایدز تفاوت داد. ممکن است فردی HIV مثبت باشد اما کماکان بدن وی علایم بالینی بیماری ایدز را بروز نداده باشد.
فواید انجام تست اچ آی وی
1- فرد از آلوده بودن خود به ویروس HIV آگاه گشته و شیوه زندگی خود را تغییر میدهد تا با اجتناب از رفتارهای پرخطر جنسی و یا تزریق مواد مخدر با سوزن و سرنگ مشترک از گسترش عفونت به دیگران جلوگیری کند. همچنین فرد دیگر نمی تواند خون، فراورده های خونی و یا اعضاء بدن خود را اهدا کند.
2- تشخیص زودهنگام این بیماری درمان دارویی زود هنگام را در پی خواهد داشت که سرعت پیشرفت بیماری را کاهش داده و طول عمر بیمار را افزایش میدهد.
3-فرد پس از اینکه از آلوده بودن خود مطلع گشت با آگاه ساختن شرکای جنسی فعلی و پیشین خود و کسانی که با آنها از سوزن و سرنگ مشترک حین تزریق مواد مخدر استفاده میکرده ، احتمال آلوده بودن این افراد را به آنان هشدار داده و همچنین از گسترش بیشتر بیماری جلوگیری بعمل می آورد.
4-زنان باردار در صورت مثبت بودن تستشان میتوانند با دریافت داروهای ویژه ای درصد بدنیا آمدن نوزاد آلوده به ویروس HIV را کاهش دهند.
5-کاهش نگرانی و اضطراب از آلوده بودن فرد پس از منفی بودن آزمایش.
چه کسانی میبایست تست اچ آی وی را انجام دهند؟
1-افرادی که شریک جنسی متعدد دارند و یا رابطه جنسی حفاظت نشده (با افراد غریبه، شریک جنسی ای که خود شریک جنسی متعدد دارد و یا نسبت به وی اعتماد و شناخت کافی ندارید) داشته اند.
2-افرادی که مبتلا به بیماریهای آمیزشی هستند.
3-افرادی که معتاد تزریقی بوده و از سوزن و سرنگ مشترک استفاده کرده و میکنند.
4- افرادی که در محیط کار خود با خون و یا مایعات بدن سرو کار دارند: پزشکان، دندانپزشکان، پرستاران، تکنسینهای آزمایشگاه، تکنسینهای پروتز دندان.
5- افراد مبتلا به هموفیلی و سل.
6-افرادی که با سوزنهای آلوده اقدام به خالکوبی و یا سوراخ کردن گوش کرده اند.
7-نوزادانی که مادرانشان مبتلا به HIV هستند.
8- افرادی که پیش از سال 1985 میلادی خون و یا فرآورده های خونی دریافت کرده اند. امروزه احتمال آلودگی از طریق انتقال خون بسبب آزمایش خونهای اهدایی بسیار اندک گشته است.
9- تمام زنان باردار. ضروری ست زوجین پیش از اقدام به بچه دار شدن نیز تست HIV را انجام دهند.
10-همجنس بازان و زنان روسپی.
11-افرادی که مورد تجاوز و سوء استفاده جنسی قرار گرفته اند.
شیوه های انجام تست
1-با شناسایی آنتی بادی ویژه ویروس:ELISA و WBT
2- با شناسایی آنتی ژن ویروس: آنتی ژن P24 و RNA-PCR وDNA-PCR
3- تست بزاق دهان: مانند مورد نخست و مراحل آن مانند نمونه گیری خون است اما گرانقیمت تر میباشد.
4- کیتهای تست فوری: اینگونه کیتها به هیچ وجه قابل اطمینان نمیباشند.
پس از ورود ویروس HIV به بدن، سیستم ایمنی بدن ویروس را شناسایی کرده و آنتی بادی (پادتن) ویژه آن را تولید میکند.
پادتن (آنتی بادی): واکنش بدن به عفونت میباشد و به منظور مبارزه و نابود کردن عامل بیماری تولید میگردد.
دوره پنجره (WINDOW PERIOD) چیست؟ فاصله میان آلوده شدن فرد (ورود ویروس به بدن) تا آشکار شدن آنتی بادیها در خون و سایر مایعات بدن را دوره پنجره میگویند. این دوره معمولا 6-4 هفته بطول می انجامد اما پس از گذشت 3 ماه در خون 99 درصد افراد آلوده و در عده معدودی نیز تا 6 ماه بعد آنتی بادیها قابل شناسایی هستند. به یاد داشته باشید فرد در این دوره نیز ناقل بیماری بوده و پتانسیل آلوده سازی دیگران را داراست.
نکته:بنابراین 3 هفته پس از رابطه جنسی پر خطر و دیگر موارد مشکوک فورا تست HIV را انجام دهید اما در صورت منفی بودن تست، حتما 3 ماه بعد مجددا این تست را انجام دهید و برای اطمینان 100 درصد 6 ماه بعد از رابطه پر خطر تست را مجددا انجام دهید.
تست آنتی بادی HIV دو مرحله دارد:
1- تست غربالگری: این تست ELISA نام دارد. که با آزمایش نمونه خون آنتی بادیهای تولید شده سیستم ایمنی بدن برای مقابله با ویروس HIV شناسایی میگردند. هرگاه نتیجه این تست دو بار مثبت اعلام گردد مرحله بعدی تست انجام میپذیرد.
2- تست تاییدی: این تست WESTERN BLOT نام دارد. این تست وجود IgG برعلیه چند نوع پروتئین ویروسی را بررسی میکند.
نکته:پس از اینکه 2 بار تست ELISA و متعاقب آن یک بار تست وسترن بلات مثبت باشد فرد بطور قطع آلوده به ویروس اچ آی وی میباشد.
تست آنتی ژنهای ویروس
1- تست آنتی ژن P24:پروتئین ویژه ویروس HIV میباشد. این تست یک تا 4 هفته بعد از ورود ویروس به بدن مثبت میگردد. هنگامی که آنتی بادیها توسط بدن تولید گردند این آنتی ژن حذف شده و دیگر قابل شناسایی نیست. این تست برای تشخیص زود هنگام ویروس اچ آی وی صورت میگیرد.
2- تست میزان ویروس: این تست PCR نام دارد. در این تست میزان HIV در خون مستقیما سنجیده میگردد. در واقع ژن ویروس (DNA-RNA) را در خون شناسایی میکند. این تست میزان فعال بودن ویروس HIV را در بدن مشخص میسازد. این تست بسیار هزینه بر بوده برای کسانی توصیه میشود که از ابتلای خود به این ویروس مطمئن شده باشند تا با سنجش میزان فعال بودن ویروس دارو درمانی متناسب با آن برای بیمار تجویز گردد.
نکته:در بدن نوزادان تا 18 ماهگی آنتی بادی مادر وجود خواهد داشت.ب نابراین برای تشخیص آلودگی نوزاد میبایست از روش DNA-PCR استفاده شود.
نکته:افرادی که از کورتیکو استروئیدها استفاده میکنند ممکن است نتیجه تست آنان به غلط مثبت و یا منفی تشخیص داده شود.
* تنها راه تشخیص آلوده بودن فرد انجام تست اچ آی وی در آزمایشگاههای معتبر میباشد و نه علایم بالینی و ظاهری.