به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، گل هوستا گیاهی چندساله است که انواع مختلفی دارد و به دلیل رنگ برگهای متنوعی که دارد در بین افراد محبوبیت زیادی دارد. رنگ برخی از نمونههای این گیاه سبز و برخی دیگر که بلق است زرد با حاشیههای سبز، رنگ گلهای این گیاه هم معمولا سفید، صورتی و بنفش است. گیاه هوستا در شرایط مناسب بین نیم تا یک متر رشد میکند و برای رشد کامل آن تا 5 سال زمان نیاز است.
به دلیل ظاهر قلبی شکلی که برگهای این گیاه دارد زیبایی دو چندانی به محیط خانه و باغچه شما خواهد داد، گلهای این گیاه معمولا در اوایل تابستان باز میشوند.
شرایط پرورش و نگهداری هوستا
آبیاری: برای آبیاری این گیاه زمانی را انتخاب کنید که خاک آن تقریبا خشک شده باشد، این گیاه تا حدودی در برابر خشکی مقاوم است، اما در نیمههای تابستان که هوا خیلی گرم است هفتهای یکبار آن را آبیاری کنید، زیرا اگر گیاه بیش از حد خشک شده باشد موجب پژمردگی و قهوهای شدن برگها میشود.
نور: گیاهان هوستا به مکانهای سایه مقاوم هستند و چنین مکانهایی را دوست دارند، اما این به معنی عدم رشد آنها در مکانهایی با آفتاب مستقیم نیست، اما باید توجه کنید که وجود اشعه مستقیم آفتاب به همراه گرمای هوا برای این گیاه آزار دهنده است و موجب سوختگی نوک و حاشیه برگها و یا بروز نواحی سوخته قهوهای رنگ بر روی پهنه برگ میشود؛ بنابراین و بخصوص در مناطقی که تابستانهای گرم دارند بهتر است که این گیاه را در مکانهایی بکاریم که فقط در صبح گاه از نور مستقیم برخوردار هستند و از ظهر به بعد، سایه باشد و یا اینکه میتوان آنها را در مکانهایی کشت کرد که اصولاً نیمه سایه و یا نیمه آفتاب هستند همانند زیر درختان بزرگ که علاوه بر روشن و پر نور بودن محیط، گاهی اشعه نور از لابه لای شاخسار درختان به آنها بتابد. توجه کنید که این گیاه اگرچه سایه را به خوبی تحمل میکند، اما مکانهای بسیار تاریک و کم نور نیز برای این گیاهان اصلاً مناسب نیست.
دما: گیاهان هوستا اصولاً گیاهانی همیشه سبز هستند، اما برگهای خود را در زمستان از دست میدهند، اما قسمتهای زیرین میتوانند حتی زمانی که دمای هوا حدود 30- درجه بود از بین نروند و با گرم شدن هوا مجدداً رشد کنند. همچنین اگر این گیاهان را به شکل گلدانی نگهداری میکنید به نحوی که در طی زمستان در داخل منزل هستند و به شکل همیشه سبز به زندگی خود ادامه میدهند باید توجه کنید که در طی زمستان این گیاه دوران استراحت و رکود نسبی لازم دارد و در طی آن به حدود 8 هفته دمای زیر 4٫5 درجه مورد نیاز این گیاه است و ممکن است گیاه در طی این مدت نیز برخی برگهای خود را از دست بدهد.
خاک: گیاهان هوستا خاکهایی که زهکش خوب داشته باشند و غنی از مواد ارگانیک باشند را بسیار دوست دارند؛ بنابراین اگر قصد کاشت هوستا را در گلدان دارید گلدانی استفاده کنید که حداقل حدود 50 سانتی متر عمق داشته باشد. برای کوددهی هم نیاز است تا هر 6 ماه یکبار به آن کود دهید.
انواع روش تکثیر هوستا
یکی از متداولترین راههای تکثیر گیاهان هوستا، تقسیم گیاهانی است که بیش از اندازه متراکم شده اند. گیاهان هوستا دارای ساقههای زیرزمینی هستند که در طی رشد، مرتباً از زیر زمین ساقههای هوایی را به بیرون از خاک میفرستند و خود نیز در زیر زمین گسترده میشوند و رشد میکنند؛ بنابراین اگر شرایط محیطی برای گیاه مناسب باشد به حجم و تراکم شاخسار گیاه افزوده میشود. در صورت لزوم و البته بعد از گذشت 4-3 سال از کاشت شدن گیاه مادری و بزرگ شدن آن به اندازه کافی میتوان گیاه مادری را همراه با ریشه هایش از زیر خاک درآورد و نسبت به تقسیم آنان به دو یا چند قسمت اقدام کرد. هر قسمت باید حداقل 6-5 ساقه داشته باشد.
از اوایل بهار میتوان نسبت به عمل تقسیم اقدام کرد البته برخی پرورش دهندگان اوایل بهار را برای تقسیم هوستاهای گلدانی مناسب میدانند و مطرح میکنند که برای هوستاهای موجود در فضای باز اوایل تابستان بهتر است، زیرا گرمای خاک میتواند به شروع ریشه زایی به گیاهانی که به تازگی تقسیم شده اند و به نحوی ریشه هایشان دست خورده است و آزرده شده است کمک میکند. برای اینکه به برگها آسیب نرسد بهتر است که ابتدا برگهای هوستا را با کمک یک نوار پارچهای به هم ببندیم تا بیرون آوردن آن از خاک آسانتر باشد.
کاشت بذر این گیاه نیز روش دیگر تکثیر است که البته متداول نیست، اما امکان پذیر است. سه هفته بعد از خشک شدن آخرین گل بر روی گل آذین گیاه میتوان گل آذین را از گیاه مادری جدا کرد و در اتاقی خشک و خنک قرار داد تا تمامی گل آذین خشک شود سپس میتوان نسبت به جدا کردن بذرها و کاشت آنها اقدام کرد. البته میتوان در مکانی سرد و خشک نیز آنها را انبار کرد. بذرها میبایست به شکل بسیار کم عمق کاشته شوند. گلدان حاوی بذرها در مکانی گرم با دمای 24-16 درجه، اما به دور از نور مستقیم آفتاب قرار می گیرند.
بیشتر بخوانید:
چگونه از گیاه عشق نگهداری کنیم؟
روش نگهداری از گیاه سنجاقی در خانه
کاشت گیاهی آرام بخش در گلدان