به گزارش ایسنا و به نقل از گیزمگ، پوسال یا کمپوست پسماندهای آلی تجزیهشده و نسبتاً پایدار حاصل فرایند پوسش هستند و پوسش یا کمپوست کردن عمل پوساندن و تجزیه بقایای گیاهی، حیوانی یا زبالههای شهری همچنین لجن فاضلاب است که تحت شرایط خاص و روشهای گوناگون انجام میگیرد.
این عمل شاید کهنترین روش بازیافت باشد. مواد آلی موجود در توده مصرفی برای کمپوست از ضایعات کشاورزی، مواد خوراکی و زبالههایی است که از راه تجزیه هوازی و بیهوازی به خاک سیاه و سفید غنی تبدیل میشوند که به عنوان کود در کشاورزی مصرف میشود.
فرایند کمپوست بسیار ساده است و بهدست افراد با تجربه در خانههای خود، کشاورزان در زمینهای شان، و به شکل صنعتی نیز انجام میشود. کمپوست حاصل فعالیت بیولوژیکی میکروارگانیسمهایی است که توانایی شکستن مولکولهای درشت مواد آلی را دارا هستند. اگر تاکنون این کار را انجام دادهاید میدانید که این کار بد بو و در مواردی کثیف است حال تصور کنید این کار را ساعتها و بطور همزمان و در مقیاس بسیار بزرگتر انجام دهید. این همان چیزی است که دانشمندان اتریشی پیش بینی کردهاند و در نتیجه یک دستگاه ترنر کمپوست خودران توسعه دادهاند.
در سراسر جهان بسیاری از شهرداریها و مشاغل کشاورزی زبالههای آلی خود را در محیطهای بزرگ جمع آوری میکنند. به منظور جدا نگه داشتن مواد زائد مخلوط و پوسیده به طور مساوی، معمولاً از ماشینی برای جابجا کردن و وارونه کردن آنها استفاده میکنند. رانندگان آن دستگاهها نه تنها در معرض بوی نامطبوع بلکه در معرض گرما و گازهایی که توسط این مواد پوسیده تولید می شود نیز قرار دارند.
حال محققان با در نظر گرفتن این موارد وسیله خودرانی برای انجام این کار ایجاد کردند.بنابر گفته آنها این دستگاه چهار متر عرض و 2.5 متر طول (13.1 در 8.2 فوت) دارد و مجهز به GPS ، دادههای دوربین استریو ، شتاب سنج و چند حسگر بر روی چرخ هایش و یک مدل سه بعدی برای حرکت در محیط است.
این فناوری در حال حاضر توسط شرکت اتریشی" Pusch & Schinnerl "که در فرآیند توسعه با این دانشگاه همکاری کرده،در حال تجاری سازی است و این دستگاه که "ای وندر" (eWender ) نام دارد میتواند سال آینده عرضه شود.