دمای هوا در یکی از جزیرههای اقیانوس منجمد شمالی به نزدیک 22 درجه سانتیگراد رسید و یک رکورد تاریخی جدید ثبت کرد. پژوهشگران معتقدند گرمایش کره زمین در قطب شمال سریعتر از دیگر نقاط جهان رخ میدهد. موسسه هواشناسی نروژ در اسلو میگوید دو روز پیش (جمعه سوم مرداد/ 24 ژوئیه) در مجمعالجزایر سوالبارد در اقیانوس منجمد شمالی بالاترین دمای هوا در 40 سال گذشته ثبت شد.
دمای ثبت شده در یکی از جزیرههای این مجموعه که هزار و 300 کیلومتر با مرکز قطب شمال فاصله دارد 7/ 21 درجه سانتیگراد بوده که نسبت به رکورد قبلی ثبت شده در 16 ژوئیه 1979 در همین منطقه چهار دهم درصد بیشتر است. موسسه نروژی پیشبینی میکند دمای غیرمتعارف هوا در مجمعالجزایر سوالبارد احتمالا تا روز دوشنبه ادامه خواهد داشت و به طور آشکار فراتر از میانگین دمای معمول در این منطقه خواهد بود.
ژوئیه گرمترین ماه سال در قطب شمال به شمار میرود؛ با این دمای هوا در این ماه معمولا بین پنج تا هشت درجه سانتیگراد بیشتر نیست. موسسه هواشناسی نروژ در یک پیام توئیتری محل جزیرهای که رکورد تازه دمای هوا در آن ثبت شده را مشخص کرده است.
گرمایش در قطب شمال دو برابر سریعتر
پژوهشگران بر این باورند که گرمایش زمین بر اثر تغییرات اقلیمی در قطب شمال دو برابر سریعتر از دیگر مناطق جهان در حال رخ دادن است. در بخشی از قطب شمال که به روسیه تعلق دارد از ژانویه امسال تا کنون میانگین دمای هوا پنج درجه بیشتر از میانگین معمول بوده است.
ابتدای ماه ژوئیه در شمال سیبری دمای 38 درجه سانتیگراد ثبت شده که رکورد جدیدی برای حرارت هوا در مناطق اطراف قطب شمال به حساب میآید.
دو رکورد در دو قطب زمین طی شش ماه
رکوردی که اخیرا در جزیرههای متعلق به نروژ در قطب شمال ثبت شده دومین رکورد دمای هوا در دو قطب کره زمین در شش ماه گذشته بود. رکورد قبلی فوریه امسال در قطب جنوب ثبت شد. ششم فوریه سال جاری میلادی (17 بهمن 1398) دماسنج مرکز پژوهشی دانشمندان آرژانتینی در قطب جنوب (Esperanzan) بیشترین دمای هوا را 3/ 18 درجه سانتیگراد ثبت کرد.
افزایش دمای هوا در قطب شمال محیط زندگی برخی حیوانات مانند خرس قطبی را به شکل تهدیدآمیزی تغییر داده است
این بالاترین دمایی است که از زمان ثبت آمار در سال 1961 تا آن زمان در این ایستگاه تحقیقاتی ثبت شده است. رکورد قبلی مربوط به ماه مارس سال 2015 با دمای 5/ 17 درجه سانتیگراد بود. گرمایش زمین، گرچه برخی سیاستمداران منکر آن هستند و برخی مانند رئیس جمهوری ایالات متحده، دونالد ترامپ آن را به تمسخر میگیرند، واقعیتی است که هر روز جلوهای از آن در گوشهای از کره زمین خود را به رخ میکشد.
کنایههای ترامپ به "گرمایش زمین"
دونالد ترامپ وجود تغییرات آب و هوایی را انکار میکند و پدیده گرمایش زمین را به بهانه برخی رخدادهای طبیعی خاص به سخره میگیرد. بهمن ماه سال 97 و زمانی که برخی ایالتهای غرب آمریکا با سرمایی شدید و کمسابقه روبرو بودند ترامپ در یک پیام توئیتری نوشت: «کاش کمی از آن گرمایش جهانی را الان میداشتیم.»
رئیس جمهوری ایالات متحده یک سال پیش از آن نیز که شرق آمریکا با سرمای شدیدی مواجه شد بار دیگر نسبت به نقش انسان در تغییرات اقلیمی ابراز تردید کرد و به کنایه گفت: کاش مناطق سرمازده میتوانستند از گرمایش زمین استفاده کنند. ترامپ در یکی از نخستین اقدامهای خود پس از ورود به کاخ سفید، خروج آمریکا از توافق اقلیمی پاریس که 195 کشور آن را امضاء کردهاند را اعلام کرد.
منبع: دویچه وله