هدف این طرح کاهش جمعیت پشههای ناقل بیماری است
مسئولان ایالت فلوریدای آمریکا برای کاهش جمعیت پشه، طرح رها کردن750 میلیون پشه را که از لحاظ ژنتیکی دستکاری شدهاند، تصویب کردند. هدف این است که تعداد پشههای ناقل بیماریهایی مانند تب دنگ یا زیکا کاهش یابد.
این پروژه آزمایشی که پس از سالها بحث و گفتگو به اجرا به تصویب میرسد اعتراض گروههای محیط زیستی را در پی داشته است که در باره پیامدهای ناخواسته این طرح هشدار دادهاند مثل آسیب احتمالی به زیستبومها (اکوسیستمها) و احتمال ایجاد پشههای مقاوم به حشرهکشها.
یک گروه زیستمحیطی این کار را "آزمایش پارک ژوراسیکی" توصیف کرده است. اما شرکت مجری پروژه میگوید این طرح هیچ خطری برای انسان و محیط زیست ندارد و به بررسیها و مطالعههای دولت استناد میکند که به گفته این شرکت بر این طرح صحه میگذارند.
طرح رهاسازی پشههای دستکاریشده ژنتیکی در سال 2021 در مجموعه جزایر فلوریدا کیز، ماهها پس از تصویب این طرح در نهادهای فدرال صورت میگیرد.
در ماه مه، اداره محیط زیست ایالات متحده به شرکت اوکسیتک، مستقر در بریتانیا، اجازه دستکاری ژنتیکی جنس نر "پشه تب زرد" (Aedes aegypti) را داد که معروف به OX 5034 هستند.
زیستشناسی در برزیل پشه مهنذسی ژنتیکشده را برای مقابله با شیوع زیکا آزاد میکند
پشه تب زرد ناقل بیماریهای مهلکی در انسان از جمله تب دنگ، زیکا، چیکونگونیا و تب زرد شناخته میشود. فقط پشههای مونث انسان را نیش میزنند، زیرا برای تولید تخم نیاز به خون دارند؛ بنابراین برنامه آزاد کردن پشههای مهندسیشده نر این است که با پشههای ماده طبیعی درآمیزند.
این پشههای نر پروتئینی دارند که فرزندان ماده را قبل از رسیدن به سن بلوغ و قبل از آن که بتوانند نیش بزنند، از بین میبرند. پشههای نر که فقط از شهد گل تغذیه میکنند، زنده میمانند و ژنها را منتقل میکنند.
هدف این است که به مرور زمان، جمعیت پشه تب زرد در منطقه و در نتیجه انتقال بیماری به انسان کاهش یابد. مسئولان کنترل پشه جزیرههای فلوریدا کیز، روز سهشنبه رها کردن 750 میلیون پشه دستکاری شده را در یک دوره دو ساله تایید نهایی کردند.
این طرح منتقدان بسیاری دارد، از جمله نزدیک به 240000 نفر که طوماری اینترنتی امضا و شرکت اوکسیتک را برای استفاده از ایالتهای آمریکا برای "آزمایش حشرات جهشیافته ژنتیکی" محکوم کردند.
اما به نوشته وبسایت اوکسیتک، این شرکت نتایج مثبتی را در آزمایشهای میدانی در برزیل گرفته است. براساس گزارشها، این شرکت قصد دارد از ابتدای سال 2021 برنامه مشابهی را در تگزاس اجرا کند که به تصویب فدرال رسیده است، اما هنوز تأیید ایالتی و محلی را ندارد.
گروه محیط زیستی "دوستان زمین" در بیانیهای اعتراضی گفته است: "رها کردن پشههایی که دستکاری ژنتیکی شدهاند، بدون آنکه ضرورتی باشد، مردم فلوریدا، محیط زیست و گونههای در معرض خطر را در بحبوحه همهگیری کرونا در خطر قرار میدهد. ".
اما یکی از دانشمندان شرکت اوکسیتک به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: "ما بیش از یک میلیارد از پشههایمان را طی سالها آزاد کردهایم و هیچ گونه خطر بالقوهای برای محیط زیست یا انسان نداشتهاند. "
پشه تب زرد که در آبهای راکد زندگی میکند، در جنوب فلوریدا و معمولاً در مناطق شهری یافت میشود. در بسیاری از مناطق از جمله در جزایر فلوریداکیز آنها در برابر سموم دفع آفات مقاوم شدهاند.