ماهان شبکه ایرانیان

کاربرد تالیوم اسکن در تشخیص سکته‌های قلبی

روش تالیوم اسکن، روشی بسیار مناسب در تشخیص سکته‌های قلبی است.

کاربرد تالیوم اسکن در تشخیص سکته‌های قلبی

دکتر منوچهر قارونی

روش تالیوم اسکن، روشی بسیار مناسب در تشخیص سکته‌های قلبی است که در این روش نیز از مواد اکتیو استفاده می‌شود. روش تالیوم اسکن همزمان با تست ورزش انجام می‌گیرد. در این روش، قبل از انجام تست ورزش، از بیمار یک کات تالیوم می‌گیریم تا شرایط بیمار را مورد ارزیابی قرار دهیم (پس از تزریق تالیوم، توسط کامپیوتر کل قلب را بررسی می‌کنیم که چه اندازه از ماده رادیوایزوتوپ وارد سلول‌ها و عروق قلبی شده است، به طور کلی اگر هر دو رگ قلبی هم دچار تنگی شده باشد، معمولا هنگام استراحت، قلب خونرسانی خوبی دارد، خونرسانی به قلب زمانی دچار اختلال می‌شود که کار قلب افزایش یافته باشد و رگ قادر به خونرسانی به قلب نباشد.  در این حالت قلب با افزایش فشار خون و تعداد ضربان و بالا رفتن مصرف اکسیژن مواجه شده است ولی به دلیل تنگی رگ، خون کافی به قلب نمی‌رسد، این عوامل سبب ایجاد درد آنژینی می‌شود.


زمان انجام تالیوم اسکن
پس از تزریق تالیوم اسکن، از بیمار تست ورزش گرفته می‌شود، در پایان تست ورزش، یک بار دیگر تالیوم را تزریق می‌کنیم، پس از فعالیت و افزایش کار قلب، درصورت وجود مشکل مشاهده می‌شود که قسمتی از قلب دچار رنگ پریدگی شده است و مانند سایر قسمت سرخ نیست، مشاهده این حالت متوجه می‌شویم که این قسمت دچار تنگی رگ شده است ولی نمی‌توانیم با قاطعیت بگوییم کدام قسمت از رگ تنگ است.


اندیکاسیون انجام تالیوم اسکن
باید دید انجام تالیوم اسکن در چه بیمارانی ضرورت دارد؟
1- در افرادی که در خانواده سابقه سکته قلبی دارند.
2- در بیمارانی که دچار درد آنژینی مشکوک هستند و پزشک قادر به تشخیص علت آنژین نمی‌باشد و آیا برای بیمار خطرناک است یا خیر؟ 
با توجه به اینکه هزینه انجام این نوع آزمایشات بسیار بالا است.
اگرچه هزینه انجام تالیوم اسکن بسیار کمتر از سی‌تی آنژیو است و هزینه انجام آنژیو معمولی از تالیوم اسکن بیشتر است.
ولی در تشخیص بیماری، قدم به قدم با بیمار پیش می‌رویم، بیماری که سابقه سکته قلبی دارد، تالیوم اسکن انجام نمی‌دهیم، مگر در مواردی که پس از انجام آنژیو معمولی، کمی تنگی عروق مشاهده شود، برای وی انجام یک تست تالیوم نیز توصیه می‌شود تا بررسی شود که این تست مثبت است یا منفی.
در صورتی که جواب تست تالیوم منفی باشد، گرفتگی یک رگ (براساس آنژیو معمولی) زیاد مهم نیست، پس تالیوم اسکن، پس از آنژیو معمولی نیز قابل انجام است.


نکته:
در مواردی که در خانواده بیماری که سکته قلبی کرده است، سابقه سکته قلبی وجود داشته باشد، انجام تالیوم اسکن با تست ورزشی توصیه می‌شود، که انجام این کار در حد تشخیص را بالا می‌برد.
ولی گاهی اوقات وضعیت بیماری آنژیوگرافی انجام داده است Border Line است، در این حالت این سوال پیش می‌آید که این بیمار کاندید عمل جراحی یا گذاشتن بالون است یا خیر؟
گاهی بیماری که قبلا مورد عمل جراحی قرار گرفته است ولی باز هم دارای درد آنژینی است، برای این بیمار نیز انجام تالیوم اسکن توصیه می‌شود، در صورتی که پس از انجام این کار، خونرسانی به تمام قسمت‌های قلب به خوبی صورت گرفته باشد، و پریدگی رنگ در قلب مشاهده نشود، پس بای‌پس خوب است و اقدام به انجام عمل جراحی می‌کنیم، ولی در صورتی که در بیماری که قبلا جراحی شده در قسمتی از قلب در تالیوم اسکن رنگ پریدگی دیده شود، تشخیص متوجه می‌شویم که بای‌پس در حال بسته شدن است و این بیمار باید مجددا مورد عمل جراحی قرار گیرد یا بالون بزند. پس هر بیماری تصمیم‌گیری خاص خود را دارد. 

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان